fbpx

Veelgestelde vragen

1. Werkwijze

De aanvragen bij Kinderhulp worden altijd gedaan door maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld het sociale wijkteam van de gemeente of jeugdhulpverlening. Zij komen achter de voordeur en weten wat er in een gezin nodig is. De financiële steun van Kinderhulp wordt door hen gebruikt om of zelf die schoenen of kleding van te kopen voor het kind of ze geven de ouders de mogelijkheid de aankoop met/voor hun kind te doen. Lees meer over hoe wij werken.
Kinderhulp heeft een CBF-erkenning. Dat betekent dat we voldoen aan de gestelde voorwaarden, en transparant zijn in onze inkomsten en uitgaven (ons jaarverslag over 2022 vind je hier). We mogen maximaal 25% van onze baten besteden aan fondsenwerving en overhead, maar daar proberen wij ruim onder te blijven. We besteden van elke euro 86 cent aan de hulp aan kinderen in armoede in Nederland. De resterende 14 cent gebruiken we voor alles wat er nodig is om onze hulp te kunnen bieden. Denk aan de kosten van een kantoorgebouw, computersystemen voor bijvoorbeeld het indienen van aanvragen en uitgaven om fondsen te kunnen werven of voor de salarissen van onze medewerkers.

Lees verder over onze CBF-erkenning op de Kinderhulppagina van het CBF.
Informatie voor ouders met geldzorgen

Ouders/verzorgers kunnen bij ons niet zelf een aanvraag indienen. Iemand die professioneel bij het gezin betrokken is, kan dat wel. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, iemand van school of van het wijkteam van de gemeente. Als je niet weet bij wie je moet zijn, helpen wij je graag op weg. Neem gerust contact op via 0570-611899 of stuur een e-mail naar [email protected].

Informatie voor (potentiële) aanvragers

Ben jij vanuit je werk betrokken bij een gezin met geldzorgen? Bijvoorbeeld als maatschappelijk werker, bewindvoerder, jeugdhulpverlener, verloskundige, docent of vanuit het wijkteam? En wil je hulp aanvragen voor een kind of jongere? Word aanvrager bij Kinderhulp. We helpen snel, persoonlijk en onvoorwaardelijk.

Zodra je aanvrager bent, dien je een aanvraag in via ons aanvragenportal. Je vult in voor wie je hulp aanvraagt, welke hulp nodig is, en wat de financiële en sociale motivatie is. Binnen 5 werkdagen (maar vaak nog sneller) beoordelen we je aanvraag. Lees hier verder over aanvrager worden en aanvragen doen.
Kinderhulp heeft een vangnetfunctie. Kinderhulp is er altijd voor alle kinderen van 0 tot 21 jaar die in ons land in armoede opgroeien, en daardoor niet altijd kunnen wat leeftijdsgenootjes wel kunnen.

Wij hanteren daarbij geen harde inkomenseis. Soms is dat een gezin in de bijstand. Maar soms ook iemand die nét boven de armoedegrens verdient, maar daardoor alle toeslagen en voorzieningen misloopt en zelfs minder te besteden heeft dan iemand in de bijstand. En soms hebben ouders een baan, maar hele hoge ziektekosten, of hoge schulden die moeten worden afbetaald. Onderaan de streep betekent dit voor kinderen vaak dat zij geen nieuwe kleding krijgen als het oude te klein of kapot is, geen fiets hebben en dat een dagje uit er al helemaal niet in zit.

Eigenlijk zijn er twee vragen van belang wanneer er een aanvraag bij Kinderhulp binnenkomt: komt dit kind door de financiële situatie iets tekort? En zijn gemeente en andere (lokale) voorzieningen niet toereikend? Dan helpt Kinderhulp!

2. Collecte

Ontzettend fijn dat je wilt helpen tijdens onze collecteweek van 15 t/m 20 april 2024. We zijn altijd op zoek naar collectanten voor onze huis-aan-huis collecte en mensen die willen helpen met de organisatie in hun eigen wijk. Meld je hier alvast aan als collectant of organisator.

