Met de extra les van Nieuwsbegrip maak je armoede bespreekbaar in de klas. Ook deze zomer zetten we ons in om op álle basisscholen in Nederland armoede bespreekbaar te maken. Dat doen we samen met Nieuwsbegrip. De extra les die nu online staat, is ontzettend actueel en belangrijk.

Kinderhulp helpt niet alleen kinderen die opgroeien in armoede. Ook zetten we ons in om armoede meer bespreekbaar te maken. Daarom kunnen deze weken basisscholen in Nederland in groep 5/6 en groep 7/8 een extra Nieuwsbegriples geven. Deze gaat over kinderarmoede en de aankomende zomervakantie.

De les is samen met Nieuwsbegrip ontwikkeld om kinderen bewust te maken van het feit dat er in Nederland ruim 300 000 kinderen zijn die in armoede opgroeien. Zo leren kinderen al op jonge leeftijd oog te hebben voor elkaar.

Inhoud van de les

In de les wordt er dieper ingegaan op Actie Zomerpret en Zomerpretpakketten. Ook kunnen kinderen aangeven wat er in zo’n pakket niet mag ontbreken. 

Aan de hand van vragen lezen kinderen een tekst. Ook bedenken ze leuke dingen om in de zomer te doen, maken ze een woordpuzzel en bedenken ze een actie om geld op te halen voor Kinderhulp.

Na de les weten de leerlingen meer over kinderarmoede, Actie Zomerpret en waarom die actie belangrijk is.

Zomerpret

1 op de 12 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Dat er thuis weinig geld is, merken zij overal en altijd. Oók in de zomer. Kinderhulp helpt. Met een Zomerpretpakket! Een rugzak boordevol pret en zomerse avonturen. Van strandbal tot stripboek en van bioscoopkaartjes tot dagje pretpark. Dingen die heel gewoon lijken, maar voor deze kinderen écht het verschil gaan maken deze zomer.

Bekijk en download de les

Leestips