Tijdens Scrooge Live vertelde moeder Wendy over haar geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt zij haar dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je dochter een zorgeloze jeugd wilt geven?

“10 jaar geleden werd Ceylin geboren. Mijn man en ik waren kort getrouwd maar door omstandigheden ben ik, toen Ceylin nog een baby was, van hem gescheiden. Ik zit in de bijstand en het wordt met de week moeilijker. Ik moet voor mijn gevoel elk dubbeltje omdraaien.”

Alles pak ik aan

“Ik doe nu vrijwilligerswerk. Vroeger was ik kapster, maar daar moest ik onverhoopt mee stoppen door kapperseczeem. Ik kan rondkomen zonder schulden maar ik heb daarvoor hulp van het Rode Kruis. We hebben schoolpassen via Stichting Leergeld en krijgen sportlessen voor Ceylin, alles pak ik aan. Van vriendinnen met dochters krijgen we kleding voor Ceylin, zoals schoenen en een jas.”

"Ik denk sowieso eerst aan mijn kind. Voor mijzelf koop ik niks…"

“Ik doe er alles aan om zoveel mogelijk te besparen. Daarnaast denk ik sowieso eerst aan mijn kind en koop ik niks voor mijzelf. We hebben een slimme meter en ik draai alleen in het weekend wasjes, wanneer het goedkoper is. Een droger heb ik niet. Als ik warm water wil hebben, gebruik ik de waterkoker en de thermoskan. De verwarming gaat pas aan als het écht koud is en dan niet heel hoog. In de herfst en winter gebruiken we dekentjes en steken we waxinelichtjes aan.”

Wendy en Ceylin still video

Hoe nu verder?

“Ik maak mij wel zorgen om ons perspectief, en zodra ik het nieuws aanzet worden die zorgen alleen maar groter. Ik wil het niet somber inzien, maar het is zeker dat ik erg op mijn geld moet letten. Nog meer nu de energietoeslag eraf gaat, daar kan ik echt verdrietig om worden. Het komt nu erg goed van pas, nog even en dan is het de laatste keer. Hoe moet het dan verder?”

“Het is nu al erg lastig om boodschappen te kunnen doen en een goede maaltijd voor mijn dochter op tafel te zetten. De kleine dingetjes doen het hem. Zo kijk ik altijd in de koelbak met korting, daar maak ik een soort sport van. Ik moet vaak nee zeggen als mijn dochter iets graag wil.”

"Het is erg lastig om een goede maaltijd voor mijn dochter op tafel te zetten."

Trotse moeder

“Naast een bord met een gezonde maaltijd, maak ik mij nu al druk om de volgende stap voor Ceylin, namelijk de middelbare school. Tegen die tijd moet ze een nieuwe fiets, nieuwe (school)spullen en ze groeit nu al supersnel uit haar kleding. Ik hoop zó dat ik haar kan geven wat ze nodig heeft.”

“Ik ben ontzettend blij dat Ceylin dankzij Kinderhulp en Stichting Leergeld wél de kans krijgt om musicallessen te volgen en hiervoor danskleding te kopen. Wanneer ze enthousiast thuiskomt en haar generale repetities herhaalt in de woonkamer met mij als publiek, kijk ik trots toe!”

Lees verder…

Net als Wendy zijn er veel meer ouders die niet altijd een warme, gezonde maaltijd op tafel kunnen zetten voor hun kinderen. Lees hieronder de dagboeken van andere ouders met geldzorgen.

Leestip

Het dagboek van Jayson

Tijdens Scrooge Live vertelde Jayson (20) over zijn geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt hij zijn dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, en voor het eerst op jezelf wil gaan wonen?

Lees verder

Het dagboek van vader Robertjan

Tijdens Scrooge Live vertelde vader Robertjan over zijn geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt hij zijn dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je zoon een zorgeloze jeugd wilt geven?

Lees verder

Dagboek van moeder Wendy

Tijdens Scrooge Live vertelde moeder Wendy over haar geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt zij haar dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je dochter een zorgeloze jeugd wilt geven?

Lees verder