Opgroeien in een gezin met armoedestress heeft verstrekkende gevolgen voor een kind. De stress en onmogelijke keuzes van ouders hebben impact op het dagelijks leven en op de toekomst. Deze kinderen hebben geen gelijke kansen. Daarnaast kampen ze vaak met een laag zelfbeeld, verkeren ze vaker in een sociaal isolement en hebben ze een grotere kans op (chronische) ziektes.
Kinderhulp zet zich ervoor in dat kinderen en jongeren kunnen opgroeien tot gezonde, zelfverzekerde en succesvolle volwassenen. Met onze praktische hulp doorbreken we alle obstakels die groei in de weg staan. Kinderhulp is er voor de generatie van de toekomst. Jij ook?
Steun onsMia vertelt over opgroeien met armoedestress
Opgroeien in armoede heeft grote gevolgen voor een kind. Eén van die kinderen is Mia. Inmiddels volwassen, maar ze weet nog goed hoe het was om op te groeien met weinig geld. Ze voelde zich vaak buitengesloten: ‘Mijn klasgenoten spraken heel vaak met elkaar af, maar niet met mij.’ Ook merkte ze de gevolgen van armoedestress op haar mentale gezondheid. Haar verhaal is er één van duizenden in Nederland.
Wat is armoedestress?
Armoedestress is de psychologische en emotionele spanning die gezinnen ervaren wanneer ze moeite hebben om financieel rond te komen. Deze stress ontstaat door constante zorgen over geld en het gebrek aan middelen om basisbehoeften zoals voedsel, onderdak en gezondheidszorg te vervullen. Het is meer dan alleen een gevoel van bezorgdheid; het heeft diepe impact op de mentale en fysieke gezondheid van zowel ouder als kind.
Meer over armoedestress"Mensen gaan, bruut gezegd, eerder dood bij constante zorgen en stress" – Hoogleraar Economische Psychologie Wilco van Dijk
Hoe armoedestress het kind raakt
Armoedestress heeft invloed op hoe kinderen hun vrije tijd doorbrengen, hoe goed ze op school presteren en hun gezondheid. Ondanks dat ouders hun best doen hun kinderen te beschermen tegen de harde gevolgen van armoede, kunnen ze niet altijd voldoen aan alle behoeften. De daarmee gepaarde stress voelen kinderen feilloos aan. Ze maken zich zorgen over hun ouders en voelen de druk om zelf zo min mogelijk te vragen. Kinderen en jongeren die opgroeien in armoede:
- hebben een grotere kans op (chronische) ziekten;
- hebben meer kans op mentale problemen;
- verkeren vaker in een sociaal isolement en hebben geen gelijke kansen.
"Het gaf altijd stress, het was altijd het onderwerp in huis." – Xaviera (19)
Xaviera weet hoe het is om op te groeien in armoede en constant bezig te zijn met de stress die daarbij komt kijken. In onze podcast ‘Nooit een kwartje?’ deelt ze haar verhaal.
Gevolgen van geldzorgen op de fysieke gezondheid
Veel stress kan verschillende effecten op je lichaam hebben. Bij langdurige stress raakt je afweersysteem verzwakt. Hierdoor ben je vatbaarder voor (chronische) ziekten. Kinderen kunnen door een hoog stressniveau fysieke klachten krijgen, zoals hoofdpijn, een gespannen buik, vermoeidheid, jeuk, bultjes of eczeem.
Impact van geldzorgen op de mentale gezondheid
Aanhoudende stress kan ook leiden tot mentale klachten. Kinderen die in armoede opgroeien lopen vaker achter op school vanwege concentratieproblemen. Ook hebben ze een grotere kans op depressies, eetstoornissen en een burn-out. Daar komt bij dat ouders vaak minder ruimte hebben om warm en aandachtig te reageren, terwijl dit juist zo belangrijk is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind en de relatie tussen kind en ouder. Mentale problemen op jonge leeftijd werken bovendien vaak door tot in de volwassenheid.
Sociale ongelijkheid door geldzorgen
Kinderen die opgroeien in armoede kunnen vaak niet meedoen aan schoolreisjes, sportclubs, culturele uitstapjes of andere buitenschoolse activiteiten. Meedoen aan activiteiten in hun vrije tijd helpt kinderen bij hun sociaal-emotionele en fysieke ontwikkeling. Door mee te doen maken ze vrienden en ontdekken en ontwikkelen ze hun talenten. Daarnaast geeft het rust van de situatie thuis; ze hoeven zich even geen zorgen te maken. Maar als kinderen niet kunnen meedoen en zich buitengesloten voelen, kan dat leiden tot gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid omdat ze niet dezelfde ervaringen opdoen als hun vriendjes en vriendinnetjes.
Hoe gaan we armoedestress tegen?
Wanneer rekeningen zich opstapelen en je het ene gat met het andere vult, is hulp met een bril, fiets of winterjas een enorme opluchting. Iedere zorg minder geeft wat ruimte en rust. Kinderhulp helpt deze kinderen en jongeren met een financiële bijdrage voor dat wat nodig is en wil daarmee de armoedestress verlichten. Van zowel de ouder als het kind. Wij komen hiervoor het hele jaar in actie.
Blijf op de hoogte van wat wij doenNooit een kwartje? – De podcast over opgroeien in armoedestress
We duiken diep in de realiteit van geldzorgen, de schrijnende kansenongelijkheid en de pijnlijke sociale uitsluiting die vaak hand in hand gaan met armoede. Ontdek hoe deze last van generatie op generatie wordt doorgegeven en hoe het voelt om als jongere de volwassenheid te betreden zonder het bijbehorende ‘volwassen inkomen’. Luister naar verhalen over ingrijpende veranderingen die alles, inclusief financiën, overhoop halen en zorgen voor armoedestress. Nu gratis te beluisteren op Spotify, YouTube, Amazon Music en Podimo.
Breng armoedestress onder de aandacht
Wil jij ook helpen armoedestress meer onder de aandacht te brengen? En daardoor meer kinderen en jongeren die opgroeien in armoede steunen? Licht jouw netwerk dan nu in! Post op sociale media jouw verhaal over opgroeien in armoede en gebruik de hashtag #armoedestress. Door gebruik van de hashtag komt jouw bericht op onze social wall hieronder. En kunnen we jouw bericht weer delen om het thema armoedestress bespreekbaar te maken.