Het nieuwste Kinderhulp Kookboek “Elke dag lekker” staat niet alleen vol met de lekkerste recepten, makkelijke weekmenu’s en betaalbare boodschappenlijstjes. Ook delen moeders Dejanira, Lindy en Saïda hun verhaal. Over leven in armoede. Deze week delen we het verhaal van Dejanira. Ze vertelt dat koken niet haar grootste talent is, positief denken en genieten van het leven is dat wél. Daarom geniet Dejanira als haar zoon Isaac onverwacht een echte keukenprins blijkt te zijn, die perfecte wentelteefjes op tafel zet.

Koken, ai. Dat is een pijnlijk onderwerp. Dejanira bedenkt wat ze wil gaan maken, ze bladert door kookboeken, denkt aan gerechten van vroeger, die haar moeder maakte. Maar is het etenstijd, dan blokkeert ze. Soms heeft ze zelfs de boodschappen al in huis, ze staat met de pannen in haar hand en ze voelt: niks. Nee, koken zit er even niet in. “Het heeft misschien te maken met een burn-out die ik achter de rug heb. Of de pijnlijke scheiding die mijn kinderen en ik hebben meegemaakt, en alle problemen die daarna ontstonden. Vroeger kookte ik wel, maar de laatste jaren krijg ik het niet voor elkaar.”

Toch smult haar zoon Isaac van de pasta met saus die zijn moeder in elkaar draait, of hij smeert zelf een boterhammetje als het etenstijd is. Noodlesoep, heerlijk! En soms een patatje. “Ik heb een paar dagen gelogeerd bij vrienden van de kerk. Daar maakten we wentelteefjes. Zo lekker! Die wilde ik voor mama ook maken. Ze bedacht elke keer een reden waarom dat niet kon. Maar vandaag grijp ik mijn kans, ik ga ze nu voor het eerst zelf maken.”

"Soms is het een beetje improviseren, maar het lukt elke keer"

Ik voel me niet arm

Dejanira heeft de schaamte en het ongemak over de financiële situatie afgeschud, ze vertelde onlangs zelfs in een televisieprogramma over haar leven. “Mensen herkenden me de dag erna op straat. Maar niemand heeft iets negatiefs gezegd. Ik geloof dat ze het zelfs positief vonden.” Ook Isaac is open over zijn thuissituatie. “In het Jeugdjournaal heb ik verteld over armoede. De kinderen op school vonden het niet gek. Ze hebben me er niet mee gepest, of zoiets. Kinderen zeiden: ik wist het niet, ik heb nooit iets aan je gemerkt. En dat kan kloppen, want ik voel me ook niet arm.”

Beetje improviseren

De eindjes aan elkaar knopen, daar zijn Dejanira en Isaac noodgedwongen heel goed in geworden. “Brood kopen van 25 cent omdat het van gisteren is, bijvoorbeeld. Ik weet precies op welke datum de toeslagen worden gestort en ik verdeel mijn budget over de dagen die ik nog moet overbruggen tot dat moment. Soms is het een beetje improviseren, maar het lukt elke keer.”

"Wat voor ons bestemd is, komt op ons pad"

Het geheim: Positief denken

Vragen om hulp zal ze niet zo snel doen. Een keer moest ze wel, ze had geen cent meer en het eten was op. “Ik vroeg aan de buren om een paar boterhammen, meer niet. Mijn buurvrouw zei: waarom heb je niet gespaard? Waarom heb je geen geld? Heb je echt niks meer in huis? Ze stak een hele preek af wat ik anders zou moeten doen. En ik moest het maar aanhoren, want ik had dat brood echt nodig. Mensen oordelen soms zonder dat ze precies weten wat er aan de hand is. Heb je wel eens als avondeten lasagnebladeren gekookt in water met een bouillonblokje, omdat dat het enige is wat je in huis hebt? Dan weet je pas wat armoede echt is.”

Mijn geheim: positief denken en vertrouwen. “Wat voor ons is bestemd, komt op ons pad. Daar geloof ik heilig in. Isaac wilde graag een speciaal soort fiets, maar dat ging financieel echt niet lukken. Hij begrijpt dat. De andere kant van dat verhaal: soms hebben we onverwacht een enorme meevaller. Zoals een paar maanden geleden, toen ’s avonds laat werd aangebeld. Ik durfde bijna de deur niet open te doen, wie komt er zo laat nog langs? Er stond een grote doos op onze stoep, die helemaal vol bleek te zitten met mooie sportkleding en splinternieuwe voetbalschoenen in de maat van Isaac. Geweldig, dat heeft iemand ons zomaar cadeau gedaan!”

Isaac dejanira 1

Over Kinderhulp Kookboek “Elke dag lekker”

Vanaf deze week kan je het Kinderhulp Kookboek “Elke dag lekker” bestellen! Het boek is gevuld met lekkere, gezonde én betaalbare gerechten. Naast bo(o)rde(n)vol inspiratie maak je bij aankoop van het Kinderhulp Kookboek écht een verschil. Van ieder verkocht boek gaat meer dan tien euro naar een kind in ons land dat opgroeit in armoede. Daarmee worden dingen die misschien heel gewoon lijken, wél mogelijk voor hen. Denk aan een fiets, een laptop voor school of een dagje uit. Lees hier meer informatie over het Kinderhulp Kookboek en bekijk de sneak preview!

Koop nu jouw kookboek(en)

Leestip

Lindy en Luuk op kookavontuur

Het nieuwste Kinderhulp Kookboek “Elke dag lekker” staat niet alleen vol met de lekkerste recepten, makkelijke weekmenu’s en betaalbare boodschappenlijstjes. Ook delen moeders Dejanira, Lindy en Saïda hun verhaal. Over leven in armoede. En natuurlijk over hun favoriete gerechten!

Lees verder

Koken met Saïda en haar samengestelde gezin

Het nieuwste Kinderhulp Kookboek staat niet alleen vol met de lekkerste recepten, makkelijke weekmenu's en betaalbare boodschappenlijstjes. Ook delen moeders Dejanira, Lindy en Saïda hun verhaal. Over leven in armoede. En natuurlijk over hun favoriete gerechten!

Lees verder

Positief denken met Dejanira en Isaac

Het nieuwste Kinderhulp Kookboek staat niet alleen vol met de lekkerste recepten, makkelijke weekmenu's en betaalbare boodschappenlijstjes. Ook delen moeders Dejanira, Lindy en Saïda hun verhaal. Over leven in armoede. En natuurlijk over hun favoriete gerechten!

Lees verder