Bij gebrek aan kabinetsbeleid zal het percentage kinderen dat opgroeit in een gezin met krappe beurs de komende vier jaar stijgen van 4,7% naar 4,9%. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).  

Hogere lonen en lastenverlichting zorgen voor een stijging van de koopkracht en een daling in het aantal mensen dat in armoede leeft. Als de maatregelen eenmalig zijn voorziet het CPB echter dat de kinderarmoede weer zal stijgen. 

Bernique Tool, directeur-bestuurder: “Het CPB laat zien dat nader beleid hard nodig blijft om de druk van de ketel te halen bij veel gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Kinderarmoede stijgt als maatregelen uitblijven. De tijdelijke aard van veel  regelingen zorgt bovendien voor aanhoudende armoedestress. Er blijft spanning in het gezin, want wat gebeurt er als de maatregel afloopt? Het is van groot belang dat er beleid wordt ontwikkeld met focus op de langere termijn mét focus op het kind. Wat heeft het kind in zo’n kwetsbaar gezin nodig om compleet op te groeien tot een kansrijk en veerkrachtig jongvolwassene?” 

"We zien uit naar het regeerakkoord met een structureel beleid om kwetsbare gezinnen te helpen."

De impact van armoede op een kind is enorm. Het is niet alleen een kwestie van gebrek aan geld of spullen. Kinderen die opgroeien in een gezin met langdurige financiële stress hebben geen gelijke kansen en juist een grotere kans op (chronische) ziektes, een laag zelfbeeld of sociaal isolement. Wat Kinderhulp betreft mag armoede niet bepalen wie je bent en wat je kunt worden.

Bernique Tool: ”Bestaanszekerheid was hét onderwerp tijdens de verkiezingen. Dus we zien uit naar het regeerakkoord met de verwachting dat er degelijk structureel beleid komt om deze kwetsbare gezinnen te helpen, waarbij er ruimte is om het kind centraal te stellen bij de armoedeaanpak. We roepen in elk geval op tot meer ambitie in de uitwerking van de plannen dan tot nu toe in het hoofdlijnenakkoord is beschreven. ”