“Op papier lijkt ons inkomen voldoende, maar onder de streep blijft er niets over.” Moeder Anouk neemt je mee in hoe het is als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je kind een zorgeloze jeugd wilt geven. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken.

Elke dag een strijd

“Het is een constante strijd om te overleven, om rond te komen met zo weinig. Het doet pijn om mijn dochter Faeye niet te kunnen geven wat ze wil. Die momenten waarop ik haar moet vertellen dat iets buiten ons bereik ligt, zijn hartverscheurend. Het zijn juist die kleine dingen, enkele snoepjes of een simpel speelgoedje in de winkel, die onbereikbaar blijven. De frustratie knaagt dan diep vanbinnen. Het is enorm stressvol om niet rond te kunnen komen. Het vraagt elke keer weer heel veel.”

“Als het winter wordt, gaan bij mij de alarmbellen af, hoe ga ik ervoor zorgen dat ze warm naar buiten kan? Mijn dochter Faeye staat weleens in de winkel met iets wat ze heel mooi vindt, maar wat ik niet kan betalen. Ik zou haar heel erg gunnen dat ze nu gewoon zo een jas kan uitzoeken in een winkel en kan zeggen: ‘dit is mijn winterjas’. Dat gun ik haar zo.”

Dagboek moeder anouk 1

Mijn redding

“Mijn passie voor fotografie en koken is mijn redding geweest. Ik werk als fotograaf op bruiloften, festivals en evenementen. Ik ben momenteel bezig met mijn eigen fotoboek. Ook hou ik enorm van koken, en heb ik diverse kookboeken. Door te koken kan ik mijn hoofd ergens anders op zetten, het is mijn therapie, ik kan mijn creativiteit kwijt. Door mijn kennis over ingrediënten kan ik goedkoper maaltijden op tafel zetten, omdat ik weet hoe ik verschillende ingrediënten kan gebruiken in gerechten. En ik heb pannenkoeken leren maken zonder eieren. Omdat eieren duur zijn.”

Gevangen tussen inkomsten en uitsluiting

“Het voelt als een paradox: mijn werk levert te veel inkomen op om aanspraak te maken op financiële steun. We vallen buiten de regelingen voor zorgtoeslag, huurtoeslag en zelfs energietoeslag. Op papier lijkt ons inkomen voldoende, maar onder de streep blijft er niets over.”

“Het is een pijnlijke realiteit van uitsluiting, waar ons inkomen op papier niet overeenkomt met onze daadwerkelijke financiële situatie. Het is een harde strijd waarbij we net buiten alle hulp vallen, terwijl we elke dag worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen.”

Faeye, mijn lichtpuntje

“Mijn grootste lichtpuntje is Faeye. Door haar blijf ik doorgaan. Toch maak ik me ook zorgen. Ik probeer haar zoveel mogelijk te geven, maar het gebrek aan financiële middelen laat zijn sporen na. Ze merkt dat ons leven anders is dan bij andere kinderen. Haar kleding komt vaak van anderen en soms moet ze het ontbijt op school halen. Ze heeft zelfs aangeboden haar zakgeld te gebruiken wanneer dat nodig is.”

“Faeye is een enorme paardenliefhebber, maar paardrijden is financieel niet haalbaar. Ik ben op zoek naar alternatieven, zoals freerunnen, om haar toch te kunnen laten sporten.” 

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnog om deze video te kunnen bekijken.

Samen de warmte vinden in de kou

“Ondanks de koude wintermaanden hebben we een manier gevonden om warmte te creëren. De gordijnen hou ik zoveel mogelijk dicht en ik heb extra gordijnen gemaakt om de warmte binnen te houden. Als we pech hebben, hebben we de ijsklonten tegen het raam staan.”

“Dikke, grote truien omhullen ons terwijl we gezellig samen op de bank zitten. We schenken warme thee in en lezen samen een boek. Op die momenten vinden we troost en verbondenheid, ondanks de financiële uitdagingen die ons dagelijks leven beïnvloeden. Het zijn deze eenvoudige momenten die het wat draaglijker maken.”

Dagboek moeder anouk 2

Verlangen naar financiële rust

“Mijn achtergrond op de Kunstacademie en mijn vroegere baan in de politiek hebben mijn kijk op de wereld gevormd. Ik droom van een leven zonder de constante zorgen over financiën, en daar ben ik hard voor aan het werk. Het gevoel van vrijheid, de ademruimte om zonder stress te leven, lijkt soms een verre droom. Maar ik blijf vechten, voor Faeye, in de hoop op een betere toekomst.”

Leestips

Het dagboek van Jayson

Tijdens Scrooge Live vertelde Jayson (20) over zijn geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt hij zijn dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, en voor het eerst op jezelf wil gaan wonen?

Lees verder

Het dagboek van vader Robertjan

Tijdens Scrooge Live vertelde vader Robertjan over zijn geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt hij zijn dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je zoon een zorgeloze jeugd wilt geven?

Lees verder

Dagboek van moeder Wendy

Tijdens Scrooge Live vertelde moeder Wendy over haar geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt zij haar dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je dochter een zorgeloze jeugd wilt geven?

Lees verder