Ook dit voorjaar mocht Kinderhulp weer een prachtige cheque van de VriendenLoterij in ontvangst nemen. Dankzij de VriendenLoterij en al haar trouwe deelnemers heeft Kinderhulp sinds 2000 al ontelbaar veel kinderen en jongeren in armoede een steuntje in de rug kunnen geven. Tijd om terug te blikken op vier highlights uit de afgelopen 21 jaar!

VriendenLoterij april 2021 in artikel

1. Actie Pepernoot: een miljoen pakjes

Dankzij onze diepgewortelde samenwerking – en vaste jaarlijkse bijdrage vanuit de VriendenLoterij – hebben we door de jaren heen al veel kunnen betekenen voor kinderen en jongeren die opgroeien in armoede. Zo zorgen we er samen voor dat jaarlijks minimaal 50.000 kinderen tóch een Sinterklaascadeautje krijgen. Met Actie Pepernoot helpen wij kinderen die normaal gesproken géén magische pakjesavond beleven, omdat er thuis geen geld voor is. Kun je nagaan om hoeveel glunderende koppies en uren speelplezier dat gaat. 50.000 kinderen maal 21 jaren? Dat zijn ruim een miljoen Sinterklaascadeaus!

2. Actie Zomerpret: ruim 12.000 pakketten

Ook ontving Kinderhulp in 2018 een prachtig eenmalig bedrag waarmee we Actie Zomerpret eindelijk groots konden opzetten. Een Zomerpretpakket is een rugzak boordevol leuke spullen, om kinderen in armoede een beetje extra pret te bieden tijdens de zomervakantie. Zodat kinderen die opgroeien in armoede kunnen meedoen en kunnen meepraten op school na de zomervakantie, over dat watergevecht, bioscoopbezoek en alle andere zomerse avonturen. Na een test in 2017 – waar 300 Zomerpretpakketten werden aangeboden, maar het animo véél en véél hoger bleek te liggen – konden we in 2018 al 2.000 Zomerpretpakketten uitreiken. En in 2019 en 2020 maar liefst 5.000 pakketten. Dat zijn inmiddels al 12.300 kinderen die in de zomer een beetje extra pret beleefden!

3. Superspetters: zwemles voor álle kinderen

In zo’n waterrijk land als Nederland is het van levensbelang dat ieder kind leert zwemmen, maar toch verlaten ieder jaar meer dan 10.000 kinderen de basisschool zonder zwemdiploma. Schoolzwemmen is in veel gemeentes afgeschaft en gemeentefondsen voor zwemlessen zijn ook vaak niet toereikend. Wat als er thuis geen geld is voor een zwemdiploma? Dan is Kinderhulp er. Dankzij de VriendenLoterij konden wij in 2017 project Superspetters opzetten, samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur en de KNZB. Samen konden wij duizenden kinderen in armoede zwemles aanbieden, zodat zij binnen één jaar zwemvaardig en zwemveilig worden. En dan hebben we het niet alleen over jonge kinderen in basisschoolleeftijd. Zo toont dit indrukwekkende verhaal van vier Syrische tienerbroers van tussen de 13 en 19 jaar oud, die in recordtempo hun zwemdiploma haalden na een aanvraag bij Kinderhulp.

4. Kinderarmoede op de kaart

De VriendenLoterij draagt niet alleen financieel bij, maar helpt ons ook om kinderarmoede op de kaart te zetten. Zo kon je mede dankzij de VriendenLoterij in het najaar van 2020 niet om Kinderhulp en onze samenwerkingspartners (Samen voor alle kinderen) heen. Bijvoorbeeld tijdens de wekelijkse VriendenLoterij Bingo op SBS6. Elke uitzending was daar ruimte voor een indrukwekkend portret van mensen die te maken hebben (gehad) met kinderarmoede, zoals onze ervaringsdeskundige Eline. Zo kunnen we samen het bewustzijn vergroten, het taboe en schaamte rondom kinderarmoede verminderen en meer kinderen bereiken die opgroeien in een gezin waar thuis weinig geld is.

Voor die ontelbaar veel blije gezichten zijn wij de VriendenLoterij én al haar trouwe deelnemers ontzettend dankbaar!

Over de VriendenLoterij

De VriendenLoterij steunt maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven, zodat zij voluit mee kunnen doen in de samenleving en een volwaardig leven kunnen leiden. Ook steunt zij vrijwilligers in hun ambitie om een bijdrage aan de maatschappij te leveren. De loterij werft fondsen voor goede doelen die werken aan gezondheid en welzijn en geeft bekendheid aan hun werk. En wist je dat je ook mee kunt spelen voor Kinderhulp? Een groot deel van je inleg komt dan bij ons – en dus bij kinderen en jongeren in armoede in Nederland – terecht!

Meer weten over onze samenwerking?