fbpx

Veelgestelde vragen

1. Werkwijze

De aanvragen bij Kinderhulp worden altijd gedaan door maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld het sociale wijkteam van de gemeente of jeugdhulpverlening. Zij komen achter de voordeur en weten wat er in een gezin nodig is. De financiële steun van Kinderhulp wordt door hen gebruikt om of zelf die schoenen of kleding van te kopen voor het kind of ze geven de ouders de mogelijkheid de aankoop met/voor hun kind te doen. Lees meer over hoe wij werken.
Kinderhulp heeft een CBF-erkenning. Dat betekent dat we voldoen aan de gestelde voorwaarden, en transparant zijn in onze inkomsten en uitgaven (ons jaarverslag over 2022 vind je hier). We mogen maximaal 25% van onze baten besteden aan fondsenwerving en overhead, maar daar proberen wij ruim onder te blijven. We besteden van elke euro 86 cent aan de hulp aan kinderen in armoede in Nederland. De resterende 14 cent gebruiken we voor alles wat er nodig is om onze hulp te kunnen bieden. Denk aan de kosten van een kantoorgebouw, computersystemen voor bijvoorbeeld het indienen van aanvragen en uitgaven om fondsen te kunnen werven of voor de salarissen van onze medewerkers.

Lees verder over onze CBF-erkenning op de Kinderhulppagina van het CBF.
Informatie voor ouders met geldzorgen

Ouders/verzorgers kunnen bij ons niet zelf een aanvraag indienen. Iemand die professioneel bij het gezin betrokken is, kan dat wel. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, iemand van school of van het wijkteam van de gemeente. Als je niet weet bij wie je moet zijn, helpen wij je graag op weg. Neem gerust contact op via 0570-611899 of stuur een e-mail naar [email protected].

Informatie voor (potentiële) aanvragers

Ben jij vanuit je werk betrokken bij een gezin met geldzorgen? Bijvoorbeeld als maatschappelijk werker, bewindvoerder, jeugdhulpverlener, verloskundige, docent of vanuit het wijkteam? En wil je hulp aanvragen voor een kind of jongere? Word aanvrager bij Kinderhulp. We helpen snel, persoonlijk en onvoorwaardelijk.

Zodra je aanvrager bent, dien je een aanvraag in via ons aanvragenportal. Je vult in voor wie je hulp aanvraagt, welke hulp nodig is, en wat de financiële en sociale motivatie is. Binnen 5 werkdagen (maar vaak nog sneller) beoordelen we je aanvraag. Lees hier verder over aanvrager worden en aanvragen doen.
Kinderhulp heeft een vangnetfunctie. Kinderhulp is er altijd voor alle kinderen van 0 tot 21 jaar die in ons land in armoede opgroeien, en daardoor niet altijd kunnen wat leeftijdsgenootjes wel kunnen.

Wij hanteren daarbij geen harde inkomenseis. Soms is dat een gezin in de bijstand. Maar soms ook iemand die nét boven de armoedegrens verdient, maar daardoor alle toeslagen en voorzieningen misloopt en zelfs minder te besteden heeft dan iemand in de bijstand. En soms hebben ouders een baan, maar hele hoge ziektekosten, of hoge schulden die moeten worden afbetaald. Onderaan de streep betekent dit voor kinderen vaak dat zij geen nieuwe kleding krijgen als het oude te klein of kapot is, geen fiets hebben en dat een dagje uit er al helemaal niet in zit.

Eigenlijk zijn er twee vragen van belang wanneer er een aanvraag bij Kinderhulp binnenkomt: komt dit kind door de financiële situatie iets tekort? En zijn gemeente en andere (lokale) voorzieningen niet toereikend? Dan helpt Kinderhulp!

2. Collecte

Ontzettend fijn dat je wilt helpen tijdens onze collecteweek van 14 t/m 19 april 2025. We zijn altijd op zoek naar collectanten voor onze huis-aan-huis collecte en mensen die willen helpen met de organisatie in hun eigen wijk. Meld je hier alvast aan als collectant of organisator.

