Tijdens een succesvolle derde editie van Scrooge Live vroeg Kinderhulp – samen met Omroep MAX – aandacht voor kinderarmoede in Nederland. Geef ze warmte! Die oproep bleef niet onbeantwoord. Nederland kwam massaal in actie. Aan het eind van de show maakte verslaggeefster Carrie ten Napel een voorlopige tussenstand bekend: maar liefst 10.238 donateurs voor Kinderhulp. Samen kunnen we ontzettend veel kinderen een warme start geven in het nieuwe jaar!

Live vanuit Dordrecht vond zondag 11 december de derde editie plaats van Scrooge Live. Het televisiespektakel boordevol warmte, muziek en humor werd door ruim 1,8 miljoen mensen bekeken. Een sterrencast bracht het iconische kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens uit 1843 opnieuw tot leven. Het verhaal over de verbitterde en oude vrek Ebenezer Scrooge werd ditmaal humorvol hertaald door Paul Groot, die zelf in de huid van Scrooge kroop. Dit leverde een prachtshow op waarin knusse kerstscènes, hilarische sketches, schitterende optredens en kwetsbare persoonlijke verhalen elkaar afwisselden.

Warme reacties

Niet lang na de start van de show stroomden vele telefoontjes, donateurs en warme reacties binnen, zoals “Geweldig werk, werd echt emotioneel ervan en ben donateur en collectant geworden via de site” en “Prachtig en ontroerend verhaal.. net donateur geworden.. want elk kind gun je geluk, warmte en een fijne toekomst”. 

Al snel was #ScroogeLive trending topic op Twitter. Daar waren de reacties voornamelijk enthousiast en humorvol. Het scherpe script vol actuele grappen werd gewaardeerd, van de handsbal van Messi tot aan het variabele energiecontract van Scrooge. Ook de zangkunsten en acteerprestaties werden geroemd. In het bijzonder die van publiekslieveling André van Duin, samen met Janny van der Heijden in de rol van Kinderhulpcollectant.

Kinderarmoede

Dat Scrooge Live ook een hoger doel diende, ontging de kijkers niet. Tussen de geestige grappen en kerstnummers door klonk een serieuze boodschap: kinderarmoede is een groot probleem. Ook in Nederland. Maar liefst 1 op de 12 kinderen groeit hier op in armoede. En deze bikkels zijn vrij veel gewend: voor hen is een dagje uit of een eigen fiets niet vanzelfsprekend. Helaas geldt dat ook vaak voor een paar passende schoenen, een nieuwe spijkerbroek of een warme winterjas…

Circa 10% van alle ouders in Nederland kan deze winter géén winterjas kopen voor hun kind, omdat hij/zij dit nu niet kan betalen. Velen kunnen ook geen schoenen en andere winterkleding aanschaffen. Terwijl de kinderen dit wél nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat deze winter heel veel kinderen naar school gaan in kleding die niet warm genoeg is. Wat het gebrek aan kleding kan doen met het gevoel van warmte, veiligheid en zelfvertrouwen van kinderen is onvoorstelbaar.

Lees meer: ‘Geef kinderen een warme start’

Indrukwekkende videoportretten

De indrukwekkende verhalen van ouders met geldzorgen illustreerden dit probleem tijdens de televisieshow. Zoals het aangrijpende verhaal van vader Jeffrey. Hij is één van de slachtoffers van de beruchte toeslagenaffaire. Tien jaar lang worstelde hij om die enorme schuld af te lossen.

Omdat Jeffrey ten onrechte denkt dat het zijn eigen fout is, doet dat veel met zijn eigenwaarde en voelt hij zich schuldig naar zijn zoon Stijn. “De impact op mijn leven vind ik niet zo erg, maar het heeft Stijn zijn hele basisschooltijd gekost. Vakanties zaten er niet in, kinderfeestjes konden we niet doen. Op een gegeven moment werd Stijn ook niet meer uitgenodigd door klasgenootjes, je raakt in een sociaal isolement.”

Van geholpen ouder tot donateur

Gelukkig gaat het nu beter met Jeffrey en Stijn, maar deze periode heeft hen letterlijk en figuurlijk veel gekost. “Je voelt dat je faalt als vader. Want je wilt toch het beste voor je kind, alleen je kunt dat niet geven.” Dankzij Kinderhulp was er in de zware jaren ook af en toe een lichtpuntje. Zoals een dagje naar de Efteling. Dat lijkt misschien klein, maar voor Jeffrey en Stijn betekende het heel veel. “De blik in zijn oogjes op deze foto zegt al genoeg. De lach van oor tot oor.”

Wanneer Jeffrey vertelt dat hij zelf donateur is geworden van Kinderhulp op het moment dat hij een stabiel inkomen had, maakt dat het warme reacties regent op Twitter. “Kinderen in armoede, dat hoort gewoon niet. Als je naar deze foto’s kijkt, en je weet dat met je donatie andere kinderen ook een dagje uit kunnen beleven, dat is toch prachtig”, vertelt hij.

Geldstress en slapeloze nachten

Maar ook de verhalen van moeders Fiona en Kathlijn maakten indruk en lieten zien wat geldstress doet met een gezin. Kathlijn kreeg zo’n hoge energierekening dat ze besloot het gas af te laten sluiten. Ze verwarmt haar huis met waxinelichtjes in een bloempot, en haar twee zoons douchen met een zwempas in het lokale zwembad.

Wanneer haar zoontje niet meer naar school wil, ontdekt ze dat zijn gymschoenen te klein zijn geworden. Een probleem waarmee hij zijn moeder niet tot last wilde zijn. “We leven van twintig euro per week, meer is er niet. Kleding bijvoorbeeld, of naar de kapper of nieuwe schoenen ofzo, ja dat zit er gewoon niet in. We hebben op dit moment veel slapeloze nachten. En dat ik mijn kinderen hierin meesleep, echt dat doet pijn in m’n hart.”

Doneren kan nog steeds

Kinderhulp riep daarom tijdens Scrooge Live heel Nederland op om de kerstgedachte door te geven en bij te dragen aan tóch die passende schoenen, warme winterjas of dat eigen dekbed. Dat we inmiddels heel veel kinderen een warme start kunnen geven dankzij die vele donateurs is fantastisch, maar we zijn er nog niet…

Je kunt nog steeds donateur worden via www.kinderhulp.nl/scroogelive. Dat is hard nodig. Door de stijgende kosten voor energie en levensonderhoud is de problematiek – en jouw hulp – urgenter dan ooit. Elke bijdrage, groot of klein, is daarom meer dan welkom!

Ik word donateur! Ik wil doneren!

Uitzending terugkijken?

Heb je de live-uitzending gemist? Je kunt Scrooge Live hier terugkijken. Ook wordt de uitzending herhaald op zondag 25 december rond 8:25 uur op NPO 1. Een warme start van je kerstdagen!

Een groot dank je wel aan de cast, crew, donateurs en kijkers van Scrooge Live!

Leestip

Dagboek van moeder Fiona

Tijdens Scrooge Live vertelde moeder Fiona over haar geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt ze haar dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je dochtertje een zorgeloze jeugd wilt geven?

Lees verder

Dagboek van moeder Kathlijn

Tijdens Scrooge Live vertelde moeder Kathlijn over haar geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt ze haar dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je kinderen een zorgeloze jeugd wilt geven?

Lees verder