Tijdens Scrooge Live vertelde moeder Fiona over haar geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt ze haar dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je 3-jarige dochtertje een zorgeloze jeugd wilt geven?
Corona veranderde ons leven
“Wij zijn van een goed leven in een snel tempo in de armoede geraakt. Mijn man Vincent had een goedlopend evenementenbureau en ik werkte in de zorg. We hadden het goed. Door de coronapandemie vielen de werkzaamheden van mijn man ineens stil. Er was vanuit zijn kant geen inkomen meer.”
“Als zorgmedewerker werd ik in de coronaperiode extra ingezet en maakte veel uren, zag veel nare dingen. Ook misten we een tweede inkomen waardoor er zorgen waren over geld. Ik raakte zwaar overbelast en kwam met een burn-out thuis te zitten. Daardoor kelderden mijn inkomsten nog meer, omdat ook de onregelmatigheidstoeslag wegviel. Je kunt wel zeggen dat corona ons leven heeft veranderd.”
Om hulp vragen
“Heel lang wilde ik geen hulp vragen. Maar als alle rekeningen betaald zijn hebben we bijna niks meer over voor boodschappen. Dan word je creatief hoor. Je moet wel. Ik maak bijvoorbeeld m’n eigen wasmiddel van zeepjes die ik krijg van de buurvrouw. Gelukkig krijgen we nu 2x in de maand een voedselpakket. Kleding krijgen we en maak ik als er gaten in zitten. Zo redden we het een beetje. Maar als je bij ons zou kijken, dan zie je dat de koelkast eigenlijk altijd leeg is, behalve als we net een voedselpakket hebben opgehaald.”
"Het dieptepunt was toen er nog vijf euro op de rekening stond."
Zoveel stress
“Het dieptepunt was toen er nog vijf euro op mijn rekening stond en mijn salaris pas over een week gestort zou worden. Toen heb ik tegen mijn moeder gezegd: ‘mam, alles is op, de koelkast is leeg, de vriezer, er is helemaal niets meer.’ Ik had geen brood om mee te geven aan Abigail naar de peuterspeelzaal. Toen heb ik een berichtje gestuurd aan een organisatie voor minima: ‘HELP’. Ik kreeg van hen twee broden. Vanaf toen at ik zelf pap, zodat ik Abigail in ieder geval brood mee kon geven. De eerste keer dat ik dat meemaakte was heel naar, dat gaf zoveel stress.”
De schaamte is groot
“Mijn man moet investeren om weer op te krabbelen in de evenementenbranche, maar waarvan als je geen geld hebt? En al iedere maand tekort komt? Daarom doet hij nu vrijwilligerswerk om van op te laden en niet weg te zakken. Hij is bij een hoop winkels geweest om te solliciteren zodat er toch inkomen is; die hebben liever jonge mensen die goedkoop zijn.”
“De blijvende moeilijkheid zorgt ervoor dat ik ook een depressie heb ontwikkeld. De schaamte is zo groot en ik hield het voor mezelf. Maar op een zeker moment heb ik mijn verhaal verteld bij een regionale nieuwszender en toen kreeg ik veel reacties: ‘oh joh, dat wist ik niet, jij ziet er altijd zo goed uit.’ Nu gaan veel mensen met mij in gesprek.”
Verlichting
“De grootste pijn is dat ik mijn kind niet alles kan geven wat ik zou willen. Ik vind het zo erg als ik samen met mijn dochter in de stad loop en ze vraagt om een ijsje en ik moet nee zeggen. Want dat kan echt niet. Daarom doe ik altijd alleen boodschappen en neem ik haar nooit mee naar de stad.”
“Ik heb eerder van weinig moeten leven, maar dat was alleen. Daar lig ik niet van wakker. Wel als het over mijn kind gaat. Gelukkig dat Kinderhulp en andere organisaties bijspringen. Ik heb nu eindelijk warme kleren kunnen kopen voor Abigail, dat geeft veel verlichting.”
Tip! Bekijk via onderstaande tweet (een deel van) het videoportret van Fiona.
Word donateur door nu te bellen naar 0800-1125 (gratis) of ga naar de website van@Kinderhulp: https://t.co/CoBgxqKks7. #geefzewarmte #ScroogeLive pic.twitter.com/3IcPxqntbv
— Omroep MAX (@OmroepMAX) December 11, 2022