Gezinnen met een krappe portemonnee worden hard geraakt door de coronacrisis, en er raken ook steeds meer gezinnen in de financiële problemen. Uit onderzoek van Nationaal Fonds Kinderhulp onder 500 (jeugd)hulpverleners blijkt dat 38,8 procent nu meer hulpvragen ontvangt van deze gezinnen. De hulpverleners maken zich vooral zorgen over thuisscholing en ontspanning van kinderen. Ook Kinderhulp ziet een explosieve stijging van het aantal aanvragen voor school- en speelmateriaal.
Ruim 95% van de hulpverleners ziet dat de kinderen het op één of meerdere vlakken moeilijk hebben. Op dit moment maken hulpverleners zich het meeste zorgen om thuisscholing en de mogelijkheid om te spelen. 56 procent zegt dat sommige kinderen thuis geen passende studeerplek hebben waar ze in alle rust hun schoolwerk kunnen doen. Daarnaast ziet 54 procent dat het gebrek aan vermaak en speelmateriaal nu voor verveling en extra stress binnen het gezin begint te zorgen. Veel van deze gezinnen wonen kleiner, met beperkte buitenruimte en weinig mogelijkheid om extra speelmateriaal in te slaan. De aanvragen voor speelgoed bij Kinderhulp zijn daarom ook explosief gestegen. “Het feit dat gezinnen de hele dag thuis zitten en kinderen niet naar school en sportclubjes kunnen, kan veel irritaties veroorzaken. Afleiding door knutselen, spelletjes, gamen, maar ook buitenspeelgoed etc. is een must om de stress binnen een gezin te verminderen.”, spreekt Philia van Jeugdbescherming Gelderland.
Meer mensen in de financiële problemen
Hulpverleners geven aan dat gezinnen die het normaal net redden nu vaker aankloppen voor ondersteuning. Zoals gezinnen met een inkomen net boven 120 procent van het sociaal wettelijk minimum die net buiten alle regelingen vallen of ZZP-ers en kleine ondernemers die tijdelijk minder inkomsten hebben. Deze gezinnen hebben vaak geen financiële buffer en kunnen de extra kosten waar ze nu mee geconfronteerd worden niet opvangen. De hulpverleners geven aan dat zij verwachten dat de komende tijd het aantal kinderen dat (tijdelijk) in armoede leeft gaat toenemen.
Kinderhulp komt in actie
Voorlopig blijven de scholen dicht en blijft er onzekerheid over de situatie na 28 april. “Juist nu is het belangrijk dat kinderen zich goed kunnen richten op hun schoolwerk en daarnaast ook voldoende kunnen ontspannen.”, zegt Jan Wezendonk, directeur Kinderhulp, vol overtuiging. Voor veel gezinnen blijkt dat een uitdaging. Daarom komt het fonds in actie en voorziet kinderen uit arme gezinnen van speelmateriaal, zodat het thuis fijn en gezellig blijft. En laptops voor de kinderen die buiten gemeentelijke regelingen vallen, zodat zij toch kunnen blijven meedoen op school.