Als geldzorgen je dagelijkse realiteit zijn, brengt elke dag onmogelijke keuzes met zich mee. En dat geeft veel stress, zowel voor ouder als kind. Kinderen die opgroeien in een gezin met armoedestress hebben een grotere kans op (chronische) ziektes, een laag zelfbeeld of sociaal isolement.

Dit blijkt dagelijks uit de hulpvragen die wij ontvangen. Verhalen uit het echte leven van kinderen en jongeren, zoals Naomi, Thomas, Benthe, Lauren en Fay. Ze voelen de gevolgen van het opgroeien in armoede dagelijks. De geldzorgen van hun ouders werken door in het gezin en zijn duidelijk voelbaar binnen het gezin. Armoedestress heeft invloed op wat ze doen, hoe ze over zichzelf denken en hoe ze naar de wereld om zich heen kijken.

Het verhaal van Fay

Fay is een tiener van 14 jaar oud. Al bijna haar hele leven zwerft Fay rond, omdat haar ouders niet voor haar kunnen zorgen. Na een aantal keren op een crisisgroep te zijn geplaatst, woont Fay nu in een behandelgroep. Fay wordt hier geholpen om de trauma’s te verwerken die ze tijdens haar jeugd heeft opgelopen. “Kleine stapjes ga ik nu al vooruit. Maar ik hoop dat ik snel terecht kan voor behandeling bij de GGZ en dat ik dan wat grotere stappen kan maken!”, vertelt ze dapper.

"Met kleine stapjes ga ik vooruit" – Fay (14)

Fay is ondanks haar verleden een optimistisch meisje. Ze is creatief, kan goed tekenen, en haar grootste wens is om later striptekenaar te worden. Fay is nog jong en kan op dit moment nog geen bijbaantje nemen. Al kijkt ze daar wel naar uit. Gewoon lekker haar ding doen, net als haar vriendinnen. Erbij horen, net als elke andere tiener.

Maar zo voelt Fay zich niet altijd. Ze durft langzaamaan eindelijk weer naar buiten te gaan, waarbij de verbinding met de groep en haar hulpverlener erg belangrijk is, mocht er iets misgaan. Maar haar telefoon is oud, valt steeds vaker uit en is moeilijk op te laden. De telefoon is haar hulplijn, haar verbinding met de buitenwereld. Net nu ze kleine stapjes vooruit heeft gezet, ziet ze haar wereldje weer steeds kleiner worden. Want zonder haar hulplijn redt ze het niet…

Sociaal isolement

Bij Fay is er een verhoogd risico op sociaal isolement. Wanneer je in een sociaal isolement zit, ontbreekt het je aan een ondersteunend netwerk van familie en/ of vrienden. Fay dreigt de persoonlijke relaties te missen waar zij op terug kan vallen wanneer ze steun nodig heeft. Sociaal isolement is een van de gevolgen voor kinderen die opgroeien in armoedestress. Meer uitleg over de gevolgen van armoedestress geeft Hoogleraar economische psychologie Wilco van Dijk.”

Meer weten over de gevolgen van armoedestress?

Opgroeien in armoedestress heeft verstrekkende gevolgen voor het jonge kind. Daarom vraagt Kinderhulp in de maand april extra aandacht voor de situatie én toekomst van ruim 300.000 kinderen in ons land. Wil je meer weten over armoedestress en hoe jij kunt helpen, schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Kinderhulp gaat zorgvuldig met jouw persoonsgegevens om. Bekijk voor meer informatie onze privacyverklaring.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer verhalen

Het verhaal van… Liang

In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Dit verhaal gaat over Liang, een 5-jarige jongen die samen met zijn moeder woont. Hij wil samen met zijn vriendjes crossen op de fiets, maar hij heeft geen fiets. Zijn moeder heeft geen geld voor een nieuwe en geen tijd om mee te gaan naar het park.

Lees verder

Het verhaal van… Mateo

In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Dit verhaal gaat over een veelbelovend 17-jarig talent, Mateo. Mateo wil zijn dromen najagen, maar soms kost het najagen van dromen geld. En dat heeft Mateo niet.

Lees verder

Het verhaal van… Demi

In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Dit verhaal gaat over Demi, een meisje dat in de noodopvang woont. Ze maakt zich zorgen of haar beugel er straks wel uit kan want dit brengt kosten mee. Kosten waar ze niet voor verzekerd zijn.

Lees verder