De helft van de bevolking maakt het maandelijks mee: ongesteld zijn. Waarom is menstrueren (en armoede!) in 2022 nog steeds een taboe? Met onze doorlopende campagne #stopmenstruatiearmoede streven we naar een klimaat waarin menstruatiearmoede als probleem wordt erkend, gesignaleerd en bespreekbaar gemaakt. Alleen dan kunnen we het oplossen!

Stel je eens voor… je staat in de winkel en je moet kiezen: avondeten of menstruatieproducten? De middelen die je nodig hebt om je menstruatie hygiënisch en zelfverzekerd door te komen, die kun je niet betalen. Dit noemen we menstruatiearmoede.

“Vies, beschamend, walgelijk”

Menstruatiearmoede is niet alleen onveilig, maar vooral ook heel ongemakkelijk en verdrietig. En daar mag best over gepraat worden! Zeker vandaag, op Wereld Menstruatiedag. Een dag die helaas hard nodig is. Zo publiceerde Plan International deze week een onderzoek waaruit blijkt dat jongens menstruatie veelal vies, beschamend en soms zelfs walgelijk vinden. Bovendien vindt ruim 1 op de 3 jongens (37%) uit het onderzoek dat je je menstruatie geheim moet houden. De reden: ‘menstruatie is een privézaak voor meisjes en vrouwen’. Dit ‘Bloedeerlijk onderzoek’ legt de diepgewortelde taboes rondom menstruatie weer pijnlijk bloot.

Dubbel taboe

“Ik vind dat menstruatiearmoede bespreekbaar moet worden,
omdat armoede een taboe is en ongesteld zijn ook.”
– Mandy, 18 jaar

#stopmenstruatiearmoede

Sinds eind 2020 voeren we samen met Always campagne: #stopmenstruatiearmoede. We streven naar een klimaat waarin menstruatiearmoede als probleem wordt erkend, gesignaleerd en bespreekbaar gemaakt. Alleen dan kunnen we het oplossen! Om bij te dragen aan de aanpak van dit probleem stelde Always inmiddels honderden duizenden producten beschikbaar aan Voedselbanken Nederland én Kinderhulp. Wij maken hier dankbaar gebruik van en verstrekken halfjaarpakketten aan tienermeiden die dat hard nodig hebben.

Ontwerp zonder titel 6
Halfjaarpakket Always maandverband

Afgelopen week nam Kinderhulper Anna een kijkje in het magazijn van Scalabor, waar met helpende handen halfjaarpakketten worden gemaakt. Zoals je hieronder ziet staat er nog een flinke voorraad klaar om tienermeiden te helpen! En goed om te weten: we vergeven niet alleen die halfjaarpakketten, maar kennen ook financiële aanvragen toe om menstruatieproducten aan te schaffen. Want het is maar net wat iemand nodig heeft. Lees meer over wat wij doen en hoe wij werken.

Ontwerp zonder titel 7
Pallets vol Alwaysproducten voor Kinderhulp

Leestip

Niet naar school door menstruatiearmoede

Er heerst nog steeds veel schaamte en een groot taboe rondom menstruatie. Mensen in armoede hebben vaak geen geld voor menstruatieproducten. Ze moeten kiezen tussen eten of tampons en maandverband. Om toch naar school en werk te gaan, worden onveilige alternatieven gebruikt, wat kan leiden tot infecties en ziektes.

Lees verder