Het nieuwste Kinderhulp Kookboek “Elke dag lekker” staat niet alleen vol met de lekkerste recepten, makkelijke weekmenu’s en betaalbare boodschappenlijstjes. Ook delen moeders Dejanira, Lindy en Saïda hun verhaal. Over leven in armoede. Deze week delen we het verhaal van Saïda. Als haar bladerdeegbroodjes op tafel komen is het altijd feest. Warm uit de oven, knapperig en kruidig – probeer daar maar eens van af te blijven. “Zoals mijn moeder me heeft leren koken, zo kook ik nog steeds. Met de geuren en smaken van Marokko, mijn moederland.”

In de keuken zet Saïda thee en koffie voor het bezoek, zoon Nick laat zijn hamster Binkie zien, drie dochters zitten in de wachtkamer van de oogarts en bellen om te vertellen dat ze nog steeds niet zijn opgeroepen en zoon Bilal spiekt even in de oven of die beroemde broodjes al klaar zijn, want oh, wat ruikt dat lekker. Allemaal tegelijk, en toch is het geen chaos want Saïda brengt rust en stabiliteit. Haar gezin heeft een bijzonder verhaal. Met haar drie kinderen was ze aan het bijkomen van een lastige scheiding, toen Manon en Nick op haar pad kwamen.

“Vanuit mijn werk in het ziekenhuis kende ik hun moeder, een bijzonder dappere vrouw. Voordat ze overleed aan borstkanker, beloofde ik haar om een oogje op haar kinderen te houden. Dat gaf haar rust. Toen twee jaar later ook de vader van Nick en Manon overleed, heb ik niet getwijfeld. Ze zijn welkom bij ons. Dus nu zijn we met z’n zessen thuis. Dat is niet altijd makkelijk, want mijn budget is beperkt.”

"Loslaten en als het nodig is warmte geven"

Woensdag, patatdag!

Met z’n zessen aan tafel, bij sommige gelegenheden met nog meer: geen probleem voor Saïda. “Ik kom uit een gezin van zeven, mijn moeder kookte altijd grote hoeveelheden. Ook nog voor een buurvrouw, daar ging ik elke dag een bordje eten brengen.” En de gerechten die Saïda’s moeder haar leerde te maken, staan nog regelmatig op tafel. “Haar tajine met kip is een favoriet in huis, die maak ik af en toe. En het vlees in deze bladerdeegbroodjes is gekruid met ras el hanout, een Marokkaans kruidenmengsel.” Het gezin heeft ook zo z’n eigen tradities. Woensdag? Patatdag! “Als het kan, eten we dan frietjes met iets lekkers erbij. Ik maak zelf gepaneerde stukjes kip, een soort kipnuggets of gehaktballetjes. Of deze broodjes natuurlijk.”

Twee kinderen die met rouw moeten omgaan, drie kinderen die een scheiding verwerken, vijf verschillende karakters: hoe smeedt Saïda daar een gezin van? “Het is een kwestie van loslaten als ze ruimte nodig hebben en naar je toe halen als ze warmte willen. Opvoeden is niet makkelijk! Nick heeft autisme, ik heb lang gezocht naar een goede school voor hem en de juiste behandeling. Bilal is een veelbelovende voetballer. Een grote eer, maar dat betekent ook dat hij naar een toernooi in het buitenland wil. Zul je zien dat nét dan onze auto onderweg het begeeft.”

"Wij redden het samen wel"

Opdrachten op je pad

Maar Saïda weet zelfs die tegenslag het hoofd te bieden. “We werden geholpen door twee wildvreemde jongens, die ook nog eens uit Nederland kwamen. Toeval? Ik vertrouw erop dat op je pad komt wat je nodig hebt, zo heb ik dat van mijn vader geleerd. Dat geldt ook voor ons gezin. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om niet te helpen, of dat nou gaat om mensen met autopech of twee kinderen die een gezin nodig hebben. Mijn vader zei: soms komen moeilijke opdrachten op je pad. Maar dat is precies wat je nodig hebt, wat je moet doen. Het werkt twee kanten op: andere mensen helpen ons ook, zoals onze lieve buren. Ik heb soms tranen in mijn ogen als ik mijn gezin zie. Wij redden het samen wel.”

saida kids 1

Over het Kinderhulp Kookboek “Elke dag lekker”

Het Kinderhulp Kookboek is gevuld met lekkere, gezonde én betaalbare gerechten. Naast bo(o)rde(n)vol inspiratie maak je bij aankoop van het Kinderhulp Kookboek écht een verschil. Van ieder verkocht boek gaat meer dan tien euro naar een kind in ons land dat opgroeit in armoede. Daarmee worden dingen die misschien heel gewoon lijken, wél mogelijk voor hen. Denk aan een fiets, een laptop voor school of een dagje uit. Lees hier meer informatie over het Kinderhulp Kookboek en bekijk de sneak preview!

Koop nu jouw kookboek(en)

Leestip

Lindy en Luuk op kookavontuur

Het nieuwste Kinderhulp Kookboek “Elke dag lekker” staat niet alleen vol met de lekkerste recepten, makkelijke weekmenu’s en betaalbare boodschappenlijstjes. Ook delen moeders Dejanira, Lindy en Saïda hun verhaal. Over leven in armoede. En natuurlijk over hun favoriete gerechten!

Lees verder

Koken met Saïda en haar samengestelde gezin

Het nieuwste Kinderhulp Kookboek staat niet alleen vol met de lekkerste recepten, makkelijke weekmenu's en betaalbare boodschappenlijstjes. Ook delen moeders Dejanira, Lindy en Saïda hun verhaal. Over leven in armoede. En natuurlijk over hun favoriete gerechten!

Lees verder

Positief denken met Dejanira en Isaac

Het nieuwste Kinderhulp Kookboek staat niet alleen vol met de lekkerste recepten, makkelijke weekmenu's en betaalbare boodschappenlijstjes. Ook delen moeders Dejanira, Lindy en Saïda hun verhaal. Over leven in armoede. En natuurlijk over hun favoriete gerechten!

Lees verder