De tortelduifjes Debbie en Paul, bekend van B&B Vol Liefde, schitterden als Kinderhulpcollectanten tijdens Scrooge Live afgelopen december. Daar stonden ze tegenover de gierige Scrooge en vroegen hem of hij wat over had voor kinderen in armoede. We zullen zijn eerste antwoord niet herhalen, maar hij veranderde van gedachte en gaf warmte. Debbie en Paul delen hun kijk op armoede, bespreken hun eigen ervaringen en moedigen anderen aan initiatief te tonen.

Hoewel Paul even moest wennen aan het Dickenskostuum, vervulde hij samen met Debbie de rol van Kinderhulpcollectant. “Ik vond het een nobel doel om voor te collecteren”, vertelt Paul. Debbie voegt eraan toe: “We hebben het als heel bijzonder ervaren”. Ondanks dat ze zelf geen geldzorgen hebben ervaren in hun jeugd, begrijpen ze de stress die komt kijken bij het leven in armoede. Daarom zagen ze zichzelf, naar eigen zeggen, als twee ‘apenkoppen’ die zo toch konden bijdragen. Paul legt uit: “Apenkoppen zeg ik als ik vind dat ik zelf een verwende aap ben”.

Webafbeelding Scrooge Live 2023 1
V.l.n.r: collectant Debbie, Kinderhulpers Bernique & Chantal en collectant Paul (B&B Vol Liefde)

Zo normaal is het niet

Debbie vindt het onbegrijpelijk dat er zoveel armoede in Nederland is: “Ik heb zelf twee kinderen. Het idee dat je je kind geen ontbijt kan geven, geen broodje kan smeren en ’s avonds niet altijd gevarieerd kan eten… Het lijkt allemaal zo normaal, maar zo normaal is het blijkbaar ook in het rijke Nederland niet.” Paul denkt aan wat zijn buurvrouw vertelde: “Binnen het gezin was blijkbaar te weinig geld om de kleinkinderen zelfs maar op sportclubs te laten meedoen.”

"Neem zelf initiatief! Wacht niet af tot iemand om hulp vraagt.."

Bij twijfel, neem initiatief

Op de vraag hoe ze mensen in Nederland willen aanmoedigen om elkaar te helpen, zegt Debbie: “Neem zelf initiatief! Wacht niet af tot iemand om hulp vraagt.” Paul voegt hier aan toe dat het voor veel mensen lastig is om hulp te vragen: “Ik denk dat veel mensen zich bewust zijn van het bestaan van armoede, maar het is een moeilijk onderwerp om over te praten.” Daarom benadrukt Debbie: “Bij twijfel, doen! Nee, bij twijfel, neem het initiatief!” Toch kan het lastig zijn om initiatief te tonen als je niet zeker weet of iemand jouw hulp nodig heeft. “Maar door te geven voelen we ons ook goed over onszelf, toch? Geven is vaak makkelijker dan vragen”, zegt Paul.

Wil jij graag initiatief tonen? Van 15 tot 21 april is onze landelijke collecteweek. In deze week collecteren we voor kinderen en jongeren in Nederland die opgroeien in armoede. Meld je aan als collectant of doe mee met onze online collecte. Want jouw hulp maakt écht een verschil.

Ik help mee!