Tijdens Scrooge Live vertelde Jayson (20) over zijn geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt hij zijn dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, en voor het eerst op jezelf wil gaan wonen?

“We hebben het thuis tijdens mijn kindertijd heel pittig gehad, we moesten echt op ons geld letten en hadden schulden. Mijn ouders kunnen door omstandigheden allebei niet werken waardoor we van weinig moesten rondkomen. Hoewel ik begrip had voor de situatie, vond ik het wel lastig. Niet omdat we weinig konden kopen of doen, maar omdat ik op school gepest werd. Ik droeg vaak oude en kapotte kleding, waar ik regelmatig vervelende opmerkingen over kreeg. Zo zeiden ze dat ik geen merk droeg en dat er scheuren in mijn kleding zaten, alleen dan wat minder netjes dan ik het nu omschrijf.”

“Ik woon nu al een tijdje niet meer bij mijn ouders maar bij een woongroep. Dit betekent dat ik de woning deel met één andere bewoner. De groep was voor mij een stabiele factor in een lastige periode en heeft mij geholpen een groot deel van mijn schuld af te lossen. Ik moet rondkomen van een klein bedrag maar dat gaat me nu goed af, gezien ik van vroeger uit ook gewend ben dat ik niet veel te besteden heb.“

“Het zou mij veel rust geven een eigen plekje te hebben.”

Een eigen plek

“Ik kijk er echt naar uit om op mezelf te gaan wonen en wacht momenteel op een woning. Het zou me enorm veel rust geven om mijn eigen plekje te hebben. Op dit moment deel ik een woning met een huisgenoot, wat soms lastig is omdat diegene meer te besteden heeft. We moeten vaak overleggen over alledaagse dingen zoals wc-papier en boodschappen. Als ik krap zit, moet ik mijn huisgenoot vragen om het voor te schieten, en dat vind ik best moeilijk.”

“Ik studeer nu aan de opleiding Social Work. Als ik mijn studie heb afgerond, zou ik graag op een groep willen werken. Ik heb zelf ervaren hoeveel baat ik heb gehad bij de hulp en steun die ik heb gekregen in de groep waar ik nu deel van uitmaak. Na mijn afstuderen wil ik graag iets terugdoen voor jongeren zoals ik, die het moeilijk hebben. Daarnaast lijkt het me gewoon erg leuk werk.”

“Ik was verbaasd dat er ook aan jongeren zoals ik gedacht wordt, normaal kom ik niet in aanmerking voor dit soort dingen.“

Nieuw avontuur

“Ik hoor binnenkort of ik een woning krijg, het is even afwachten maar wanneer dit dagboek online komt zit ik hopelijk al een tijdje ‘op mezelf’. Van Kinderhulp heb ik een op-jezelf-woon-box gekregen waar ik ontzettend blij mee ben. Er zit van alles in wat je nodig hebt voor als je op jezelf gaat wonen; borden, glazen, bestek en leuke dingen zoals een dekentje, tosti-ijzer, pannen en ander keukengerei. Ik was verbaasd dat er ook aan jongeren zoals ik gedacht wordt, normaal kom ik door mijn leeftijd niet in aanmerking voor dit soort dingen. Het geeft me een goed gevoel en een fijne start van een nieuw avontuur, daar ben ik erg dankbaar voor.”

Dit dagboek is geschreven toen Jayson nog zijn woning deelde, ondertussen heeft hij zijn eigen woning en geniet van de vrijheid en rust die daarbij komt kijken.

Lees verder..

Net als Jayson zijn er veel meer mensen die dagelijks armoedestress ervaren. Lees hieronder de dagboeken van anderen met geldzorgen.

Leestip

Het dagboek van Jayson

Tijdens Scrooge Live vertelde Jayson (20) over zijn geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt hij zijn dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, en voor het eerst op jezelf wil gaan wonen?

Lees verder

Het dagboek van vader Robertjan

Tijdens Scrooge Live vertelde vader Robertjan over zijn geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt hij zijn dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je zoon een zorgeloze jeugd wilt geven?

Lees verder

Dagboek van moeder Wendy

Tijdens Scrooge Live vertelde moeder Wendy over haar geldzorgen. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken. Vandaag deelt zij haar dagboek. Hoe is het als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je dochter een zorgeloze jeugd wilt geven?

Lees verder