Menstruatiearmoede is de verdrietige en ongemakkelijke realiteit voor 1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland. Dit betekent dat ze niet voldoende middelen hebben voor een veilige en comfortabele menstruatie. Daarom zet Kinderhulp zich ook dit jaar in om menstruatiearmoede in Nederland tegen te gaan.
Stel je voor: geen geschikte menstruatieproducten kunnen betalen voor jezelf of je tienerdochters. Of maandelijks moeten bezuinigen op groente om tampons of maandverband te kunnen kopen. Menstruatiearmoede is niet alleen onveilig, maar vooral heel ongemakkelijk en verdrietig. Wat dat met je doet, vertelt Ciska (34 jaar), terwijl ze terugblikt op haar tienerjaren:
Menstruatieproducten nodig?
Er is hulp! Wanneer er nergens anders (financiële) hulp beschikbaar is, is Kinderhulp er. Dus ook wanneer tampons of maandverband niet altijd passen in een week- of maandbudget. Of wanneer tieners een menstruatiecup willen aanschaffen, maar dat eigenlijk niet kunnen betalen. Zo doneert Always jaarlijks tienduizenden pakjes maandverband, waarmee wij tieners met geldzorgen voorzien van halfjaarpakketten.
Ben jij een hulpverlener die meiden en moeders van tienermeiden begeleidt? Weet dat je de drempel om hierover te praten verlaagt door ernaar te vragen. En kun je vanuit jouw organisatie of lokale initiatieven geen hulp bieden? Dien dan als hulpverlener een aanvraag bij ons in voor een halfjaarpakket of financiële hulp. Kijk voor meer informatie op aanvragen.kinderhulp.nl.
Voor het eerst ongesteld
Te weinig geld voor menstruatieproducten gaat vaak gepaard met te weinig kennis of uitleg over ongesteld worden. Daarom is Kinderhulp dit jaar gestart met een pilot, waarbij maatschappelijke organisaties 1.500 ‘Voor ’t eerst ongesteld’-pakketjes hebben weggegeven. Deze pakketjes zijn gevuld met allerlei nodige en handige middelen voor een eerste ongesteldheid én een handig boekje vol uitleg. Het pakket is gevuld met onder andere maandverband voor dag en nacht, tampons, een kruik, inlegkruisjes, een toilettasje, een reep chocola en een HEMA cadeaukaart van € 15. Bij een geslaagde pilot krijgen deze pakketjes volgend jaar een vervolg.
Een dubbel taboe
“Een paar jaar geleden hadden mijn moeder en ik het niet zo breed. In de supermarkt moesten we keuzes maken. Een pak drinken of een pak maandverband. Ik vind dat dit bespreekbaar moet worden, omdat ongesteld zijn een taboe is en armoede ook.”
– Mandy, 18 jaar
Maak menstruatiearmoede bespreekbaar en zichtbaar
Hoewel Mandy en Ciska – heel moedig – delen wat menstruatiearmoede met je doet, wordt hier verder weinig over gesproken. Zo blijkt ook uit het onderzoek dat Kinderhulp eind 2019 uitvoerde onder bijna 700 hulpverleners. Het probleem blijft daardoor onzichtbaar, terwijl het voor sommige jongeren wel degelijk aan de orde van de dag is. Dit moet en kan anders, vindt Kinderhulp.
Bekijk meer verhalenFolder voor hulpverleners en docenten
Kinderhulp heeft de hulp ingeroepen van vele experts, hulpverleners en ervaringsdeskundigen op dit gebied. Vrouwen die op een positieve manier bezig zijn met het creëren van een klimaat waarin menstruatiearmoede minder taboe is. Het resultaat? Een digitale folder gevuld met praktische tips & tricks over het signaleren, bespreekbaar maken en oplossen van menstruatiearmoede. Speciaal voor (jeugd)hulpverleners en docenten.
Download gratis de folderHelp mee in de aanpak van menstruatiearmoede
Kinderhulp is er voor alle tieners die met menstruatiearmoede kampen, maar ook voor alle andere kinderen en jongeren in Nederland tussen de 0 en 21 jaar die in armoede opgroeien. We helpen ze, onvoorwaardelijk. Wil jij Kinderhulp steunen? Elke bijdrage, klein of groot, is meer dan welkom! Maar helpen kan ook op andere manieren: collecteren bijvoorbeeld, langs de deur of digitaal.
Ja, ik help graag mee!