Kinderen die opgroeien in armoede en voor langere tijd veel stress ervaren, hebben een groter risico op langdurige fysieke en mentale gezondheidsproblemen. Deze vorm van chronische stress, bekend als Early Life Stress (ELS), kan grote gevolgen hebben die tot ver in de volwassenheid merkbaar zijn. 

Early Life Stress komt voor wanneer kinderen opgroeien in een langdurige stressvolle omgeving vanwege bijvoorbeeld geldzorgen en armoede. Deze langdurige geldzorgen en financiële druk noemen we ook wel armoedestress. Eerder onderzoek van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NJi) toont aan dat de impact van ELS het grootst is tijdens belangrijke groeifasen: 

  • tijdens de zwangerschap;
  • de eerste twee levensjaren;
  • tussen de 10 en 22 jaar.

In deze periodes ontwikkelen de hersenen zich snel en zijn ze extra kwetsbaar. Hersenen kunnen op volwassen leeftijd wel veranderen, maar dit kost dan veel meer moeite. Daarom is aandacht voor de allerkleinsten ook zo belangrijk. 

Opgroeien in stress en gevolgen voor kinderen 

De gevolgen van Early Life Stress zijn zichtbaar op het gebied van geestelijke gezondheid, wat zich uit in bijvoorbeeld depressie of angst. Maar ELS heeft ook gevolgen voor de lichamelijke gezondheid. Kinderen die veel chronische stress ervaren, lopen een verhoogd risico op ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en longziekten. Ook kunnen ze last krijgen van astma en reuma. 

Langdurige stress kan ook leiden tot ongezond gedrag, zoals kiezen voor slechte voeding en gebrek aan beweging, wat de gezondheidsrisico’s verder vergroot. Het onderzoek van NJI onderstreept de noodzaak om armoede bij kinderen aan te pakken en hen te ondersteunen in een stressvrije omgeving om gezondheidsproblemen te voorkomen. 

Samen tegen armoedestress

Kinderhulp besteedt aandacht aan kinderarmoede en de stress die daarmee gepaard gaat. In oktober starten we daarom weer een campagne rondom armoedestress. Blijf op de hoogte door ons te volgen op socials en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Leer meer over dit onderwerp door te luisteren naar onze podcast over opgroeien in armoede.