1 op de 12 kinderen groeit op in armoede. Voor hen is pakjesavond vieren helemaal niet vanzelfsprekend. Kinderhulp zorgt ervoor dat een groot deel van deze kinderen tóch een cadeautje krijgt van de Sint. Het aantal aanvragen is echter zó hoog, dat 4.622 schoentjes leeg dreigen te blijven. Kinderhulp maakt zich ernstig zorgen en luidt de noodklok.

“Geen kind mag overgeslagen worden door de Sint!”, roept Jan Wezendonk, directeur van Kinderhulp, bezorgd. Toch lijkt dat te gaan gebeuren. December is niet voor alle kinderen een feestje. Tot groot verdriet komt de Sint bij duizenden kinderen niks brengen op 5 december, terwijl zij zien dat vriendjes en vriendinnetjes wél een cadeautje krijgen. Daarom organiseert Kinderhulp sinds 2000 de Actie Pepernoot. Vorig jaar werden ruim 75.000 kinderen van ouders met een krappe beurs tóch met een Sinterklaascadeautje verrast. Dit jaar wordt het fonds ook weer overspoeld met verzoeken om pakje van de Sint. Inmiddels is er al voor bijna 84.000 kinderen een aanvraag ontvangen, maar het ziet ernaar uit dat Kinderhulp meer dan 4.000 kinderen moet teleurstellen op pakjesavond… 

Niet uit te leggen

Gezinnen die het niet breed hebben moeten het hele jaar door vaak de eindjes aan elkaar knopen. Toch veren kinderen hierin vaak mee: het zijn bikkels die hun ouders graag ontzien waar mogelijk. Ook wanneer ze lopend naar school moeten, omdat er geen geld is voor een fiets, of ze in de zomervakantie weinig speciaals kunnen doen. Dingen die aan ze uit te leggen zijn… Maar overgeslagen worden door de Sint, dat is andere koek natuurlijk. Want Sinterklaas is er toch voor alle kinderen?

Effect coronacrisis op de feestdagen

Gezinnen merken de effecten van de coronacrisis in de portemonnee. En dat heeft ook gevolgen voor Sinterklaasavond. Een moeder zegt daarover: “Wij hebben ervoor gekozen om het deze keer maar helemaal over te slaan. Mede doordat mijn man (hoofdkostwinner) zijn baan is kwijtgeraakt.” Gezinnen met kinderen die nog geloven komen daar echter niet mee weg. Zij staan soms voor grote uitdagingen. Een alleenstaande moeder zegt: “Ik sta nu lichtelijk rood om iets van het verlanglijstje van mijn kind te kunnen kopen. Hij vraag nooit ergens om, dus voor deze ene keer wil ik toch dat ene cadeautje voor hem kopen.”

Ik wil helpen

Actie Pepernoot wordt al sinds 2000 georganiseerd door Kinderhulp, met dank aan de deelnemers van de VriendenLoterij en alle andere sponsoren en donateurs. Via maatschappelijke organisaties die aanvragen bij Kinderhulp ontvangen de ouders/verzorgers een cadeaukaart t.w.v. 25 euro, om zelf een cadeautje uit te kiezen voor hun kind.