Moeder Marleen neemt je mee in hoe het is als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je kinderen een zorgeloze jeugd wilt geven. De stress, de dilemma’s en vooral: er het allerbeste van maken. Ze vertelt over de vijf jaren schuldsanering, en hoe hulp van Kinderhulp écht een verschil maakte.

“Als dochter van een ondernemer groeide ik op zonder financiële problemen. Dat kende ik niet. Ik had dan ook nooit verwacht dat ik ooit in armoede terecht zou komen. En toch gebeurde dat, zo’n zes jaar geleden. In de jaren daarvoor hadden mijn man en ik een goed leven, met onze vijf kinderen. Samen verhuisden we naar België en later naar Limburg. De kinderen groeiden op in rijkdom en we gingen regelmatig naar het buitenland.”

Onverwachte schulden

Het huwelijk liep stuk. Tijdens de scheiding kwam Marleen erachter dat ze met een flinke schuld achterbleef. “Het moment dat ik daarachter kwam, bij de notaris.. dat was heftig. Een grote schok. Maar ik ben van huis uit gewend om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Het eerste wat ik deed was teruggaan naar waar ik vandaan kom: Friesland. Ik zocht werk en had gelukkig al gauw een baan voor 32 uur in de week. Voor 40 uur was geen plek. Uiteindelijk legde ik aan mijn baas uit: Ik moet mijn gezin verzorgen, 32 uur werken en óók nog constant solliciteren om méér uren te werken, dit gaat niet. Vul alsjeblieft mijn uren aan. En dat is gelukt!”

Ook regelde Marleen een bewindvoerder om haar te helpen uit de schulden te komen. “Ik wist gelijk: in m’n eentje kan ik dit niet oplossen.” Het gezin moest het die vijf jaren doen met 70 euro in de week. ,,We hadden wel altijd eten op tafel. Maar het was absoluut niet makkelijk. Eens in de twee weken gingen we naar de voedselbank. Dat hielp zeker.”

Gewoon blijven meedoen

Schaamte over armoede heeft Marleen nooit gekend. “Ik ben er altijd open over geweest. En dat heeft me juist geholpen. Alleen kom je er niet. Het viel me wel zwaar om opeens afhankelijk te zijn van anderen. Ik ben een heel eigengereid en zelfstandig mens. Maar op het moment dat ik me daar overheen kon zetten, besefte ik opeens op hoeveel manieren je hulp kan vragen. Dat móest ik doen, voor mijn kinderen.”

“Ik ben er altijd open over geweest en dat heeft me juist geholpen. Alleen kom je er niet."

Marleen deed regelmatig een beroep op verschillende fondsen, waaronder Kinderhulp. “Dat was voor mijn kinderen een enorme uitkomst. Ze zijn bijvoorbeeld geholpen met fietsen en een laptop voor huiswerk. En dankzij Actie Pepernoot kreeg mijn dochter tóch een mooie pop ‘van Sinterklaas’. Zo konden ze op een zo normaal mogelijke manier meedoen met hun leeftijdsgenoten. Dat is zo belangrijk!”

Een nieuwe start

Sinds dit jaar is Marleen helemaal schuldenvrij. Ze werkt fulltime als bedrijfsleidster in een vleeswinkel. “En nu mijn kinderen oud genoeg zijn werken ze zelf ook. Dat vind ik heel normaal. Als ze wat willen, dan moeten ze ervoor werken.” Ook is Marleen opnieuw gelukkig in de liefde. Ze gaat trouwen. “Ik wil geen trouwjurk kopen, maar ik heb toch een hele mooie jurk op de kop getikt, voor een heel klein prijsje. Ik blijf heel goed op de centjes letten. Want niks is meer vanzelfsprekend. Mijn jongste dochter van elf heeft bijvoorbeeld dit jaar voor de eerste keer in haar leven een kinderfeestje gegeven.”

Deze week collecteren we voor kinderen zoals de kinderen van Marleen. Wil jij kinderen een zorgeloze glimlach bezorgen? Doneer in onze digitale collectebus!

Leestip

Dagboek van moeder Annie

Moeder Annie neemt je mee in hoe het is als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je dochter Elisha (19) een zorgeloze jeugd wilt geven. De stress, de dilemma’s en vooral: er het allerbeste van maken.

Lees verder

Dagboek van moeder Fiona

Tijdens Scrooge Live vertelde moeder Fiona over haar geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt ze haar dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je dochtertje een zorgeloze jeugd wilt geven?

Lees verder

Dagboek van vader Jeffrey

Tijdens Scrooge Live vertelde vader Jeffrey over zijn geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt hij zijn dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je zoon een zorgeloze jeugd wilt geven?

Lees verder