1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland hebben onvoldoende middelen voor een veilige en comfortabele menstruatie. Dat is de verdrietige en ongemakkelijke realiteit van menstruatiearmoede. Daarom zet Kinderhulp zich ook dit jaar weer in om menstruatiearmoede in Nederland tegen te gaan met onder andere menstruatiepakketjes.
Sinds 2020 vragen we samen met Always aandacht voor het doorbreken van de taboes en stigma’s rondom menstruatie. Daarnaast doneert Always jaarlijks tienduizenden pakjes maandverband, waarmee wij tieners met geldzorgen voorzien van halfjaarpakketten. Zo zijn er in 2023 4.673 meisjes geholpen met een halfjaarpakket van Always. Ook is het mogelijk om als hulpverlener een financiële aanvraag voor menstruatieproducten in te dienen.
Hulp bij voor het eerst ongesteld
Te weinig geld voor menstruatieproducten gaat vaak gepaard met te weinig kennis of uitleg over ongesteld worden. Daarom is Kinderhulp dit jaar gestart met een pilot, waarbij maatschappelijke organisaties 1.500 ‘Voor ’t eerst ongesteld’-pakketjes hebben weggegeven. Deze pakketjes zijn gevuld met allerlei nodige en handige middelen voor een eerste ongesteldheid én een handig boekje vol uitleg. Het pakket is gevuld met onder andere maandverband voor dag en nacht, tampons, een kruik, inlegkruisjes, een toilettasje, een reep chocola en een HEMA cadeaukaart van € 15. Bij een geslaagde pilot krijgen deze pakketjes volgend jaar een vervolg.
Menstruatiearmoede gaat hand in hand met armoedestress
Armoedestress gaat vaak gepaard met menstruatiearmoede. Om toch de deur uit te kunnen, worden er kranten, sokken en dubbelgevouwen washandjes gebruikt of tampons worden te lang gebruikt. Met alle gevolgen die hierbij horen. Dat kan en mag niet, vindt Kinderhulp. Daarom werken we al vier jaar samen met Always om menstruatiearmoede tegen te gaan.
Help menstruatiearmoede tegen te gaan
Hoe? Praat erover. Er heerst een groot taboe op het praten over menstruatie, waardoor kennis én hulp vaak achterblijft. Hierdoor blijft ook menstruatiearmoede onbesproken. Dit leidt tot het gebruik van onveilige alternatieven, wat gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Maak menstruatiearmoede bespreekbaar en help meisjes in armoede door Kinderhulp te steunen.
Lees meer over menstruatiearmoede