Door de stijgende kosten voor energie en levensonderhoud, is kinderarmoede deze winter een nóg groter probleem. Het betekent dat duizenden kinderen letterlijk in de kou staan. En ’s nachts geen oog dichtdoen omdat een fatsoenlijk (dek)bed ontbreekt… Kinderhulp roept voor de derde winter op rij heel Nederland op: geef ze warmte!

Campagnebeeld Geef ze warmte 1

Steeds meer gezinnen moeten de eindjes aan elkaar knopen. Verwarmingen blijven uit om kosten te besparen. En ook geld voor een warme jas of stevige schoenen ontbreekt. Kinderen maken er het beste van, maar opgroeien in armoede laat diepe mentale sporen na.

Daarom start deze week de campagne van Kinderhulp: Geef ze warmte. Voor de derde winter op rij vraagt Kinderhulp aandacht voor gezinnen met geldzorgen, om samen met donateurs zoveel mogelijk kinderen een warme start in het nieuwe jaar te geven.

Géén geld voor warme winterjas

Circa 10% van alle ouders in Nederland kan deze winter géén winterjas kopen voor hun kind, omdat ze dit nu niet kunnen betalen.* Veel van deze ouders kunnen ook geen schoenen en andere winterkleding aanschaffen. Terwijl de kinderen dit wél nodig hebben. Dit is een sterke groei ten opzichte van de afgelopen twee winters. Toen kon zo’n 5% geen winterjas kopen voor hun kind.

Dit alles zorgt ervoor dat deze winter heel veel kinderen naar school gaan in kleding die niet warm genoeg is. Leraren geven aan dat zij armoede het vaakst herkennen aan de kleding of schoenen van een leerling. Ze noemen situaties waarin kinderen op te kleine of aan elkaar getapete schoenen lopen. Of hartje winter in een dun zomerjasje op het schoolplein rondrennen.

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnogstatistics, marketing om deze video te kunnen bekijken.
Meer weten?

Zelfvertrouwen en trots

Kinderhulper Chantal: “Wat dat kan doen met het gevoel van warmte, veiligheid en zelfvertrouwen van kinderen is onvoorstelbaar. En dan hebben we het nog niet eens over erbij horen, trots iets kunnen laten zien aan je leeftijdsgenootjes. Laten we daar samen wat aan doen deze wintermaanden!”

Laten we juist in deze bijzondere tijd even stilstaan bij mensen die het niet breed hebben. Armoede kan immers iedereen overkomen. Als we samen de schouders eronder zetten, kunnen we een heleboel kinderen een warme start in het nieuwe jaar bezorgen. Doe ook mee en geef ze warmte!

Ik doneer direct

Kijktip: Scrooge Live!

Hoogtepunt van de campagne is televisiespektakel Scrooge Live! Zondagavond 11 december rond 20.30 uur, op NPO 1, live vanuit Dordrecht. Tijdens dit ontroerende muzikale kerstverhaal vragen Omroep MAX en Kinderhulp aandacht voor kinderarmoede in Nederland.

* bron: kwantitatief onderzoek Kinderhulp (i.s.m. Potter Marktonderzoek) onder een representatieve steekproef van 400 ouders in Nederland, oktober 2022

Leestip

Het dagboek van Jayson

Tijdens Scrooge Live vertelde Jayson (20) over zijn geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt hij zijn dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, en voor het eerst op jezelf wil gaan wonen?

Lees verder