Niets gevonden.

Duizenden kinderen in Nederland kunnen niet zwemmen...

In zo'n waterrijk land als Nederland is het van levensbelang dat ieder kind leert zwemmen, maar toch verlaten ieder jaar meer dan 10.000 kinderen de basisschool zonder zwemdiploma. 

Zwemles is in Nederland de verantwoordelijkheid van ouders. Schoolzwemmen is in veel gemeentes afgeschaft en gemeentefondsen voor zwemlessen zijn ook vaak niet toereikend. Maar een zwemdiploma kost al snel € 750,- tot € 1.250,-. Wat als daar thuis geen geld voor is? Dan is Kinderhulp er. 

Het afgelopen jaar haalden 827 kinderen dankzij donaties tóch een zwemdiploma. De jongste was 8 jaar, de oudste 20!

Een zwemdiploma, veilig kunnen zwemmen én mee kunnen doen met leeftijdsgenootjes. Dat moet toch voor ieder kind vanzelfsprekend zijn?

Jan Kossen, oud-directeur van de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond) heeft een actie gestart om geld in te zamelen voor zwemlessen. Hij werd opgezocht door onze kidsreporter Pilar, bekijk de video! Start jij ook een actie?

Column door Petra Ebbink, administratief medewerker op de afdeling Bestedingen

"Op een zomerse dag lekker naar het meertje in de buurt of naar een zwemfeestje van een klasgenootje? Heel link! Althans, als je geen zwemdiploma hebt. En dat komt, ook in ons land, écht vaak voor."

Lees verder > 

Nationale maand van Zwemveiligheid

Jaarlijks verdrinken gemiddeld 10 kinderen in Nederland; in zee, zwembaden en recreatieplassen. Daarom vond van 17 april tot en met 17 mei 2019 de eerste Nationale Maand van de Zwemveiligheid plaats. Een campagne van de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid die ons wakker wilde schudden. Want ieder kind moet in ons waterrijke land kunnen zwemmen.

“Het doel van de Nationale Maand van de Zwemveiligheid is dat Nederlanders zich bewust worden van de gevaren op en in het water - en dat ze leren hoe ze risico’s kunnen voorkomen. Zodat ieder kind met plezier kan meedoen in Nederland waterland.” 

Jarno Hilhorst, Nationale Raad Zwemveiligheid