En collecteer je online met ons mee? In drie minuten van jouw tijd kom je in actie voor kinderen in armoede. Klik hier en maak alvast een online collectebus aan. Dank je wel!
In 2024 is onze landelijke collecte van 15 t/m 20 april.
Als huis-aan-huis collectant ben je gemiddeld ben je 1 á 2 uur bezig met collecteren. Dit hangt af van het aantal straten waar je gaat collecteren. De organisator van de collecte in je woonplaats stemt dit altijd van te voren met je af.

En wist je dat je ook in slechts drie minuten van jouw tijd in actie kunt komen? Als online collectant! Klik hier en maak een online collectebus aan. Dank je wel!
Voor het collecteren (online of huis-aan-huis) is het allerbelangrijkste dat jij enthousiast bent om geld op te halen voor hulp aan kinderen in Nederland die in armoede opgroeien.

3. Doneren

Wil je een adreswijziging doorgeven? Of wil je jouw donatie wijzigen? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of bel naar 0570-611899. We helpen je graag verder.
Dat kan bijvoorbeeld hier op de website, via deze link. Het is ook mogelijk om een donatie te doen via bankoverschrijving. Dat kan door een gift over te maken naar NL35 RABO 0707 0707 40, ten name van Nationaal Fonds Kinderhulp.
Dat kan door ons te volgen op social media (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube) en door je in te schrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Fantastisch dat je wilt helpen, er zijn heel veel mogelijkheden! Denk aan het starten van een actie op ons actieplatform, het organiseren van een collecte in je kerk, en nog veel meer. Kijk hier voor meer informatie.

4. Kinderzwerfboek

Ja, dat klopt. Kinderzwerfboek is een bijzonder project van Kinderhulp. De bedenker van Kinderzwerfboek is Leo Dijkgraaf. In 2010 bestond het Nationaal Fonds Kinderhulp 50 jaar. Voor die gelegenheid gaf Leo Dijkgraaf het idee ‘Kinderzwerfboek’ cadeau. Op 26 mei 2010 gaf Prinses Laurentien het startsein en gingen de eerste kinderboeken zwerven door Nederland. Sinds 2014 worden er KinderzwerfboekStations opgericht in het hele land, hier kan een kind een boek halen of een boek brengen óf allebei.
Met de mini-bibliotheekjes van Kinderzwerfboek bieden we alle kinderen in (aandachts)wijken door heel Nederland de mogelijkheid om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. Hierna kunnen zij het betreffende boek laten zwerven zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen.
Graag! Door het hele land vind je KinderzwerfboekStations. Daar kun je je boeken naar toe brengen! Hier vind je alle informatie over Kinderzwerfboek en waar bij jou in de buurt een KinderzwerfboekStation is.

5. Actie Pepernoot

De ouders/verzorgers ontvangen, via een maatschappelijke organisatie, een cadeaucode ter waarde van €25,- die in te wisselen is bij een webshop. Zo kan ieder kind een cadeautje krijgen dat hij of zij écht graag wil, een cadeautje van het verlanglijstje!
Kinderhulp neemt helaas geen tweedehands spullen aan, omdat onze organisatie hier niet op ingericht is. Het innemen, uitzoeken en bij de kinderen bezorgen van spullen kost veel tijd, ruimte en mankracht. Daarnaast vinden we het juist heel mooi als er voor de kinderen een persoonlijk cadeau uitgezocht kan worden, iets wat ze al heel lang wilden hebben. Iets van hun Sinterklaas verlanglijstje. Ze krijgen vaak al tweedehands spullen en we gunnen het ze om ook eens trots iets aan hun vriendjes en vriendinnetjes te kunnen laten zien.
In 2022 beleefden 74.577 (!) kinderen tóch een magische pakjesavond. Dat zijn 74.577 hele grote glimlachen, grootse verhalen voor op school en ontelbare uren speelplezier. Dankzij alle donateurs, bedrijfssponsors én de onmisbare hulp van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Ook in 2023 hopen we weer tienduizenden kinderen blij te maken met tóch dat Sinterklaascadeautje!
Ouders kunnen bij ons niet zelf een aanvraag indienen. Iemand die professioneel bij het gezin betrokken is, kan dat wel. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, bewindvoerder, jeugdhulpverlener, docent of iemand vanuit het wijkteam.

