1 op de 12 kinderen groeit op in armoede. Voor hen is pakjesavond vieren met het gezin niet zo vanzelfsprekend. En al helemaal niet in deze tijd. Nationaal Fonds Kinderhulp zorgt ervoor dat een groot deel van deze kinderen toch een cadeautje krijgt van de Sint. Het aantal aanvragen is echter zo hoog, dat 7.893 schoentjes dreigen leeg te blijven. Een nóg grotere wachtlijst dan vorig jaar. Kinderhulp maakt zich daarom ernstig zorgen en luidt de noodklok.

“Geen kind mag overgeslagen worden door de Sint!”, roept Jan Wezendonk, directeur van Kinderhulp, bezorgd. Toch lijkt dat te gaan gebeuren. December is niet voor alle kinderen een feestje. Steeds meer gezinnen komen financieel in de knel te zitten door de stijgende prijzen voor bijvoorbeeld gas en boodschappen. Dat betekent dat tot groot verdriet de Sint bij duizenden kinderen niks komt brengen op 5 december, terwijl zij zien dat vriendjes en vriendinnetjes wél een cadeautje krijgen. Daarom organiseert Kinderhulp – al sinds 2000 – de Actie Pepernoot. Vorig jaar werden ruim 70.000 kinderen van ouders met een krappe beurs tóch met een Sinterklaascadeautje verrast. Dit jaar wordt het fonds ook weer overspoeld met verzoeken om een pakje van de Sint. Inmiddels is er al voor bijna 84.000 kinderen een aanvraag ontvangen, maar het ziet er echter naar uit meer dan 7.000 kinderen teleurgesteld worden op pakjesavond. 

Directeur Jan Wezendonk: "Geen kind mag overgeslagen worden door de Sint!"

Niet uit te leggen

Gezinnen die het niet breed hebben moeten het hele jaar door de eindjes aan elkaar knopen. Toch veren kinderen hierin vaak mee: het zijn bikkels die hun ouders graag ontzien waar mogelijk. Ook wanneer ze lopend naar school moeten, omdat er geen geld is voor een fiets, of ze in de zomervakantie weinig speciaals kunnen doen. Dingen die aan ze uit te leggen zijn… Maar overgeslagen worden door de Sint, dat is andere koek natuurlijk. Want Sinterklaas is er toch voor alle kinderen? 

Toch veel (nieuwe) aanvragen

Kinderhulp ziet al enige tijd de aanvragen stijgen voor kinderen die in armoede opgroeien. Van een fiets en een laptop voor school tot een warme winterjas en cadeautje van de Sint. De donaties stijgen echter niet evenredig mee. Het achterblijven van donaties heeft uiteraard ook gevolgen voor projecten als Actie Pepernoot, waarmee Kinderhulp al sinds het jaar 2000 duizenden kinderen een onvergetelijke pakjesavond bezorgt.

Kinderhulp heeft recentelijk naar haar intermediairs gecommuniceerd dat het financieel niet mogelijk is om dezelfde aantallen weg te geven als afgelopen jaar. Ondanks dit bericht komt er een vergelijkbaar aantal aanvragen binnen als vorig jaar, ook vanuit vele nieuwe organisaties die de weg naar het fonds weten te vinden. Kinderhulp concludeert daaruit dat de hulp harder nodig is dit jaar.

Over Actie Pepernoot

Actie Pepernoot wordt al sinds 2000 georganiseerd door Kinderhulp, met dank aan de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij en alle andere sponsoren en donateurs. Via maatschappelijke organisaties die aanvragen bij Kinderhulp ontvangen de ouders/verzorgers een cadeaukaart t.w.v. 25 euro, om zelf een cadeautje uit te kiezen voor hun kind. 

Meer informatie over Actie Pepernoot

Leestip