Op 4, 5 en 6 april nam Kinderhulp deel aan de Impact Fair in de Jaarbeurs Utrecht. Voor het eerst werd hier de grootste impact experience van Europa georganiseerd. Het evenement was een groot succes en trok een gevarieerd publiek! Diverse impactmakers kwamen samen om te netwerken, studenten en jongeren kregen inzicht in hoe zij zelf impact kunnen maken en tijdens de publieksdag konden bezoekers in gesprek met onze directeur-bestuurder Bernique Tool tijdens een speakerpit-sessie: “Het enige wat telt is de vraag stellen; wat heb jij nodig, wat kan ik doen om jou te helpen? Daar begint het mee.”

Hoewel we een rijk land zijn, leven er ruim 300.000 kinderen in armoede die in hun gezin de stress van geldzorgen en financiële druk meekrijgen. Als armoede je dagelijkse realiteit is brengt elke dag onmogelijke keuzes met zich mee,  waardoor er geen uitweg meer te zien is. Tijdens de speakerpit sessie werd aan het publiek werd gevraagd, welke keuze maak jij; een bril op sterkte of een warme maaltijd? Mensen reageerden verontwaardigd, keuzes als deze wil je niet moeten maken.

Directeur-bestuurder Bernique Tool vertelt over armoedestress, geldzorgen en financiële druk op de speakerpit op de Impact Fair.
Foto door Emma Spannenberg, Figuals
Directeur-bestuurder Bernique Tool vertelt over armoedestress.

Doolhof van armoedestress

Het moeten maken van bepaalde keuzes leidt tot stress. In onze experience room konden bezoekers een lichte vorm daarvan ervaren. In een virtual reality-ervaring gingen ze opzoek naar de uitweg in het doolhof van armoedestress. De frustratie en lichte stress was bij velen goed te merken. Hoewel ze het leuk vonden om de game te spelen, voelde de tikkende klok niet fijn. Een student vertelde over de VR-experience: “Ik vond het intens, het was heftig. Doordat de tijd loopt en het geluid steeds meer aanwezig is, raak je gestrest.”

VR experience met game Uitweg van Kinderhulp over armoedestress en onmogelijke keuzes moeten maken.
VR experience met game Uitweg van Kinderhulp over armoedestress en onmogelijke keuzes moeten maken.
Niet iedereen kwam uit het doolhof van armoedestress…
VR experience met game Uitweg van Kinderhulp over armoedestress en onmogelijke keuzes moeten maken.

Bijzondere gesprekken over geldzorgen

Bij onze stand gingen veel bezoekers met onze Kinderhulpers in gesprek over armoedestress en het doel van Kinderhulp. Van bedrijven en organisaties tot jongeren en gezinnen, velen waren geïnteresseerd in ons doel en hoe zij zelf impact kunnen maken. Er werden bijzondere gesprekken gevoerd en eigen ervaringen werden open gedeeld. Zo vertelde Anne* over een vriendin die in armoede leeft en dagelijkse geldstress ervaart. Ze deelde haar perspectief en haar bijzondere aanpak in de opvoeding naar haar eigen kinderen.

"Kinderen voelen die stress aan" – bezoeker Impact Fair

Anne*: “Ik merk dat ze heel veel armoedestress ervaart, ze denkt veel na over hoe de komende maanden eruit gaan zien. Dat neemt zoveel energie in, fysiek en mentaal, ze komt niet toe aan ontspannen of leuke dingen. Het wordt echt een vicieuze cirkel. En je merkt dat haar kinderen ook die stress ervaren. Ze hoeft niks te zeggen, dat voelen kinderen gewoon aan.”

Haar vriendin kan om verschillende redenen niet werken en zorgt alleen voor drie jonge kinderen. Anne probeert te helpen waar ze kan, niet alleen met geld of kleding maar ook in de opvoeding naar haar eigen kinderen. “Ik kan iets betekenen in hoe ik mijn eigen kinderen opvoed. Door bijvoorbeeld te zeggen dat een cadeautje niet per se bij een verjaardag hoort. Dat ze vooral heel blij moeten zijn met dat hun vriendjes en vriendinnetjes komen. Dat stralen ze gelukkig ook heel erg uit. Dan denk ik, yes oké, aan die kant kunnen we wel iets betekenen.”

Kinderhulp team voor de stand op de Impact Fair. Op de stand wordt de game Uitweg uitgelicht, het doolhof van armoedestress.
Foto door Emma Spannenberg, Figuals
Een deel van ons Kinderhulp team bij onze stand!

Zelf impact maken?

Wil jij iets betekenen voor jongeren en kinderen in armoede? Je kan op verschillende manieren helpen! De Impact Fair was onderdeel van onze campagne armoedestress. In de maand april vraagt Kinderhulp extra aandacht voor de situatie én toekomst van ruim 300.000 kinderen in ons land. Wil je meer weten over de campagne en wat er verder nog aankomt? Bekijk wat we nog meer op de planning hebben staan tijdens onze campagne.

*We gebruiken een andere naam zodat deze bezoeker en haar vriendin anoniem blijven.