En collecteer je online met ons mee? In drie minuten van jouw tijd kom je in actie voor kinderen in armoede. Klik hier en maak alvast een online collectebus aan. Dank je wel!
In 2025 is onze landelijke collecte van 14 t/m 19 april.
Als huis-aan-huis collectant ben je gemiddeld ben je 1 á 2 uur bezig met collecteren. Dit hangt af van het aantal straten waar je gaat collecteren. De organisator van de collecte in je woonplaats stemt dit altijd van te voren met je af.

En wist je dat je ook in slechts drie minuten van jouw tijd in actie kunt komen? Als online collectant! Klik hier en maak een online collectebus aan. Dank je wel!
Voor het collecteren (online of huis-aan-huis) is het allerbelangrijkste dat jij enthousiast bent om geld op te halen voor hulp aan kinderen in Nederland die in armoede opgroeien.

3. Doneren

Wil je een adreswijziging doorgeven? Of wil je jouw donatie wijzigen? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of bel naar 0570-611899. We helpen je graag verder.
Dat kan bijvoorbeeld hier op de website, via deze link. Het is ook mogelijk om een donatie te doen via bankoverschrijving. Dat kan door een gift over te maken naar NL35 RABO 0707 0707 40, ten name van Nationaal Fonds Kinderhulp.
Dat kan door ons te volgen op social media (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube) en door je in te schrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Fantastisch dat je wilt helpen, er zijn heel veel mogelijkheden! Denk aan het starten van een actie op ons actieplatform, het organiseren van een collecte in je kerk, en nog veel meer. Kijk hier voor meer informatie.

4. Armoedestress

Door geldgebrek staan ouders voor lastige keuzes en kunnen ze hun kinderen niet geven wat ze nodig hebben. Dat heeft grote impact. Op zowel de ouder als het kind. Zij kunnen allebei stress en schaamte ervaren, omdat er thuis niet genoeg geld is. Langdurige stress kan leiden tot fysieke en psychologische effecten, zoals angst, depressie en een laag zelfbeeld.

Bij armoedestress is het maken van keuzes en nadenken over de lange termijn lastig. Een oplossing lijkt dan ver weg, wat het gevoel van stress kan verergeren. Daarom vinden we het belangrijk dat meer mensen weten wat armoedestress is en de gevolgen ervan.
Kinderen betalen de prijs van armoede. Door aandacht en begrip te vragen voor armoedestress, maken we het bespreekbaar en herkenbaar. Dat helpt bij het ondersteunen van ouders en kinderen en het overwinnen van uitdagingen die zij ervaren omdat er thuis niet genoeg geld is.

Kinderen die opgroeien in armoede merken dat dit zorgt voor stress thuis. Sterker nog, zij ervaren zelf ook stress. Stress heeft een negatieve invloed op de vorming van het brein. Dat kan weer invloed hebben op de prestaties op school. Ook hebben kinderen die opgroeien in armoede vaker leer- en geheugenproblemen.

Daarnaast voelen kinderen uit een gezin met een laag inkomen zich soms achtergesteld en minder waard dan kinderen die meer geld hebben. Omdat ze bijvoorbeeld geen schoolspullen kunnen kopen, geen dagje uit kunnen of geen passende, nieuwe kleren kunnen kopen. Op school hebben ze soms moeite om mee te doen, ze horen er niet altijd bij en schamen zich. Met onze hulp kan een kind tóch meedoen.
Kinderen voelen de stress van ouders vaak goed aan. Dat kan ervoor zorgen dat ze bezorgd, verdrietig of angstig zijn. Maar ook teruggetrokken gedrag, concentratie- en gedragsproblemen of fysieke klachten, zoals hoofdpijn of buikpijn, kunnen wijzen op armoedestress.
Armoede is een complex probleem. Het beïnvloedt het leven van ouders en kinderen op verschillende manieren. Kinderhulp is één schakel in de keten van mogelijke hulpverlening voor deze gezinnen. We werken altijd samen met maatschappelijke organisaties door heel Nederland.

