December: een maand vol gezelligheid, heerlijk eten en cadeaus, maar niet voor iedereen. Voor Monique (39) is de decembermaand flink aanpoten. Monique neemt je mee in hoe het is als je de eindjes aan elkaar moet knopen, maar ook je kind een zorgeloze jeugd wilt geven. De stress, de dilemma’s en vooral: het allerbeste ervan maken.

Dit artikel verscheen op 6 november 2023 op Libelle.nl, tekst door hun commerciële redactie.

2

Dat je leven zomaar op zijn kop kan staan, daar weet Monique alles van. “In 2018 is de ellende begonnen, na mijn scheiding. Voorheen waren er twee salarissen en kon ik de kinderen alles geven wat ze wilden, maar nu is dat anders. Ik raakte na elf jaar trouwe dienst mijn baan kwijt, omdat ik niet langer de gevraagde uren kon werken”, vertelt ze.

Kinderen merken alles

“Daarom is het slim open te zijn over problemen.” Monique: “Mijn kinderen hebben het zeker door dat er thuis minder te besteden is. Vooral omdat dit de eerste jaren niet zo was, merken ze het verschil. Ik heb er vaak gesprekken over met mijn zoon. Hij hoopt ook dat mama weer snel aan werk komt.”

Liefde overwint

Cadeaus en vakanties zijn niet van vanzelfsprekend, maar een liefdevol gezin is belangrijker. “Aan mijn zoon merk ik dat hij soms last heeft van jaloezie. Zo vertellen zijn klasgenoten verhalen over reizen en hij niet. Zelf zegt hij blij te zijn met ons gezin. En dat het het belangrijkste is dat we het leuk hebben met elkaar. Ik kan er ontzettend van genieten als ik mijn kinderen zie opleven van kleine dingen. Als ik als extraatje een keer een zakje snoep haal, zijn ze super gelukkig. Mijn dochter is fan van noodles, zo’n pak kost 50 cent, dus die neem ik soms voor haar mee. Dat vindt ze geweldig.”

1

Kinderhulp maakt verschil

“Met de feestdagen voel ik extra druk.” Monique: “Mijn dochter gelooft als enige nog in Sinterklaas, maar mijn zoon doet voor haar graag nog mee. Voorheen haalde ik gratis cadeaus op in de buurt, maar vorig jaar werd ik geholpen door Actie Pepernoot van Kinderhulp, en dat maakt een groot verschil. Vanuit deze actie ontvang ik een cadeaubon ter waarde van € 25 waarmee ik zelf cadeaus kan uitkiezen. Mijn zoon weet van het bestaan van deze actie, maar vroeg wel: ‘Hoe heb je dit allemaal gedaan, mama?’ Hij vindt het heel fijn dat mama hulp krijgt.”

Alex: ‘Vindt de Sint dat ik niet lief ben geweest?’

Tranen in mijn ogen

Ze vervolgt: “Nu krijgen de kinderen iets van hun verlanglijstje. Voorheen zag ik de teleurstelling als het een cadeau was waar ze niet om hadden gevraagd. Zo vroeg mijn zoon ooit: ‘Vindt de Sint dat ik niet lief ben geweest dit jaar?’ Afgelopen jaar kregen ze door Actie Pepernoot een cadeau wat ze heel graag wilden hebben. Toen ze met veel enthousiasme de cadeaus openmaakten zat ik met tranen in mijn ogen te kijken. De decembermaand voelt nu een stuk minder zwaar en dat geluk is ook merkbaar de maanden daarna.”

Leestips

5 tips voor een magische pakjesavond

Pakjesavond is een van de meest betoverende momenten voor kinderen (en stiekem ook voor volwassenen!) in Nederland. Het is een tijd vol verrassingen en plezier. Om deze speciale avond nog magischer te maken, delen we graag vijf geweldige tips voor het hele gezin!

Lees verder