Het nieuwste Kinderhulp Kookboek “Elke dag lekker” staat niet alleen vol met de lekkerste recepten, makkelijke weekmenu’s en betaalbare boodschappenlijstjes. Ook delen moeders Dejanira, Lindy en Saïda hun verhaal. Over leven in armoede. Deze week delen we het verhaal van Lindy en Luuk. De kunst om van een gewone stapel pannenkoeken een kunstwerk te maken, die verstaat Lindy als geen ander. Samen met haar jongste zoon Luuk woont ze in Bavel, in een huis dat ze in een paleisje heeft omgetoverd. “En als het even kan, eten we lekker buiten bij een vuurtje.”

Pannenkoeken? Nee, dit is drie-in-de-pan. Kleine dikke pannenkoekjes, zoet door rozijnen, stukjes appel en wat kaneel, waar je er zomaar één, twee, drie hebt opgegeten. Tenminste, als je het aan Luuk vraagt, want die is er echt gek op. “We eten ze soms wel drie keer in de week, en dan weer een tijd niet. Het hangt er maar vanaf of we er trek in hebben.” En hup, weer is er zo’n lekker pannenkoekje in de puber verdwenen, want zo gaat dat met jongens in de groei.

Haar moeder bakte ze al, vertelt Lindy, en haar oma ook. “Er zit bijna geen suiker in, dus ongezond is het ook niet. Om ze te versieren strooi ik er wat poedersuiker overheen. Krijg je gasten, dan zou je ze op een grote schaal kunnen serveren, met stukken verse ananas, stukjes banaan en een schaaltje vla. Beetje gesmolten chocolade misschien, heerlijk. En ideaal voor kinderen, ik heb ze jarenlang gebakken voor het kerstdiner op school. Ik had wel eens een creatief idee voor iets anders, maar nee: het moesten weer die drie-inde-pan pannenkoeken worden, zo populair zijn ze.”

"We maken van een gewone dag een avontuur"

Van overal en nergens

Toen ze na de scheiding noodgedwongen van een vrijstaand huis met zwembad naar een sociale huurwoning moest verhuizen, moest ze haar creatieve talent volop aanspreken. Werken lukt niet meer door een chronische ziekte, haar budget is beperkt, maar Lindy laat zich niet kisten. Zo ziet haar huis eruit als een modelwoning uit woontijdschriften. Die leuningen van de trap, zijn dat nou oude takken? Wat leuk om rieten hoeden aan de muur te hangen, hoe kom je erop? Lindy haalt haar schouders op. “Voor mij de normaalste zaak van de wereld. Die spullen duik ik overal en nergens op, via social media bijvoorbeeld. Ik heb een opleiding voor etaleur gedaan en als kind was ik al bezig met het gezellig inrichten van mijn eigen kamer en het ouderlijk huis. Dan stonden ineens de bank en de tafel aan de andere kant van de kamer. Mijn moeder vond het prima, mijn vader mopperde wel eens: moet dat nou?” Haar schildersatelier is ook een schatkamer van mooie spulletjes. Sieraden, kleine huisjes, prachtige abstracte schilderijen, ze maakt het allemaal.

Beperkingen maken creatiever

Natuurlijk gebruikt Lindy haar creatieve talent ook in de keuken. “Pakjes en zakjes komen er niet in. Zeker niet sinds ik heb ontdekt dat ik weke-delen-reuma heb en me beter voel als ik bepaalde voedingsmiddelen vermijd, zoals gist, suiker en koemelk. Jammer genoeg betaal je juist voor dat soort boodschappen de hoofdprijs. Zuurdesembrood is schreeuwend duur, net als melkvervangers.” Maar die beperkingen maken haar alleen maar creatiever, lijkt het wel. “Onze favoriet is kipfilet in bladerdeeg. Met veel groente, daar houden we van: spinazie, paksoi en broccoli. Gistvrije wraps, ook zo lekker. Of een salade met noten en ei. Van courgette maak ik lange linten voor de salade, dat is heerlijk én het ziet er prachtig uit.”

Doen waar je zin in hebt

En zelfs van een gewone avondmaaltijd maakt Lindy een avontuur. De tuinkachel gaat aan en als het hout goed brandt, kookt ze daar het avondeten op. “Dat is toch hartstikke leuk? Ik heb een stevig rooster, uit een oude oven, en daar kan ik prima op koken. Kookboeken? Recepten? Die gebruik ik niet, ik doe altijd waar ik zin in heb. Ook een vorm van creativiteit, ja toch?”

BWBavel 2

Over het Kinderhulp Kookboek “Elke dag lekker”

Het Kinderhulp Kookboek is gevuld met lekkere, gezonde én betaalbare gerechten. Naast bo(o)rde(n)vol inspiratie maak je bij aankoop van het Kinderhulp Kookboek écht een verschil. Van ieder verkocht boek gaat meer dan tien euro naar een kind in ons land dat opgroeit in armoede. Daarmee worden dingen die misschien heel gewoon lijken, wél mogelijk voor hen. Denk aan een fiets, een laptop voor school of een dagje uit. Lees hier meer informatie over het Kinderhulp Kookboek en bekijk de sneak preview!

Koop nu jouw kookboek(en)

Leestip

Lindy en Luuk op kookavontuur

Het nieuwste Kinderhulp Kookboek “Elke dag lekker” staat niet alleen vol met de lekkerste recepten, makkelijke weekmenu’s en betaalbare boodschappenlijstjes. Ook delen moeders Dejanira, Lindy en Saïda hun verhaal. Over leven in armoede. En natuurlijk over hun favoriete gerechten!

Lees verder

Koken met Saïda en haar samengestelde gezin

Het nieuwste Kinderhulp Kookboek staat niet alleen vol met de lekkerste recepten, makkelijke weekmenu's en betaalbare boodschappenlijstjes. Ook delen moeders Dejanira, Lindy en Saïda hun verhaal. Over leven in armoede. En natuurlijk over hun favoriete gerechten!

Lees verder

Positief denken met Dejanira en Isaac

Het nieuwste Kinderhulp Kookboek staat niet alleen vol met de lekkerste recepten, makkelijke weekmenu's en betaalbare boodschappenlijstjes. Ook delen moeders Dejanira, Lindy en Saïda hun verhaal. Over leven in armoede. En natuurlijk over hun favoriete gerechten!

Lees verder