Hulpverleners van deze organisaties weten welke kinderen echt onze hulp nodig hebben en dienen – wanneer andere instanties niet kunnen helpen – bij ons een aanvraag voor een kind in. Zo gaat de hulp van Kinderhulp vaak hand in hand met bredere ondersteuning van het gezin.

Lees meer over hoe wij werken.

5. Actie Pepernoot

De ouders/verzorgers ontvangen, via een maatschappelijke organisatie, een cadeaucode ter waarde van €25,- die in te wisselen is bij een webshop. Zo kan ieder kind een cadeautje krijgen dat hij of zij écht graag wil, een cadeautje van het verlanglijstje!
Kinderhulp neemt helaas geen tweedehands spullen aan, omdat onze organisatie hier niet op ingericht is. Het innemen, uitzoeken en bij de kinderen bezorgen van spullen kost veel tijd, ruimte en mankracht. Daarnaast vinden we het juist heel mooi als er voor de kinderen een persoonlijk cadeau uitgezocht kan worden, iets wat ze al heel lang wilden hebben. Iets van hun Sinterklaas verlanglijstje. Ze krijgen vaak al tweedehands spullen en we gunnen het ze om ook eens trots iets aan hun vriendjes en vriendinnetjes te kunnen laten zien.
Ouders kunnen bij ons niet zelf een aanvraag indienen. Iemand die professioneel bij het gezin betrokken is, kan dat wel. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, bewindvoerder, jeugdhulpverlener, docent of iemand vanuit het wijkteam.

Heb je vragen over het doen van een aanvraag? Laat het ons weten, we denken graag met je mee. Neem contact op via 0570 611 899 of stuur een e-mail naar [email protected].
Geweldig dat je wilt helpen, want iedere euro maakt een verschil! Doneer nu via kinderhulp.nl/pakjesavond, dank je wel!

6. Actie Zomerpret

Ouders kunnen bij ons niet zelf een aanvraag indienen. Iemand die professioneel bij het gezin betrokken is, kan dat wel. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, bewindvoerder, jeugdhulpverlener, docent of iemand vanuit het wijkteam.

Heb je vragen over het doen van een aanvraag? Laat het ons weten, we denken graag met je mee. Neem contact op via 0570 611 899 of stuur een e-mail naar [email protected].
Via maatschappelijke organisaties die hulp aanvragen bij Kinderhulp, krijgen kinderen een Zomerpretpakket. Dat is een rugzak boordevol leuke spullen en zomerse avonturen. Een eigen voetbal om mee buiten te spelen bijvoorbeeld. Buitenspeelgoed, zoals stoepkrijt en een vlieger. Een onbezorgd dagje pretpark. Een uitje naar de bioscoop. Fijne lees- en doeboeken, en nog veel meer. Dingen die heel gewoon lijken, maar voor deze kinderen écht het verschil gaan maken deze zomer.

Meer weten? Ga naar Actie Zomerpret.
Tweedehands speelgoed, kleding en producten kunnen wij helaas niet aannemen. Vooral omdat we niet de capaciteit hebben om alles op te slaan, uit te zoeken en door te sturen naar een nieuw thuis. Je kunt je kleding natuurlijk wel doneren via je lokale kledingbank of kledingcontainer. En ken je de speelgoedbank? Misschien zit deze ook bij jou in de buurt.
Dankzij ontzettend veel steun van donateurs, sponsoren en partners maakte Kinderhulp in 2024 maar liefst 7500 kinderen en jongeren blij met een Zomerpretpakket! In 2023 hebben we 7000 kinderen en jongeren verrast met een Zomerpretpakket.

