Column door Sabine Woesthoff, VriendenLoterij

“De zomervakantie heb ik als kind altijd als heerlijk ervaren. Lekker op vakantie met de familie, naar het zwembad met vrienden en veel sporten op de tennisbaan. Die zes weken vlogen voorbij.

column sabine woesthoff vriendenloterij

Op één jaar na. Toen we vanwege familieomstandigheden een keer thuisbleven. We ondernamen wel dingen samen, lekker zwemmen of sporten. Maar niks echt bijzonders. Toen ging ik op pad om te spelen met mijn vrienden, maar bijna niemand was thuis. De voordeuren werden niet opengedaan en de wijk zag er verlaten uit. Buiten was het warm en alleen slenterde ik de buurt door op zoek naar kinderen op het normaal zo drukke pleintje of in de speeltuin. Behoorlijk saai. 

Voor mij was dit eenmalig, maar voor kinderen uit gezinnen die het financieel moeilijker hebben is dit de jaarlijkse realiteit. Met daarbij opgeteld dat ze vaak ook geen mogelijkheden hebben om te gaan zwemmen of lid te zijn van een club of vereniging. Het leuke van een vakantie is juist het uitkijken naar dingen, iets bijzonders! Deze kinderen wachten gewoon eigenlijk tot de school weer begint. Het lijkt me helemaal geen leuke tijd. Je komt op school en hoopt maar dat niemand naar je vakantie vraagt. Je vrienden komen terug met enthousiaste verhalen over bijvoorbeeld ‘die leuke camping’, en doen het animatiedansje misschien zelfs wel aan je voor. En dat jij dan niks te vertellen hebt en je maar een beetje stil houdt.

Dat is wat ik zo mooi vind aan het feit dat er dankzij zoveel deelnemers van de VriendenLoterij Zomerpretpakketten van Kinderhulp worden verstrekt. Ik zie de blije kinderen al voor me. Die samen met hun ouders, broertjes, zusjes en vriendjes en vriendinnetjes kleine en grote avonturen beleven. Avonturen die hopelijk voor hele mooie vakantieherinneringen zullen zorgen!”

Lees meer over de samenwerking tussen de VriendenLoterij en Kinderhulp.