Het is vandaag Wereld Menstruatiedag. Wereldwijd wordt actie gevoerd om taboes rondom menstruatie te doorbreken. Een dag waarop wij het willen hebben over menstruatiearmoede. Wat is het? En waarom zijn menstrueren en armoede vandaag de dag nog een taboe? Met onze doorlopende campagne #stopmensturatiearmoede streven we naar een klimaat waarin menstruatiearmoede als probleem wordt erkend, gesignaleerd en bespreekbaar wordt gemaakt.

Menstruatiearmoede, wat is dat?

Er wordt gesproken over menstruatiearmoede wanneer mensen die menstrueren niet altijd genoeg middelen hebben voor een veilige en comfortabele menstruatie. Dit maakt dat het een dubbel taboe is. Want er heerst ongemak over armoede, én over menstrueren. En ja, ook in Nederland komt dit voor. Kinderhulper Anna: “1 op de 12 kinderen groeit op in armoede in Nederland en van die kinderen zitten er ook tieners bij die menstrueren. Als je last hebt van armoedestress, dan heb je ook last van menstruatiearmoede.”

Ongemak

Menstruatiearmoede is niet alleen onveilig, maar vooral ook heel ongemakkelijk en verdrietig. Denk aan de impact ervan op erbij horen. Bijvoorbeeld wanneer je een paar dagen per maand niet naar school, sport en werk kunt. In Nederland missen bijna 53.000 meisjes soms school, omdat zij onvoldoende geld hebben om menstruatieproducten te kopen. Kinderhulper Anna vertelt erover in deze video.

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnogstatistics, marketing om deze video te kunnen bekijken.
Kinderhulper Anna over menstruatiearmoede

Anna: “Vandaag is het Wereld Menstruatiedag, een goed moment om weer stil te staan bij het taboe dat hier nog altijd op rust. Durf jij het eerlijk te zeggen als je ongesteld bent en je je daardoor niet lekker voelt? Praat jij wel eens met jouw kind over menstrueren? En loop je wel eens met jouw kind langs een schap met menstruatieproducten in de supermarkt om uit te leggen wat je zoals zoal kunt gebruiken?”

“Denk je eens in hoe het is als je geen geld hebt om menstruatieproducten aan te schaffen en je door schaamte een smoesje verzint naar je werkgever, vriend of docent omdat je simpelweg de deur niet uit kunt daardoor. Of de lichamelijke problemen die ontstaan door het te lang gebruiken van een tampon of een opgerold stuk wc papier… En denk je nu eens in dat veel mensen die menstrueren in deze situatie zitten. Menstruatiearmoede bestaat.”

"Doorbreek het taboe, praat erover en vind samen een oplossing." – Anna

“Sta jij open voor een gesprek met een jongere die zich hiervoor schaamt en niet mee kan doen met leeftijdsgenoten? Doorbreek het taboe, praat erover en vind samen een oplossing.”

Er is hulp

Kinderhulp is er overigens voor elke dag van de maand, maar zet zich ook in om dit taboe te doorbreken en helpt jongeren tot 21 jaar die geen menstruatieproducten kunnen kopen. Kinderhulp biedt financiële hulp via individuele aanvragen voor de aanschaf van menstruatieproducten. Dit kunnen tampons of maandverband zijn, en denk ook aan een menstruatiecup of set menstruatieonderbroeken, zodat een tiener daar jarenlang geen zorgen over heeft.

Gratis folder

Samen met experts hebben we een folder gemaakt voor (jeugd)hulpverleners en docenten. Gevuld met praktische tips & tricks over het signaleren, bespreekbaar maken en oplossen van menstruatiearmoede.

Download de gratis folder hier

Leestips

Niet naar school door menstruatiearmoede

Er heerst nog steeds veel schaamte en een groot taboe rondom menstruatie. Mensen in armoede hebben vaak geen geld voor menstruatieproducten. Ze moeten kiezen tussen eten of tampons en maandverband. Om toch naar school en werk te gaan, worden onveilige alternatieven gebruikt, wat kan leiden tot infecties en ziektes.

Lees verder