Recent onderzoek van Nationaal Fonds Kinderhulp onder maatschappelijke organisaties toont aan dat 94% van de ondervraagden in de praktijk ziet dat armoedestress van invloed is op kinderen. Kinderen die opgroeien in een gezin met armoede of geldzorgen hebben geen gelijke kansen en juist een grotere kans op (chronische) ziektes, een laag zelfbeeld of sociaal isolement. In datzelfde onderzoek wordt zelfs “een toename van radeloosheid” genoemd. Aandacht voor armoedestress is dus hard nodig.

“Verontrustend!” is de eerste reactie op het onderzoek van Bernique Tool, directeur Kinderhulp: “Het is belangrijk in te zien dat de opgroeien in armoedestress al op heel jonge leeftijd grote invloed heeft op de ontwikkeling. Daarom moet het kind wat ons betreft volledig centraal staan bij armoede aanpak. Wij zien de aanvragen voor hulp dit jaar flink doorstijgen, er is dus echt een probleem.”

Armoede brengt zorgen voor het hele gezin

Geldzorgen stelt ouders voor onmogelijke keuzes en het valt vooral op dat er eigenlijk op alle fronten tekorten zijn.

Vraag 5 Welke terugkerende uitgaven komen de afgelopen maanden het meest in het gedrang wanneer er niet genoeg geld is

Goed passende kleding groot probleem

Aanvragers bij Kinderhulp die dichtbij de kinderen staan geven in het onderzoek aan:  

  • “Ik zie leerlingen zonder goede winterjas, of met schoenen die 2 maten te groot zijn, of met plastic laarzen.”
  • “Mensen raken in paniek als een kind naar de middelbare school gaat. ”
  • “Een jongere die zijn sport niet meer kan beoefenen omdat het geld van de contributie nodig is voor het sparen van tandarts/orthodontie kosten.”

Lancering podcast over armoedestress

Kinderhulp heeft 17 april uitgeroepen tot de ‘Dag van de kinderarmoede’ om aandacht te vragen voor de ruim 300.000 kinderen en jongeren die opgroeien in armoede. Situaties die in ons land vaak onzichtbaar blijven. Om de stilte te doorbreken en aandacht te vragen voor de ruim 300.000 kinderen en jongeren in Nederland die leven in armoede lanceert Kinderhulp de podcast ‘Nooit een kwartje?’. Een serie afleveringen waarin Maaike Martens, namens Kinderhulp, de luisteraar meeneemt in de wereld van kinderarmoede. Ze spreekt onder andere met ouders en jongvolwassenen als Inayah, Eline, Xaviera, Jeffrey en Saïda.

Ontdek meer over armoedestress

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief als je meer wilt weten over kinderarmoede en armoedestress in Nederland en hoe je kunt helpen.

Aanmelden nieuwsbrief

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Kinderhulp gaat zorgvuldig met jouw persoonsgegevens om. Bekijk voor meer informatie onze privacyverklaring.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.