Ruim één op de twaalf kinderen in Nederland groeit op in armoede. Uit recent onderzoek is gebleken dat 8% van álle ouders in Nederland – naar schatting 288.000 ouders – géén winterjas kan kopen voor hun kind. Daarom start Kinderhulp de campagne ‘Geef ze warmte’, waarbij zoveel mogelijk geld wordt opgehaald voor kinderen die in armoede opgroeien.

Banner webafbeelding

Gemiddeld groeien er 2 á 3 kinderen per klas op in armoede. Door de stijgende kosten is dat deze winter een nog groter probleem. Het betekent dat duizenden kinderen letterlijk in de kou staan. Vaak gaan ze zonder warme jas of stevige schoenen naar school en zitten ze door en door verkleumd in de klas. Daardoor is het moeilijker voor ze om zich te concentreren en mee te komen in de les.

Met de campagne ‘Geef ze warmte’ vraagt Kinderhulp voor het vierde jaar op rij aandacht voor gezinnen waar geen geld is voor passende schoenen, een nieuwe trui of een warme winterjas voor hun kind. Door zoveel mogelijk geld op te halen geeft Kinderhulp zoveel mogelijk kinderen een warmte start in het nieuwe jaar.

Meer weten over deze actie?

Geen geld voor warme winterjas

Kinderen in de groei hebben regelmatig nieuwe spullen nodig. Uit onderzoek* dat Kinderhulp heeft laten uitvoeren, blijkt dat 8% van álle ouders in Nederland – naar schatting 288.000 ouders – geen winterjas voor hun kind kopen, simpelweg omdat ze deze nu niet kunnen betalen. En ook budget voor nieuwe schoenen deze winter is niet vanzelfsprekend. Deze kinderen moeten dus met kapotte, te koude of te kleine schoenen naar school.

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnogstatistics, marketing om deze video te kunnen bekijken.

Zelfvertrouwen en trots

Chantal van Gool van Kinderhulp: “Wat dit kan doen met het gevoel van warmte, veiligheid en zelfvertrouwen van kinderen is onvoorstelbaar. En dan hebben we het nog niet eens over trots iets kunnen laten zien dat ze zelf hebben uitgezocht en de kansengelijkheid. Laten we daar samen wat aan doen deze wintermaanden!”.

Laten we juist in deze bijzondere tijd even stilstaan bij mensen die het niet breed hebben. Armoede kan immers iedereen overkomen. Als we samen de schouders eronder zetten, kunnen we een heleboel kinderen een warme start in het nieuwe jaar bezorgen. Doneer wat je kunt missen en geef ze warmte!

Ik doneer direct

Kijktip: Scrooge Live!

Hoogtepunt van de campagne is televisiespektakel Scrooge Live, dat dit jaar plaatsvindt in de prachtige historische binnenstad van Waalwijk. Op vrijdagavond 15 december zal de binnenstad het decor vormen voor de live-uitzending op NPO 1 rond 20:30 uur. Scrooge Live wordt voor de vierde keer op rij geproduceerd door Mediawater, de makers van The Passion, in samenwerking met Kinderhulp en in opdracht van Omroep MAX. Tijdens dit ontroerende muzikale kerstverhaal vragen we aandacht voor kinderarmoede in Nederland.

* bron: kwantitatief onderzoek Kinderhulp (i.s.m. Potter Marktonderzoek) onder een representatieve steekproef van 400 ouders in Nederland, oktober 2023

Leestip

Het dagboek van Jayson

Tijdens Scrooge Live vertelde Jayson (20) over zijn geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt hij zijn dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, en voor het eerst op jezelf wil gaan wonen?

Lees verder

Het dagboek van vader Robertjan

Tijdens Scrooge Live vertelde vader Robertjan over zijn geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt hij zijn dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je zoon een zorgeloze jeugd wilt geven?

Lees verder