Heb je vragen over het doen van een aanvraag? Laat het ons weten, we denken graag met je mee. Neem contact op via 0570 611 899 of stuur een e-mail naar [email protected].

6. Actie Zomerpret

Ouders kunnen bij ons niet zelf een aanvraag indienen. Iemand die professioneel bij het gezin betrokken is, kan dat wel. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, bewindvoerder, jeugdhulpverlener, docent of iemand vanuit het wijkteam.

Heb je vragen over het doen van een aanvraag? Laat het ons weten, we denken graag met je mee. Neem contact op via 0570 611 899 of stuur een e-mail naar [email protected].
Via maatschappelijke organisaties die hulp aanvragen bij Kinderhulp, krijgen kinderen een Zomerpretpakket. Dat is een rugzak boordevol leuke spullen en zomerse avonturen. Een onbezorgd dagje pretpark bijvoorbeeld. Een uitje naar de bioscoop. En een leesboek, een waterpistool, voetbal en nog veel meer. Dingen die heel gewoon lijken, maar voor deze kinderen écht het verschil gaan maken deze zomer.

Meer weten? Kijk op www.kinderhulp.nl/zomerpret.
Tweedehands speelgoed, kleding en producten kunnen wij helaas niet aannemen. Vooral omdat we niet de capaciteit hebben om alles op te slaan, uit te zoeken en door te sturen naar een nieuw thuis. Je kunt je kleding natuurlijk wel doneren via je lokale kledingbank of kledingcontainer. En ken je de speelgoedbank? Misschien zit deze ook bij jou in de buurt.
Dankzij ontzettend veel steun van donateurs, sponsoren en partners maakte Kinderhulp in 2023 maar liefst 7.000 kinderen en jongeren blij met een Zomerpretpakket!

7. Geef ze warmte!

Kinderhulp krijgt aanvragen voor wat er op dat moment nodig is voor een kind, bijvoorbeeld een goed paar schoenen, een nieuwe jas of een warme trui. Om aan al die aanvragen te kunnen voldoen halen we zoveel mogelijk geld op, waarmee de kinderen zelf iets moois kunnen uitzoeken.

Tweedehands kleding en producten kunnen wij helaas niet aannemen, voornamelijk omdat we niet de capaciteit hebben om alles op te slaan, uit te zoeken en door te sturen naar een nieuw thuis. Je kunt je kleding natuurlijk wel doneren aan je lokale kledingbank, een kledingcontainer of aan een gezin in de buurt dat het goed kan gebruiken. Daar zijn ze vast erg blij mee!
Er is niks mis met tweedehands kleding! Wij vinden het belangrijk dat een kind krijgt wat hij/zij op dat moment hard nodig heeft. Bovendien willen we dat de kleding ze goed past, iets wat met tweedehands schoenen niet altijd kan. En ook de ervaring om zelf eens iets nieuws te kunnen uitzoeken is heel veel waard. Iets uitzoeken wat ze zelf mooi vinden en trots kunnen laten zien aan hun vriendjes en vriendinnetjes. De glimlach die dit op hun gezicht tovert is onbetaalbaar!
In een rijk land als Nederland zou kinderarmoede niet voor moeten komen. Maar helaas komt ook hier veel armoede voor. Bij gezinnen waar íedere maand te weinig geld is, kan de kinderbijslag helaas lang niet altijd voor kleding gebruikt worden. Dat geld is dan hard nodig voor andere onmisbare zaken voor kinderen. Denk aan schoolspullen om huiswerk te kunnen maken, de wasmachine die ineens kapot is gegaan, een fiets om naar school te kunnen fietsen of simpelweg de broodnodige boodschappen… Met deze actie proberen we zoveel mogelijk kinderen in armoede een warme start te geven in het nieuwe jaar, zodat over warme en passende kleding even geen zorgen hoeven te bestaan!
De aanvragen bij Kinderhulp worden altijd gedaan door maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld het sociale wijkteam van de gemeente of jeugdhulpverlening. Zij komen achter de voordeur en weten wat er in een gezin nodig is. De financiële steun van Kinderhulp wordt door hen gebruikt om of zelf die schoenen of kleding van te kopen voor het kind of ze geven de ouders de mogelijkheid de aankoop met/voor hun kind te doen. Lees meer over hoe wij werken.