Steeds meer meisjes en jonge vrouwen in Nederland hebben te maken met menstruatiearmoede. Uit recent onderzoek in opdracht van Always* blijkt dat bijna 53.000 meisjes soms school missen omdat zij onvoldoende geld hebben om menstruatieproducten te kopen: een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar. Reden voor Always om zich opnieuw in te zetten tegen menstruatiearmoede.

Menstruatiearmoede

Van menstruatiearmoede wordt gesproken wanneer iemand geen geld heeft om de middelen te kopen die zij nodig heeft om haar menstruatie hygiënisch en zelfverzekerd door te komen. Uit onderzoek in opdracht van Always blijkt dat het probleem ook in Nederland onder veel meisjes voorkomt, en dit jaar zelfs is toegenomen.

“In 2021 heeft 1 op de 12 meisjes soms geen geld om menstruatieproducten te kopen, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar,” licht Stèphanie Swart van Always toe. “Hoewel het probleem gelukkig steeds meer erkenning krijgt, is het helaas ook voor meer meisjes de dagelijkse realiteit. Bij Always geloven wij dat ieder meisje zich zelfverzekerd moet kunnen ontwikkelen. Daarom is Always vorig jaar gestart met dit initiatief waar zij nu gevolg aan geeft: Always doneert dit jaar opnieuw maandverband aan Nationaal Fonds Kinderhulp en Voedselbanken Nederland om menstruatiearmoede te bestrijden. Ook willen wij de schaamte die vaak rond dit onderwerp heerst helpen weg te nemen met een bewustwordingscampagne.”

De economische impact van de coronapandemie heeft het probleem verergerd. Uit het onderzoek blijkt dat 67.000 meisjes sinds de start van de Covid-19 crisis meer moeite hebben om maandverband en tampons te kunnen kopen dan daarvoor. En van hen geeft bijna 40% aan dat dit komt dit doordat hun familie de producten niet meer kan betalen.

“Dit toont nog eens aan hoe urgent dit probleem is,” aldus Jan Wezendonk, directeur van Kinderhulp. “De pandemie heeft een grote negatieve impact gehad op de ontwikkeling van veel jonge meiden doordat zij lange tijd niet naar school konden en veel gemist hebben in hun sociale ontwikkeling. Juist voor deze doelgroep is het extra belangrijk dat zij nu in staat is die achterstand in te halen en geen school meer te missen. Daarom juichen wij dit initiatief toe en zijn wij heel blij dat wij meisjes en vrouwen pakken maandverband kunnen aanbieden.”

Het taboe doorbreken

Gelukkig lijkt het taboe dat vaak nog heerst rond menstruatie langzaam kleiner te worden. Meisjes en jonge vrouwen durven iets gemakkelijker over hun menstruatie te praten dan voorheen: waar in 2020 1 op de 9 aangaf niet over hun menstruatie te durven spreken**, is dat inmiddels 1 op de 10. Toch vormt menstruatie voor veel meisjes en jonge vrouwen nog een obstakel in hun dagelijkse leven: ruim 1 op de 3 zegt soms school of een sociale afspraak af omdat zij ongesteld is. Hierdoor worden meisjes belemmerd in hun ontwikkeling en sociale leven.

#stopmenstruatiearmoede

In 2020 is Always gestart met dit initiatief en werden meer dan 500.000 producten gedoneerd. Dit najaar doneert Always opnieuw producten aan Voedselbanken Nederland en Kinderhulp. Voor ieder pak maandverband dat bij Kruidvat gekocht wordt tussen 11 oktober en 28 november 2021, doneert Always twee producten. Kinderhulp kan dankzij deze donatie meisjes gedurende een langere periode van maandverband voorzien!

Meer lezen over menstruatiearmoede

* Kwantitatief onderzoek door No Ties, in opdracht van Always. Uitgevoerd in september 2021 onder een groep van 1.282 vrouwen in de leeftijdscategorie 12-25 jaar.

** Kwantitatief onderzoek door No Ties, in opdracht van Always. Uitgevoerd in juli 2020 onder een groep van 1.062 vrouwen in de leeftijdscategorie 12-25 jaar.

Leestip

Niet naar school door menstruatiearmoede

Er heerst nog steeds veel schaamte en een groot taboe rondom menstruatie. Mensen in armoede hebben vaak geen geld voor menstruatieproducten. Ze moeten kiezen tussen eten of tampons en maandverband. Om toch naar school en werk te gaan, worden onveilige alternatieven gebruikt, wat kan leiden tot infecties en ziektes.

Lees verder