Anna is 35 jaar oud, getrouwd en moeder van 2 kinderen van 5 en 7 jaar. Sinds mei dit jaar werkt ze bij Kinderhulp. Als oud-maatschappelijk werker kwam ze tot voor kort bij gezinnen achter de voordeur. Daar zag ze het effect van Actie Pepernoot op ouders en kinderen: “dat jij aan ons hebt gedacht voor deze actie… je wilt niet weten hoeveel dit voor ons betekent!”.

Webafbeelding column

Het is vrijdagmiddag. Weekend. Ik wil net naar huis rijden als ik voel dat mijn werktelefoon overgaat. Ik twijfel even, tot ik zie wie het is. De moeder van een gezin waar veel aan de hand is. Ik besluit toch op te nemen en er even voor te gaan zitten. Mijn man is vandaag thuis bij de kinderen, ik heb geen haast.

“Hey Ilona, vertel!”, zeg ik. Ik hoor haar snikken aan de telefoon. Ze komt niet meteen uit haar woorden. Ik wacht even. “Anna, die Sinterklaascadeautjes”, zegt ze dan. Ik moet even nadenken… Sinterklaascadeautjes? Dan begint me wat te dagen. Oh ja! Actie Pepernoot, van Kinderhulp! Toen ik las dat Kinderhulp ook dit jaar in actie kwam rond Sinterklaas, heb ik een paar gezinnen aangedragen die deze hulp het hardst konden gebruiken, waaronder het gezin van Ilona. De cadeaucodes van Actie Pepernoot heeft ze inmiddels via mijn collega-hulpverlener ontvangen.

“Voor allebei de kinderen mogen we 25 euro uitgeven aan een Sinterklaascadeau. Zo fijn en zo lief dat je aan ons hebt gedacht! Echt. We zijn al een jaar aan het ploeteren om hulp te krijgen voor onze twee kinderen, en het lukt maar niet. Dat jij aan ons hebt gedacht voor deze actie… je wilt niet weten hoeveel dit voor ons betekent!”, vertelt Ilona geëmotioneerd.

"Deze moeder voelde zich door Actie Pepernoot zo gezien!"

Deze krachtige moeder, die álles deed om haar gezin weer draaiende te krijgen, die álles deed voor haar kinderen, waarvan eentje veel extra zorg nodig had. Deze moeder die overal om hulp vroeg en nergens werd gehoord. En die buiten elke voorziening viel, omdat ze net teveel verdiende maar met alle zorgkosten voor haar kind onderaan de streep amper wat overhield. Zij voelde zich door deze actie zo gezien!

Een jaar later… en dit jaar sta ik aan de andere kant. Niet meer als hulpverlener, maar als Kinderhulper, draaiende aan de knoppen van Actie Pepernoot. En ik weet waarvoor ik het doe. Ik weet hoe blij je deze ouders maakt. Dat zij ook kunnen genieten van de verraste gezichtjes van hun kinderen. Dat ze geen smoesjes hoeven te verzinnen waarom Sinterklaas hun vriendjes wél een cadeautje geeft. Een onbezorgde pakjesavond als gezin. Dat maak ik graag mogelijk!

Op de geweldige “bedankwand” bij Kinderhulp zie ik vele bedankjes voorbijkomen. Briefjes van dankbare ouders en knutsels van blije kinderen. Ik glimlach als ik een vrolijke kleurplaat tegenkom met: “We hebben een geweldige sinterklaasavond gehad met z’n viertjes. De kinderen voelden zich gigantisch verwend! Dank jullie wel, liefs Ilona”. Wat een cadeautje.

Al meer dan twintig jaar komt Kinderhulp in actie in aanloop naar 5 december. Met Actie Pepernoot! Zoveel mogelijk kinderen in armoede tóch een magische pakjesavond bezorgen is ons doel. Help je mee?

Leestip

Column: goed voor elkaar

Tijdens de Week Tegen Pesten blikt Kinderhulper Anna terug op haar eigen basisschooltijd. Ze schrijft over beugels, knalfeesten en zelfvertrouwen. "Pesten laat bij ieder kind sporen na. Een leven lang."

Lees verder