De stijgende prijzen in ons land zorgen voor stress en geldzorgen. Dit heeft een enorme impact op honderdduizenden kinderen en jongeren. Daarom helpt Kinderhulp kinderen van 0 tot 21 jaar met iets groots of iets kleins. Een ingerichte kamer, laptop, schoolspullen, speelgoed, zwemlessen, nieuwe bril; wat er maar nodig is. In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Vandaag het verhaal van Liang.

Liang staart uit het raam. Hij denkt aan zijn vriendjes die zojuist aan de deur zijn geweest en vroegen of hij buiten kwam spelen. Ze waren allemaal op de fiets…

Liang is 5 jaar en woont samen met zijn moeder in de grote stad, ze hebben een bovenwoning zonder tuin of balkon. Gelukkig wonen ze wel bij een parkje, waar kinderen spelen en crossen op hun fiets. De moeder van Liang is alleen en draagt alle zorg. Dit is best pittig, Liang bleek al vroeg net even iets anders te reageren op zijn omgeving. Hij is druk, kan zich niet concentreren en raakt snel verveeld. Hij staat al-tijd aan! Het is belangrijk dat hij die energie kwijt kan. Maar dit lukt niet altijd.

Liang (5)

Eigenlijk wil Liang elke dag wel naar buiten, naar het park. Maar zijn moeder heeft niet elke dag “de tijd”, zegt ze dan. Ze moppert vaak als Liang vraagt om mee te gaan naar het park. Soms zit ze met een stapeltje post, op de bank. Pfoe, kan ze ook wel even met mij mee gaan toch? vraagt Liang zich af. Hij ziet in de verte zijn vriendjes fietsen over de zandbult.

Eén van zijn vriendjes heeft laatste een nieuwe fiets gekregen, een mooie blauwe, voor zijn verjaardag! Samen stonden ze de fiets te bewonderen en hadden ze het over alle fietsavonturen die ze gingen beleven. Liang werd helemaal enthousiast van alle verhalen en wilde mee praten, maar… Dat kon hij helemaal niet.

"Ik wil mee crossen op de fiets met mijn vriendjes!"

 “Ik wil mee crossen op de fiets met mijn vriendjes!” roept Liang hard. Hij ziet dat zijn moeder opschrikt uit haar gedachten en ze kijkt hem geschrokken aan. Liang kan niet mee fietsen, want hij heeft geen fiets meer. De fiets van Liang is inmiddels veel te klein voor hem en er is nog geen geld geweest voor een grotere.

Vol verwachting kijkt hij naar zijn moeder. Zou ze anders niet minsten toch met hem naar het park kunnen gaan? Ze slaat zijn blik af en kijkt omlaag.  Stampvoetend loopt Liang de kamer uit en laat zijn moeder met een stapeltje onbetaalde rekeningen en een knoop in de maag achter. 

Elk kind wil erbij horen en meespelen met vriendjes en vriendinnetjes. Door geldzorgen is dit niet altijd mogelijk voor kinderen die opgroeien in armoede. Zoals bij Liang, die zonder fiets niet mee kan crossen en niet mee kan praten over fietsavonturen. Daarom hielp Kinderhulp Liang aan een passende fiets, zodat ook hij mee kan doen. Net als elk ander kind.

Om de privacy te bewaken van de kinderen die we helpen, anonimiseren we de verhalen die we delen.

Leestip

Het verhaal van… Liang

In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Dit verhaal gaat over Liang, een 5-jarige jongen die samen met zijn moeder woont. Hij wil samen met zijn vriendjes crossen op de fiets, maar hij heeft geen fiets. Zijn moeder heeft geen geld voor een nieuwe en geen tijd om mee te gaan naar het park.

Lees verder

Het verhaal van… Mateo

In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Dit verhaal gaat over een veelbelovend 17-jarig talent, Mateo. Mateo wil zijn dromen najagen, maar soms kost het najagen van dromen geld. En dat heeft Mateo niet.

Lees verder

Het verhaal van… Demi

In deze rubriek geven wij een inkijkje in de verhalen van de kinderen die we helpen. Dit verhaal gaat over Demi, een meisje dat in de noodopvang woont. Ze maakt zich zorgen of haar beugel er straks wel uit kan want dit brengt kosten mee. Kosten waar ze niet voor verzekerd zijn.

Lees verder