7. Kinderzwerfboek

Ja, dat klopt. Kinderzwerfboek is een bijzonder project van Kinderhulp. De bedenker van Kinderzwerfboek is Leo Dijkgraaf. In 2010 bestond het Nationaal Fonds Kinderhulp 50 jaar. Voor die gelegenheid gaf Leo Dijkgraaf het idee ‘Kinderzwerfboek’ cadeau. Op 26 mei 2010 gaf Prinses Laurentien het startsein en gingen de eerste kinderboeken zwerven door Nederland. Sinds 2014 worden er KinderzwerfboekStations opgericht in het hele land, hier kan een kind een boek halen of een boek brengen óf allebei.
Met de mini-bibliotheekjes van Kinderzwerfboek bieden we alle kinderen in (aandachts)wijken door heel Nederland de mogelijkheid om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. Hierna kunnen zij het betreffende boek laten zwerven zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen.
Graag! Door het hele land vind je KinderzwerfboekStations. Daar kun je je boeken naar toe brengen! Hier vind je alle informatie over Kinderzwerfboek en waar bij jou in de buurt een KinderzwerfboekStation is.

8. Geef ze warmte!

Kinderhulp krijgt aanvragen voor wat er op dat moment nodig is voor een kind, bijvoorbeeld een goed paar schoenen, een nieuwe jas of een warme trui. Om aan al die aanvragen te kunnen voldoen halen we zoveel mogelijk geld op, waarmee de kinderen zelf iets moois kunnen uitzoeken.

Tweedehands kleding en producten kunnen wij helaas niet aannemen, voornamelijk omdat we niet de capaciteit hebben om alles op te slaan, uit te zoeken en door te sturen naar een nieuw thuis. Je kunt je kleding natuurlijk wel doneren aan je lokale kledingbank, een kledingcontainer of aan een gezin in de buurt dat het goed kan gebruiken. Daar zijn ze vast erg blij mee!
Er is niks mis met tweedehands kleding! Wij vinden het belangrijk dat een kind krijgt wat hij/zij op dat moment hard nodig heeft. Bovendien willen we dat de kleding ze goed past, iets wat met tweedehands schoenen niet altijd kan. En ook de ervaring om zelf eens iets nieuws te kunnen uitzoeken is heel veel waard. Iets uitzoeken wat ze zelf mooi vinden en trots kunnen laten zien aan hun vriendjes en vriendinnetjes. De glimlach die dit op hun gezicht tovert is onbetaalbaar!
In een rijk land als Nederland zou kinderarmoede niet voor moeten komen. Maar helaas komt ook hier veel armoede voor. Bij gezinnen waar íedere maand te weinig geld is, kan de kinderbijslag helaas lang niet altijd voor kleding gebruikt worden. Dat geld is dan hard nodig voor andere onmisbare zaken voor kinderen. Denk aan schoolspullen om huiswerk te kunnen maken, de wasmachine die ineens kapot is gegaan, een fiets om naar school te kunnen fietsen of simpelweg de broodnodige boodschappen… Met deze actie proberen we zoveel mogelijk kinderen in armoede een warme start te geven in het nieuwe jaar, zodat over warme en passende kleding even geen zorgen hoeven te bestaan!
De aanvragen bij Kinderhulp worden altijd gedaan door maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld het sociale wijkteam van de gemeente of jeugdhulpverlening. Zij komen achter de voordeur en weten wat er in een gezin nodig is. De financiële steun van Kinderhulp wordt door hen gebruikt om of zelf die schoenen of kleding van te kopen voor het kind of ze geven de ouders de mogelijkheid de aankoop met/voor hun kind te doen. Lees meer over hoe wij werken.

9. Podcast Nooit een kwartje?

‘Nooit een kwartje?’ is een podcast over de gevolgen van opgroeien met armoedestress in Nederland. We duiken diep in de realiteit van geldzorgen, kansenongelijkheid en sociale uitsluiting die vaak gepaard gaan met armoede. Ervaringsdeskundigen en professionals delen hun verhalen en inzichten. Maaike Martens, actrice en zangeres, is de host van de podcast. Zij gaat elke aflevering in gesprek met een ervaringsdeskundige over de impact van armoede op hun leven en met een deskundige op het gebied van armoede.

