Door Marion Weijers (Senior adviseur Budgetvoorlichting en Coaching, Nibud), 27 november 2018

Sinterklaas is voor veel kinderen de spannendste en leukste tijd van het jaar. Zomaar al die cadeautjes, in je schoen, in de zak, op school. Soms wel elke dag! Maar wat als je geen geld hebt om daar onbezorgd aan mee te kunnen doen? Hoe leg je aan je kind uit dat Sinterklaas met zijn volle pakjesboot minder of zelfs geen cadeautjes voor hem heeft meegenomen? Als je geen duur verjaardagscadeautje kunt kopen omdat je geen geld hebt, kun je dat vaak nog wel uitleggen. Maar waarom heeft Sinterklaas dan ook al geen cadeaus? En waarom mogen andere kinderen wel elke dag hun schoen zetten?

Verdriet
Sommige ouders voelen zich daardoor genoodzaakt om de Sint-mythe te verklappen. Vaak met pijn in hun hart, omdat ze zien welk verdriet dit bij hun kind teweeg brengt. Maar welk verdriet is erger? Het gevoel dat kinderen denken dat ze niet lief zijn geweest, omdat Sint hen vergeet? Of het gevoel minder belangrijk voor Sinterklaas te zijn dan hun vriendjes of vriendinnetjes, die wel alles krijgen wat op hun verlanglijstje staat? Of het verdriet van de harde waarheid, dat Sinterklaas niet bestaat?

Ik herinner me het moment nog heel goed, dat mijn kind huis kwam nadat een vriendje had gezegd dat Sinterklaas niet bestond. Toen hij mijn bevestiging kreeg, was hij ontzettend kwaad op mij. Niet omdat ik hem al die jaren had “voorgelogen”, maar over het feit dat ik hem zijn geloof had ontnomen. Hij heeft dagen niet meer met me gesproken, zo verdrietig was hij.

Leukste tijd van het jaar
Ikzelf vind Sinterklaas de leukste tijd van het jaar. Het vullen van de schoentjes, het schrijven van gedichten, de geheimzinnigheid van het lootjes trekken, pakjesavond en vooral de gezelligheid samen. Bij ons geen dure cadeaus, maar vooral nuttige dingen. Van het verlanglijstje worden één of twee dingen gekocht, afhankelijk van de prijs. Daarnaast zijn het noodzakelijke, nuttige presentjes, zoals een nieuwe sporttas (als de oude stuk is), warme handschoenen, etc. Alles mooi en apart ingepakt, voorzien van een leuk gedichtje, soms verstopt in en rond het huis. Ik probeer er altijd een feestje van te maken. Dit gun ik ieder kind!

De schoen wordt één keer per week, op zaterdagavond, gezet. Van het moment dat Sinterklaas in Nederland is aangekomen tot 5 december, is dit drie keer. Zondagmorgen hebben ze de rust om te kunnen genieten van het schoenmomentje. Doordeweeks is daar ‘s ochtends meestal geen tijd voor. 

Dure maand
Maar hoe kunnen ouders, die minder te besteden hebben, hun kinderen tóch een leuk sinterklaasfeest geven? December is sowieso al een dure maand. De kinderbijslag van 1 oktober is vaak al op. De zorgtoeslag komt pas op de 15e van de maand. Ik zie en hoor schrijnende verhalen. Ouders die voor zichzelf niets uitgeven, om zo hun kinderen mee te kunnen laten doen met hun klasgenootjes.

Hulpsinterklazen
Gelukkig krijgt Sinterklaas wel wat hulp. Op veel scholen krijgen kinderen allemaal eenzelfde cadeautje. Bij sommige supermarkten mogen ze hun schoen zetten. Ook zijn er gemeenten die een Sinterklaas-bank hebben en worden er Sinterklaas-ruilbeurzen georganiseerd. Voor kinderen in armoede krijgt de Sint hulp van het Nationaal Fonds Kinderhulp: dankzij de Actie Pepernoot krijgen zij toch een cadeautje op pakjesavond!