Bij Kinderhulp zijn we blij met elke donatie, groot of klein. Al jaren mogen we voor onze Actie Pepernoot rekenen op de trouwe steun van de zussen Toos van Engen en Wilma Ras. Hun grootste inspiratiebron? Hun eigen kleinkinderen.

In totaal hebben Toos als Wilma acht kleinkinderen, eerlijk verdeeld over beide zussen. De oudste is 11 jaar, de jongste 2. Alle acht worden zij met Sinterklaas in de watten gelegd door hun oma’s. Maar beide dames denken niet alleen aan hun eigen familie. Al sinds het prille begin van onze jaarlijkse Actie Pepernoot geven ze namens elk kleinkind ook een donatie aan het goede doel. “We geven elk kleinkind een cadeau voor Sinterklaas en hetzelfde bedrag storten we aan Kinderhulp voor Actie Pepernoot,” vertelt Toos. “Dus acht cadeaus betekent acht donaties. Op deze manier krijgen ook kinderen die het minder goed hebben iets van de Sint op Pakjesavond.”

Toos en Wilma
Grootmoeders Toos en Wilma

Spelcomputer of pepernoten?

Beide grootouders hebben een groot hart voor kinderen die in armoede opgroeien. Toen ze nog als kleuterjuffen voor de klas stonden, zagen ze al grote verschillen tussen leerlingen. “We hebben altijd met kinderen gewerkt. Sinterklaas was in die tijd al een heikel punt. Dan zaten we na Pakjesavond met de hele klas in een kring. Het ene kind had allemaal grote cadeaus meegenomen, terwijl een ander alleen een handje pepernoten had gekregen. Dat was soms heel pijnlijk. Hoe leg je zo’n kind uit waarom de Sint het ene kind een spelcomputer geeft en de ander helemaal niks? We lieten leerlingen daarom hun cadeaus op een gegeven moment niet meer mee naar school nemen. Het heeft ons echt aan het denken gezet.”

"Hoe leg je zo’n kind uit waarom de Sint het ene kind een spelcomputer geeft en de ander helemaal niks?"

Mooie Sinterklaastraditie

Nog steeds groeien in Nederland 1 op de 12 kinderen op in armoede. Onacceptabel, vinden Toos en Wilma. Daarom besloten ze bij de eerste Actie Pepernoot een donatie te geven aan Kinderhulp. Een cadeautje van €20,- voor een kleinkind? Dan ging datzelfde bedrag ook naar een kind waar thuis minder geld is. Het was het begin van een mooie Sinterklaastraditie die nog altijd voortduurt. Sterker nog: het aantal donaties is de afgelopen jaren langzaam gegroeid. “Ja, de kinderschare breidt zich nog steeds uit,” lacht Wilma. “Wie weet hoeveel kleinkinderen er nog bij komen? Ik denk minstens twee, maar heb daar geen grip op. Ik denk dat we onze broer ook gaan tippen. Die heeft twaalf kleinkinderen…”

Uiteindelijk gaat het beide dames maar om één ding: kinderen een glimlach op het gezicht toveren. Toos: “Ach, het is voor een goed doel en we kunnen het geld missen. En wat is er mooier dan om naast onze kleinkinderen, ook acht andere kinderen iets te geven?”

Mensen inspireren

Naast Actie Pepernoot steunen Wilma en haar partner Kinderhulp ook rond Kerstmis. “Sinds een paar jaar sturen we alleen nog maar digitale kerstkaarten. Het geld dat we hiermee besparen aan postzegels, doneer ik aan Kinderhulp.”

De zussen hopen dat ze met dit soort bijzondere acties ook andere mensen inspireren. “Misschien vinden andere opa’s en oma’s het ook een goed idee. Het zou mooi zijn als andere mensen ons verhaal lezen en zelf iets leuks bedenken. Al is de bijdrage nog zo klein, met allemaal kleine beetjes komen we ook een heel eind.”

Wil jij ook doneren aan Actie Pepernoot?