De onderwerpen van alle acht afleveringen staan beschreven op de website.
Om aandacht te vragen voor de situatie én toekomst van duizenden kinderen in ons land die opgroeien met armoedestress heeft Kinderhulp op 17 april 2024 de podcast ‘Nooit een kwartje?’ gelanceerd. Armoede schaadt de ontwikkeling en gezondheid van een kind. Kinderen die opgroeien in een gezin met armoedestress hebben geen gelijke kansen en juist een grotere kans op (chronische) ziektes, een laag zelfbeeld of sociaal isolement. Armoede mag nooit mag bepalen wie je bent, wie je wil zijn of wie je kunt worden!

'Nooit een kwartje?' is tot stand gekomen dankzij diverse betrokkenen. We willen hen bedanken voor hun waardevolle én belangeloze bijdrage. De gasten, host en andere betrokkenen zijn dus niet betaald om mee te doen. Ons doel is om aandacht te vragen voor het taboe rondom armoede en de stress en schaamte die vaak een extra druk geeft. Daarom starten we graag het gesprek met deze podcast, over armoede én de impact daarvan op een kind of jongere. 


De naam 'Nooit een kwartje?' komt van een quote van een van onze gasten. Het is ook een oud gezegde: als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje. Het betekent dat je niet boven je stand kunt leven en dat als je arm geboren bent, je wel arm zal blijven. Tegenwoordig kijkt men hier anders naar.

Allerkleinsten

Bij (op)groeien komt veel kijken. Door de snelle groei en ontwikkeling van de jonge kinderen zijn ouders relatief veel geld kwijt in korte tijd. Wanneer andere instanties niet kunnen helpen, springen wij bij. Via een individuele aanvraag voorzien we kinderen van precies datgene dat het hardste nodig is. Denk aan kinderkleding, een passende jas of stevige schoenen om op te leren lopen. Of een eigen kinderbedje met goed matras, educatief speelgoed, een fiets met zijwieltjes of die onmisbare zwemlessen. Door bij ouders een stukje financieel gepuzzel en stress weg te nemen, houden zij meer aandacht en energie over voor hun kind. Als het nodig is, springen we al bij tijdens de zwangerschap. Kinderhulp is er dus al vanaf -9 maanden.
Onze hulp aan de allerkleinsten (-9 maanden 0 tot 4 jaar) besloeg in aantal geholpen kinderen 27% van het totaal in 2023 (130.450 geholpen kinderen). De relatief grote groep 0-jarigen is te verklaren door onze hulp aan pasgeboren baby’s of ouders die een baby verwachten met zaken als kamerinrichting en babyuitzet. Lees meer over onze hulp in 2023.
In Nederland leven ruim 54.000 kinderen van 0 tot en met 3 jaar in armoede. En elke dag worden er in ons land 35 baby’s geboren in kwetsbare situaties, waaronder armoede. Voor deze kleintjes is er thuis vaak geen geld voor warme dekentjes, zachte kleertjes en soms niet eens voor een veilige slaapplek. Terwijl de eerste 1000 dagen een belangrijke basis leggen voor de rest van het leven.

De chronische stress die armoede kan veroorzaken bij ouders, is een belangrijke oorzaak voor veel gezondheidsproblemen. Wanneer een baby tijdens de eerste 1000 dagen  blootgesteld wordt aan chronische stress, begint hij of zij met een achterstand aan de rest van zijn of haar leven. En uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de hersenen van kinderen die al jong met armoede te maken krijgen zich minder goed ontwikkelen dan bij kinderen uit welvarende gezinnen. Niet doordat ze direct iets merken van het materiële gebrek. Wel doordat ouders hun aandacht te veel moeten verdelen. Kinderhulp gaat voor gelijke kansen voor álle kinderen en dat begint bij de start van een nieuw leven.