In de maand oktober vraagt Kinderhulp extra aandacht voor een ingrijpende realiteit: armoedestress bij opgroeiende kinderen en jongeren. Deze stress kan van grote invloed zijn op hun gezondheid, hun sociale leven en hun kansen voor de toekomst. Zeker als kinderen op jonge leeftijd armoedestress ervaren, kunnen de gevolgen ervan in hun volwassen leven nog merkbaar zijn.

Armoedestress raakt kinderen op elk vlak. Het zorgt ervoor dat ze zich buitengesloten voelen, vergroot de kans op (chronische) ziektes en ze missen kansen die voor anderen vanzelfsprekend zijn. Vanwege financiële zorgen thuis kunnen ze bijvoorbeeld niet sporten of naar verjaardagsfeestjes en dus niet meedoen. Dit kan leiden tot sociaal isolement en een gebrek aan zelfvertrouwen.

Het verhaal van Mia

Opgroeien in armoede heeft invloed op een kind. Eén van die kinderen is Mia. Inmiddels volwassen, maar ze weet nog goed hoe het was om thuis weinig geld te hebben. Ze voelde zich vaak buitengesloten: ‘Mijn klasgenoten spraken heel vaak met elkaar af, maar niet met mij.’ Mia merkte ook de effecten op haar mentale gezondheid. Zo kampte ze met depressieve gevoelens: ‘Je hebt nergens zin in. Je wil wel, maar je kan gewoon niet.’ Haar verhaal is er één van duizenden in Nederland.

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnog om deze video te kunnen bekijken.

De gevolgen van armoedestress zijn onacceptabel

Door extra aandacht te geven aan armoedestress willen we niet alleen informeren, maar ook oproepen tot actie. Er lijden zoveel kinderen onder de gevolgen van armoede, omdat zij dagelijks te maken krijgen met een gevoel van tekort. Niet alleen materieel, maar ook emotioneel.

Kinderhulp is er voor de generatie van de toekomst

Armoedestress is niet alleen een probleem van vandaag, maar een probleem voor de toekomst van deze kinderen. Wij zetten ons er daarom voor in dat kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen tot gezonde, zelfverzekerde en veerkrachtige volwassenen. Help mee, zodat we samen zorgen voor gelijke kansen, gezonde kinderen en een samenleving waarin elk kind kan meedoen.

Steun ons

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van onze missie tegen armoedestress? Schrijf je dan in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. Doe je dat in de maand oktober, dan maak je bovendien kans op 1 van de 3 exemplaren van het boek ‘Armoede uitgelegd aan mensen met geld’ van Tim ’S Jongers die we mogen weggeven namens De Correspondent.