Kinderen en jongeren die in een arm gezin opgroeien, komen al vroeg in het leven op achterstand. Dit blijkt uit onderzoek van de Erasmus School of Economics, waar de Volkskrant over berichtte. In het programma ‘Met het Oog op Morgen’ op NPO Radio 1 vertelden de 20-jarige Isabel en Irene Boersma van Nationaal Fonds Kinderhulp meer over de gevolgen van armoede onder jongeren.

In Nederland groeit 1 op de 15 jongeren tussen de 18 en 21 jaar op in armoede. Dat zijn zo’n 35.000 jongeren voor wie een laptop, vervolgstudie, sportles, goede schoenen of ingerichte kamer niet vanzelfsprekend is. Isabel en haar zusje groeien op met een alleenstaande moeder. Voor nieuwe spullen was vaak geen geld. “Als ik vroeger iets wilde dan vroeg ik er wel om, maar eigenlijk wist ik het antwoord al. Een nieuwe telefoon of nieuwe schoenen kon gewoon echt niet. Dat was soms best ‘heartbreaking’. Ik schaamde me er ook heel erg voor, maar nu denk ik: ‘waarom zou ik me ervoor schamen?’ Het hoort bij wie je bent.”

Isabel studeert nu Handhaving en hoopt uiteindelijk politieagent te worden. “Dat is mijn droom. Maar om je dromen waar te maken, heb je vaak wel geld nodig. Ik woon nu op een Kamertrainingscentrum met ambulante begeleiding, maar moet volgende maand op mezelf gaan wonen. Daar komen dus extra kosten bij. En veel zorgen natuurlijk.”

Eerder vertelde Isabel al wat kinderarmoede met je doet als jongvolwassene en hoe Kinderhulp het verschil kan maken.

Irene Boersma legde in de NPO-uitzending uit dat Kinderhulp er óók is voor jongeren die te maken hebben met armoede. “Jongeren van 18 tot 21 jaar zijn een hele kwetsbare doelgroep. Bij Kinderhulp denk je vooral aan kleine kindjes, maar deze doelgroep legt de basis voor hun verdere leven. We hebben in 2019 onderzoek gedaan onder 700 hulpverleners. Zij gaven aan dat heel veel jongeren direct na hun 18e levensjaar al schulden maken. Bijvoorbeeld door hun opleiding, omdat ze moeten lenen voor hun huur of hun ziektekostenverzekering niet kunnen betalen. Wij helpen jongeren met geld voor een opleiding, maar ook met spulletjes. Iemand die een kappersopleiding wilt doen, heeft namelijk wel kappersspullen nodig. Anders mag je gewoon niet komen.”

Vangnet

Boersma: “In 2020 hielpen wij 2000 jongeren met een opleiding. Dat geld komt van sponsoren. Wij bieden vooral een vangnet voor als er geen andere voorzieningen zijn. Dan springen wij bij met het laatste stukje wat nodig is om de opleiding te financieren of zelfstandig te kunnen wonen. Voor jongeren van 18 tot 21 jaar zijn zelfstandig wonen, kamerinrichting of geld voor een opleiding heel belangrijk. Als 18-jarige ben je volgens de overheid volwassen en word je geacht jezelf te redden, maar dat kan gewoon niet altijd. Dat maakt het voor hun lastig om zonder schulden aan hun leven te beginnen.”

De hele uitzending van ‘Met het oog op morgen’ is terug te luisteren op de website van NPO Radio 1. Klik hiervoor op onderstaande link. Het item over opgroeien in armoede begint op 20:15 minuten.

Luister ‘Met het Oog op Morgen’ op NPO Radio 1