Tijdens een succesvolle tweede editie van Scrooge Live vroeg Kinderhulp – samen met producent Mediawater en Omroep MAX – aandacht voor kinderarmoede in Nederland. Geef ze warmte! Die oproep bleef niet onbeantwoord. Nederland kwam massaal in actie tijdens het televisiespektakel. Aan het eind van de show maakte verslaggeefster Carrie ten Napel een voorlopige tussenstand bekend: 9700 donateurs voor Kinderhulp. Fantastisch! Samen kunnen we ontzettend veel kinderen een warme start geven in het nieuwe jaar.

Scrooge Live: hét televisiespektakel boordevol warmte, live kerstmuziek en humor. Live vanuit Leeuwarden vond op zaterdag 18 december de tweede editie plaats, in navolging op de première in 2020 die 1,4 miljoen kijkers trok. Een sterrencast bracht opnieuw het iconische kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens tot leven. Het verhaal over de verbitterde en oude vrek Ebenezer Scrooge werd ditmaal humorvol hertaald door Kinderhulpambassadeur Kasper van Kooten. Dit leverde een prachtshow op waarin hilarische sketches, knusse kerstscènes, schitterende liveoptredens en kwetsbare persoonlijke verhalen elkaar afwisselden.

Maak kennis met alle castleden in deze kerstmedley.

Kinderarmoede

Tussen de geestige grappen en prachtige kerstnummers door doorklonk een heldere en serieuze boodschap: kinderarmoede is een groot probleem. Ook in Nederland. Maar liefst 1 op de 12 kinderen groeit hier op in armoede. En deze bikkels zijn vrij veel gewend: voor hen is een dagje uit of een fiets om met vrienden mee naar school te kunnen fietsen – ook na deze lockdown – niet vanzelfsprekend. Helaas geldt dat ook vaak voor een paar passende schoenen, een nieuwe spijkerbroek of een warme winterjas… Circa 5% van álle ouders in Nederland kunnen deze winter géén winterkleding en schoenen kopen voor hun kind, omdat ze dit nu niet kunnen betalen. Terwijl de kinderen dit wél nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat 23% van alle ouders met een krappe beurs hun kind weleens naar school stuurt in kleding die niet warm genoeg is.

Lees meer: ’Géén winterjas en géén passende schoenen’

Campagne ‘Geef ze warmte’

De indrukwekkende interviews door Carrie ten Napel met moeders Melissa, Dorine en Setty illustreerden dit probleem tijdens de televisieshow. Moeder Setty vertelde: “Ik leen soms geld uit de spaarpot van mijn zoontje. Dat vind ik echt verschrikkelijk.” Na vele tegenslagen en een vlucht uit een agressieve relatie, pakte Setty vol goede moed haar leven weer op. Tot het noodlot wéér toesloeg. Als slachtoffer van de toeslagenaffaire raakte Setty in één klap diep in de schulden. Haar 9-jarige zoontje lichtte droevig toe: “Mama werkt heel hard, alleen ze verdient weinig”.

Ook moeders Melissa en Dorine vertelden over gevoelens van tekortschieten en schuld als ouder. En over de onmogelijke keuzes waar ze voor staan. “De ene heeft een paar broeken nodig, maar de ander heeft eigenlijk een winterjas nodig. Dan moet je kijken wat je belangrijker vindt. En dat wil je écht niet als ouder…”, vertelde Melissa.

Doneren kan nog steeds

Wat het gebrek aan goed passende kleding kan doen met het gevoel van warmte, veiligheid en zelfvertrouwen van kinderen is onvoorstelbaar. En dan hebben we het nog niet eens over het erbij horen, het trots iets kunnen laten zien aan je leeftijdsgenootjes.

Kinderhulp riep daarom tijdens Scrooge Live heel Nederland op om de kerstgedachte door te geven en bij te dragen aan tóch die passende schoenen, warme winterjas of dat eigen dekbed. Dat we inmiddels heel veel kinderen een warme start kunnen geven dankzij duizenden donateurs is fantastisch, maar we zijn er nog niet… Je kunt nog steeds donateur worden via onze website. Of eenmalig doneren. Dat is hard nodig. Door de gevolgen van de coronacrisis is de problematiek – en jouw hulp – urgenter dan ooit. Elke bijdrage, groot of klein, is dan ook meer dan welkom!

Uitzending terugkijken?

Heb je de live-uitzending gemist? Je kunt de show hier terugkijken. Ook wordt de uitzending op tv herhaald op zaterdag 25 december om 8.40 uur op NPO 1. Een warme start van je kerstdagen!

Jeroen van Koningsbrugge (Scrooge) en Tygo Gernandt (Marley) met het nummer “Niet of nooit geweest”.