In de afgelopen maanden hebben ruim 1100 meisjes een ‘Voor het eerst ongesteld’-pakket ontvangen in het kader van menstruatiearmoede. Jonge meiden die opgroeien in armoede ervaren namelijk niet altijd een veilige en comfortabele menstruatie, omdat er thuis simpelweg geen geld is voor menstruatieproducten maar ook geen aandacht voor voorlichting over de menstruatie. Daarom dit pakket: een nieuwe manier van helpen door Kinderhulp.

Menstruatiearmoede is onveilig, maar vooral heel ongemakkelijk en verdrietig. Meisjes blijven bijvoorbeeld thuis van school of sport vanwege angst voor doorlekken en kunnen dus niet meedoen. Bovendien gaat menstruatiearmoede vaak samen met te weinig kennis of uitleg over ongesteld worden en alle veranderingen die je lichaam doormaakt van meisje naar jonge vrouw.

‘In de jeugdzorg heb je niet echt niemand die je kan helpen’

De uitgedeelde pakketten bevatten alle nodige en handige middelen voor een eerste menstruatie en een boekje vol uitleg. Via maatschappelijke organisaties zijn de pakketten terechtgekomen bij meiden die het nodig hebben. Dit leidde tot veel enthousiaste en waarderende reacties. “Als je in de jeugdzorg zit, heb je niet echt iemand die je daarbij kan helpen”, vertelde één van de meiden.

Makkelijker praten over menstruatie door pakket

Ongesteld zijn is vaak geen makkelijk gespreksonderwerp. Ook daar hielp dit pakket bij. Door samen met de hulpverlener het pakket te openen, kwam er vanzelf een gesprek op gang over bijvoorbeeld het gebruik van tampons of de aanschaf van maandverband. “Ik had niet verwacht dat mijn cliënt er zo blij mee zou zijn”, aldus een hulpverlener.

Luister onze podcastaflevering waarin Monique vertelt over haar ervaring met menstruatiearmoede

Wat zit er in het menstruatiepakket?

Het ‘Voor het eerst ongesteld’-pakket bestaat uit een informatieboekje met allerlei tips en feitjes over (de eerste keer) menstrueren in begrijpelijke taal en allerlei producten die helpen bij de (eerste) menstruatie. Niet alleen meerdere soorten maandverband en tampons, maar ook een kruik, chocolade, inlegkruisjes voor strings, desinfecterende handgel, een etuitje om alles in te bewaren en een cadeaubon van de HEMA. Daarmee kunnen de meiden bijvoorbeeld ondergoed of menstruatieproducten kopen. Voor een meisje van 15 die het pakket had ontvangen was dit een uitkomst. Zij had ander ondergoed nodig, omdat ze soms heftige menstruatie heeft, en dat kon ze zonder de bon niet kopen.

Inhoud menstruatiepakket webversie

Help mee tegen menstruatiearmoede

Kinderhulp helpt alle tieners in Nederland zodra er sprake is van menstruatiearmoede. Hulpverleners kunnen via de portal een aanvraag doen voor bijvoorbeeld een financiële vergoeding voor menstruatieproducten. Wil je ons steunen in de aanpak van menstruatiearmoede? Dat waarderen we. Bekijk op welke manier je ons kan helpen.

Ik help mee