Als geldzorgen je dagelijkse realiteit zijn, brengt elke dag onmogelijke keuzes met zich mee. En dat geeft veel stress, zowel voor ouder als kind. Kinderen die opgroeien in een gezin met armoedestress hebben geen gelijke kansen en juist een grotere kans op (chronische) ziektes, een laag zelfbeeld of sociaal isolement. Daarom vraagt Kinderhulp in de maand april extra aandacht voor de situatie én toekomst van ruim 300.000 kinderen in ons land. Dit doen we met onze campagne Armoedestress.

Onmogelijke keuzes

Kies je vandaag voor een warme maaltijd voor het hele gezin of menstruatieproducten voor je dochter? Start zij het nieuwe schooljaar met nieuwe, passende schoenen of met schoolspullen? En wat is urgenter voor je zoon: een bril met de juiste sterkte óf beugel?

Armoede brengt grote zorgen voor het hele gezin. Want hoe hard je als ouders je best ook doet om je kinderen te beschermen voor de soms bikkelharde gevolgen van armoede, je kunt ze niet geven wat ze nodig hebben… De stress die dat met zich meebrengt, voelen kinderen feilloos aan. Dat geeft hen zorgen om hun ouders en stress om zelf maar zo min mogelijk te hoeven vragen. Armoede is continu zoeken naar een uitweg. Wanneer rekeningen zich opstapelen of wanneer je het ene gat met het andere vult, is hulp met een bril, fiets of winterjas een enorme opluchting. Iedere zorg minder geeft wat ruimte en rust.

Mateo (16)
Mateo (17) groeit op in armoedestress, hij vraagt weinig om zijn moeder te ontlasten…

Mateo (17) groeit op in armoedestress, hij krijgt de financiële druk mee van zijn moeder. Door te voetballen krijgt hij rust in zijn hoofd en lijf. Én hij heeft talen, hij mag een jeugdopleiding gaan doen. Maar dit brengt veel kosten met zich mee, en geld is er niet thuis… Kan hij zijn droom wel achterna? Lees meer verhalen van kinderen zoals Mateo.

Ervaar het op de Impact Fair

Om bij een breder en meer diverse doelgroep, onze boodschap onder de aandacht te brengen, starten we onze eerste campagne week met de Impact Fair; de grootste Impact Experience van Europa! Kinderhulp is aanwezig op 4, 5 én 6 april! Tijdens dit evenement kunnen de bezoekers onze exclusieve VR-experience uitproberen, waarin zij de constante tijd- en keuzestress zullen ervaren terwijl ze opzoek gaan naar een uitweg.

Vooruitblik | Armoedestress

De komende maand staan we voortdurend stil bij armoedestress en de invloed die het heeft op een jong kind dat opgroeit in armoede.

Lees verder over de campagne armoedestress en wat er verder nog aankomt!