Moeder Lindy neemt je mee in hoe het is als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je kinderen een zorgeloze jeugd wilt geven. De stress, de dilemma’s en vooral: er het allerbeste van maken. Wat betekent ‘Geef ze warmte’ voor Lindy en haar drie zoons? Lindy vertelt.
“Ik heb drie zoons. Ze zijn nu 24, 20 en 12 jaar. Luuk is de jongste en woont bij mij. De eerste jaren als moeder waren rijk in iedere zin van het woord. We woonden in een grote bungalow met een zwembad in de tuin. We gingen ieder jaar op vakantie naar de mooiste plekken. We hadden een fijn leven.”
“Dat was vóórdat we gingen scheiden. Daarna werd alles anders. Ik bleef achter met een schuld, kreeg lichamelijke problemen en kwam in de bijstand. Ik belandde met mijn twee jongste zoons in een huis zonder centrale verwarming. We hadden alleen een gaskachel in de woonkamer. We liepen bij de voedselbank en zelfs een cadeautje voor een verjaardag zat er niet meer in.”
Creatief
“Gelukkig ben ik creatief en probeer ik er altijd wat gezelligs van te maken. Ik kijk altijd goed om me heen. Zo heb ik meerdere meubels die langs de weg stonden meegenomen, maak ik van schelpen en stukken hout gezellige dingen voor in huis en haal ik veel op van weggeefhoeken op social media. En met de visboer had ik een deal, dat als ik zijn kraam schoonspoot, we vis kregen.”
"Vorig jaar werd Luuk uitgescholden in de klas. Hij kreeg commentaar op zijn kleding."
Armoede
“Luuk weet wat armoede is. Zijn broers zijn voor het grootste gedeelte opgegroeid zonder zorgen. Dat vind ik zo erg. Ik vind dat Luuk het ook verdient om net zo op te groeien als zijn broers. Nu is bijvoorbeeld zijn fiets kapot en hij moet een stuk fietsen naar school. Dat is echt een probleem.”
“Vorig jaar werd hij uitgescholden in de klas. Hij kreeg commentaar op zijn kleding. Dan merk je wel dat hij daar heel gevoelig voor is. Op de middelbare school speelt dit nog veel meer merk ik. Je wilt je kind dan gewoon kleren en schoenen kunnen geven die hij mooi vindt en waar hij zich fijn in voelt. Als je dat dan via Kinderhulp toch kunt kopen, dan is dat echt een cadeautje.”
Stijgende prijzen
“Ik let op met alles. We douchen kort, kook voor meerdere dagen en op een elektrische plaat. Via de weggeefhoek heb ik een keer een buitenhaard bemachtigd. Ik heb er een zitje bij gemaakt van oude staldeuren en pallets, dan zitten we warm en kook ik gewoon buiten op het vuur. Chocolademelk maak ik van melk en cacao. De verwarming binnen gaat maximaal op 18 graden. En cadeautjes maak ik zelf. Ik maak tiny huisjes van kosteloos materiaal en maak sieraden van leer en suède dat ik verzamel.”
Elkaar helpen
“Ik kan niet werken door aanhoudende pijnen. De ene dag gaat het beter dan de andere. Ik doe wel vrijwilligerswerk met autistische kinderen. In ruil daarvoor krijg ik soms wat lekkers. Bijvoorbeeld spareribs. Die vindt Luuk heerlijk. En af en toe mogen we aanschuiven bij een vriend. Dan eten we vis, omdat ik dat nooit koop vanwege de enorme prijzen. Zo helpen we elkaar.”