Duizenden vrijwilligers waren afgelopen week op de been voor Kinderhulp. Tijdens onze collecteweek gingen zij langs de deuren in het hele land, gewapend met collectebussen, collectekaartjes en een grote glimlach. Onder hen Leonie Grooten-Wagemans (75), die dit jaar voor de 40e keer (!) de collecte in haar woonplaats organiseerde. Hoe is het om al veertig jaar betrokken te zijn bij de collecte van Kinderhulp? Leonie vertelt!

Webafbeelding Collecte organisator

De week van 19 t/m 24 april stond volledig in het teken van de collecte van Kinderhulp. In zo’n collecteweek gaan vrijwilligers de deuren langs met een collectebus, ze doen collectekaartjes in de brievenbussen of collecteren digitaal. De 75-jarige Leonie Grooten-Wagemans uit Holtum organiseerde de collecte in haar woonplaats. En dat doet ze al 40 jaar met veel enthousiasme. Datzelfde enthousiasme merkt Leonie bij de mensen bij wie ze komt collecteren: “Mensen zijn blij dat er eindelijk weer eens iemand aan de deur komt. Dan zie je de deur al open gaan en wordt er met kleingeld in de hand geroepen ‘Ik zag je al op en neer lopen!’ “.

Daar is Leonie blij mee, want het doel gaat haar enorm aan het hart. Waarom ze de collecte organiseert kan ze kort over zijn: voor de kinderen. Jaren geleden heeft ze eens een bezoek gebracht aan een jeugdinstelling. Het beeld van de kinderen die met weinig opgroeien staat nog steeds op haar netvlies. Ze vertelt geëmotioneerd: “Kinderen zijn altijd het kind van de rekening. Ze kunnen helemaal niks aan hun situatie doen en hebben de hulp van ons volwassenen nodig.”

Collecteren in coronatijd

In alle jaren dat Leonie Grooten-Wagemans de collecte organiseert heeft ze veel leuke herinneringen verzameld, maar ook voor uitdagingen gestaan. “Zo’n twee jaar geleden had ik ineens veel verloop van collectanten. Het spande erom of ik genoeg collectanten kon vinden om alle straten te lopen. Toen ben ik de boer op gegaan en belde ik aan bij een aantal nieuwe gezinnen die in de buurt waren komen wonen. Eén mevrouw vroeg me gelijk binnen toen ik over Kinderhulp vertelde. Na een kopje thee en een koekje zei ze direct ‘Ik doe het!’. Dat vond ik zo bijzonder mooi, vooral omdat die mevrouw er pas twee maanden woonde.” Ook dit jaar was het weer spannend of Leonie alles rond kreeg, maar vooral ook wat de reacties aan de deur zouden zijn. “Gelukkig zijn de reacties heel positief, collecteren kan prima op afstand. Ik strek mijn arm helemaal uit, maar soms zet ik ook gewoon de bus op de grond. Dat hangt af van wat mensen prettig vinden.”

Kinderhulp hard nodig

Normaal gaat Kinderhulp met meer dan 10.000 collectanten de straat op. Door corona is dat helaas beperkt tot enkele duizenden. En terwijl de hulp juist nu zo hard nodig is. De crisis is een flinke klap voor alle gezinnen in armoede. Kinderhulp hoopt daarom op een mooie collecteopbrengst.

Meer weten over de collecte van Kinderhulp?

Tip! Misschien vind je ook deze artikelen interessant: