De stijgende prijzen in ons land zorgen voor stress en geldzorgen. Dit heeft een enorme impact op honderdduizenden kinderen en jongeren. Daarom helpt Kinderhulp kinderen van 0 tot 21 jaar met iets groots of iets kleins. Een ingerichte kamer, laptop, schoolspullen, speelgoed, zwemlessen, nieuwe bril; wat er maar nodig is. In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Vandaag het verhaal van Amina.

Amina is 15 jaar en woont samen met haar broertje in een tijdelijke opvang. Ze mist haar moeder, net als haar broertje. Ze hoopt dat ze snel weer bij haar kunnen wonen, maar weet dat dit nog even kan duren. Ondertussen probeert Amina sterk te blijven, vooral voor haar broertje. Vriendinnetjes uitnodigen kan ze niet en ze mist een kamer die echt van haar is, vol met kleur en gezelligheid. Haar kamer is kaal en grijs, terwijl ze juist zo houdt van vrolijke kleuren en sfeervol ingerichte ruimte. 

"Als ik bezig ben met ontwerpen, vergeet ik even alles"

Het is niet makkelijk om als tiener in een opvang te wonen. Ze wil haar broertje beschermen tegen de onzekerheid maar zelf weet ze eigenlijk ook niet echt hoe morgen gaat of overmorgen. Alles is onzeker. Maar als Amina zich even wil ontspannen, duikt ze in haar grote passie: mode. Ze is dol op schetsen, kleding maken en stoffen uitzoeken. “Als ik bezig ben met ontwerpen, vergeet ik even alles,” vertelt Amina met een glimlach. 

Ze opent de kast in haar kamer en kijkt of ze nog wat stoffen heeft liggen. Haar handen gaan haastig langs de planken, op zoek naar iets dat haar kan inspireren. Het was een pittige dag en nu wil ze echt even verdwijnen in haar eigen wereld en gewoon schetsen. 

Maar Amina heeft niet echt spullen om aan de slag te gaan. Ze wil niets liever dan modeontwerpster worden en haar schetsen te zien veranderen in echte kleding. “Maar dat kan niet zonder spullen zoals stoffen, naalden en spelden…” fluistert ze zachtjes tegen zichzelf, terwijl ze de kast met een zucht sluit. 

Elk kind verdient de kans om zijn of haar talenten te ontdekken en dromen waar te maken. Kinderhulp heeft Amina ondersteunt met stoffen, spelden, naalden én een naaimachine. Zo kan ze niet alleen haar talent ontwikkelen, maar kan ze ontspannen door bezig te zijn met wat haar echt gelukkig maakt. 

Om de privacy te bewaken van de kinderen die we helpen, anonimiseren we de verhalen die we delen.

Armoede heeft meer impact dan je denkt

Amina haar verhaal is er een uit duizenden. Opgroeien in een gezin met armoedestress heeft verstrekkende gevolgen voor een kind. In oktober vragen we daarom extra aandacht voor de gevolgen van armoedestress op gezondheid, zelfvertrouwen en gelijke kansen van kinderen. Wij zijn er voor de generatie van de toekomst. Jij ook?

Lees meer

Leestip

Het verhaal van… Amina

In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Amina woont samen met haar broertje in een tijdelijke opvang en droomt ervan modeontwerpster te worden. Ze mist haar moeder, net als haar broertje. Maar voor hem probeert ze sterk te blijven. Als ze wil ontspannen duikt ze in haar grote passe: mode. Maar zonder stoffen, naalden en spelden is het moeilijk om haar passie echt vorm te geven.

Lees verder

Het verhaal van… Lauren

In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Lauren is 17 jaar en voelt thuis de stress over geld. Ze wil haar droom najagen en chef-kok worden. Maar dromen najagen kost geld… En dat heeft Lauren niet.

Lees verder

Het verhaal van… Pim

In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Pim woont met zijn moeder en twee broers in een nieuw huis. Door het raam ziet hij vaak dat een meneer ruzie maakt met zijn moeder. Dit gebeurt vaak, daar worden hij en zijn broertjes een beetje bang van. 'Ik droom ervan in bed. Geen leuke dromen…’

Lees verder