Moeder Desirée weet hoe stressvol het is om in armoede te leven. En hoewel het veel mensen overkomt, blijft het een gevoelig onderwerp. We gaan met Desirée in gesprek over stress, keuzes en die continue zoektocht naar de uitweg.

Desiree nieuwsoverzicht

Stress door constante keuzes

Alleenstaande moeder Desirée heeft jarenlang met een veel te krappe beurs geleefd. En hoewel ze tegenwoordig gelukkig met minder financiële stress te maken heeft, is het soms nog steeds lastig om de eindjes aan elkaar te knopen.

Ze weet uit eigen ervaring wat stress door armoede met je doet. “Die stress zit hem vooral in het constant moeten maken van keuzes, die je eigenlijk niet wíl maken. Dat zorgt voor onzekerheid en is niet goed voor je zelfvertrouwen. Het geeft je een soort schuldgevoel, je gaat jezelf afvragen wat je verkeerd hebt gedaan. Het kan echt iets met je gemoedstoestand doen, en dus ook met je gezondheid.”

Geen uitweg

Voor veel mensen die in armoedestress leven, kan het voelen alsof er geen uitweg is. Het wordt lastig om te zien wat er nog wél kan, welke mogelijkheden er nog wél zijn. Desirée vertelt: “Als je door de bomen het bos niet meer ziet, dan blokkeer je. Het lukt me zelf inmiddels om dan te ‘deblokkeren’, om weer opnieuw te focussen, maar ik snap heel goed dat dat niet iedereen lukt.”

Desirée doet haar best om ervoor te zorgen dat haar dochter weinig van haar financiële stress meekrijgt. Wel merkt haar dochter de verschillen met haar leeftijdsgenootjes. “Klasgenootjes gaan op vakantie, en wij maken er dan thuis wat leuks van.” Omdat ze het belangrijk vindt dat haar dochter leert sparen geeft Desirée haar zakgeld, maar wel minder dan haar dochters leeftijdsgenootjes.

Meer openheid

Stress door geldzorgen is iets wat veel mensen overkomt. Toch blijft het een gevoelig onderwerp, waar niet makkelijk over wordt gepraat. Desirée vindt dat jammer. “Het zou juist goed zijn als er meer over geldstress wordt gepraat. Dat er meer openheid over komt en op die manier het stigma verdwijnt. Armoede is geen keuze, we zijn allemaal normale mensen en het kan simpelweg iedereen overkomen. Ik hoop ook, juist in deze tijd, dat we op dat vlak meer begrip voor elkaar kunnen hebben.”

Wil je meer weten over armoedestress en de impact van armoede? Lees verder…

De impact van armoede