Tijdens Scrooge Live vertelde moeder Kathlijn over haar geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt ze haar dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je kinderen een zorgeloze jeugd wilt geven?

moeder Kathlijn
Moeder Kathlijn

Geen gas, geen warm water

“Met mijn vriend en mijn twee zoons Robin (15) en Thomas (13) woonden we tot eind 2022 in een huurhuis dat én duur in huur én ontzettend slecht geïsoleerd was. De kosten stegen de pan uit en we moesten noodgedwongen het gas afsluiten. Warm douchen gaat dan niet meer. Mijn zoons douchten bij de plaatselijke sportvereniging en mijn partner en ik stonden met een teiltje water uit de waterkoker en een washandje bij de wastafel.”

“Met de huidige woningnood was het erg moeilijk om een ander huis te vinden. Daarbij heeft mijn zoon Robin een angststoornis en is het voor hem erg belangrijk dat hij op zijn eigen school kan blijven. School is zijn rustpunt. Dat samen maakte onze huizenjacht, in de regio waarin wij konden zoeken, een mission impossible.”

2 2
Wassen bij de wastafel

"Door het contact met Kinderhulp kwam er opeens een lichtpuntje."

Uit de armoede klimmen

“Door het contact met Kinderhulp kwam er opeens een lichtpuntje: een tegemoetkoming in de mogelijke reiskosten, zodat Robin naar zijn eigen school kon blijven gaan. Toen konden we wat verder kijken en vonden we best snel een veel goedkoper en duurzamer huis met zonnepanelen.”

“We zijn in januari 2023 verhuisd en kunnen nu makkelijker uit de armoede klimmen. Robin kan reizen naar zijn eigen school, vergoed door Kinderhulp, en de maandlasten gaan dermate omlaag dat we nog maar kort gebruik hoeven te maken van de voedselbank. Ik ga eigen groenten kweken in de achtertuin om het leven zo goedkoop mogelijk te maken. Het geeft echt uitzicht om uit de armoede te komen. Ik ben zo blij en dankbaar, ik heb een grote lach op mijn gezicht terwijl ik dit schrijf. We kunnen dit echt doen door Kinderhulp!”

Geluk van kinderen, het allerbelangrijkst

“Het moeilijkste vond en vind ik, dat ik mijn jongens niet het leven kan geven waar ze recht op hebben als kind. Een onbezorgd leven. Een snoepje kopen of iets extra’s aanschaffen, dat kan ik ze niet bieden. Als we in de supermarkt lopen, vragen ze bijvoorbeeld soms om bepaald broodbeleg, maar dat gaat niet. Van het geld dat mijn zoon verdient met zijn bijbaan betaalt hij de laptop die hij nodig heeft voor school af. Dat doet me zoveel verdriet. Het geluk van mijn kinderen is voor mij het allerbelangrijkst.”

“Op school vallen ze op vanwege hun kleding, haar en spullen. Ze hebben geen trui van de laatste mode. Thomas, de jongste van 13, wordt gepest vanwege zijn haar en zijn kleding. Ik knip zijn haar zelf. En omdat hij doucht in het zwembad. Daar schaamt hij zich voor. Hij schaamt zich sowieso voor onze armoede.  Zo slecht voor zijn eigenwaarde. Het zijn pubers en die willen gewoon meedoen met de rest, maar dat gaat niet.”

Laat je schaamte varen

“Ik wil aan iedereen mijn verhaal vertellen en mensen waarschuwen: maak geen schulden om de rekeningen te kunnen betalen. Het is zo gevaarlijk. Vraag om hulp. Kom niet door schaamte nog verder in de schulden te zitten.”

Tip! Bekijk via onderstaande tweet (een deel van) het videoportret van Kathlijn.

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnogstatistics, marketing om deze video te kunnen bekijken.
Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnogstatistics, marketing om deze video te kunnen bekijken.

Leestip

Het dagboek van Jayson

Tijdens Scrooge Live vertelde Jayson (20) over zijn geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt hij zijn dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, en voor het eerst op jezelf wil gaan wonen?

Lees verder

Het dagboek van vader Robertjan

Tijdens Scrooge Live vertelde vader Robertjan over zijn geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt hij zijn dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je zoon een zorgeloze jeugd wilt geven?

Lees verder

Dagboek van moeder Wendy

Tijdens Scrooge Live vertelde moeder Wendy over haar geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt zij haar dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je dochter een zorgeloze jeugd wilt geven?

Lees verder