Voor veel van de ruim 300.000 kinderen en jongeren tot 21 jaar die in armoede opgroeien is de zomer een lange periode waarin ze weinig bijzonders meemaken. En dat terwijl de zomers van hun vriendjes en buurtkinderen wel gevuld zijn met leuke dingen. Ze voelen zich buitengesloten. Dat moet anders! Daarom heeft Kinderhulp de Zomerpretpakketten in het leven geroepen. Josan Meijers, burgemeester van Buren, hielp vandaag met inpakken.

Burgemeester Buren 8 Edit
Fotografie: In The Picture

Voor kinderen in gezinnen met een krappe beurs is de zomervakantie is eigenlijk geen vakantie, maar lang thuis zonder school. Er is geen geld. Een zorgeloos dagje pretpark, een middagje naar het zwembad of zelfs iets simpels als een ijsje halen zit er niet in. In 2017 startte Kinderhulp daarom met het uitdelen van 300 Zomerpretpakketten: een tas vol leuke spullen. Tóch een voetbal, een leesboek, een beachballset, een middagje bioscoop en meer. Zodat deze kinderen wél een keer kunnen meedoen met een watergevecht en na de vakantie op school óók iets leuks kunnen vertellen over hun zomer. En dat bleek een groot succes onder de kinderen die in een financieel beperkt gezin wonen. “En naast leuk is het ook nog eens heel erg nodig. Een beetje extra pret in de lange zomervakantie maakt voor hen écht verschil”, zegt Jan Wezendonk, directeur Kinderhulp, vol overtuiging.

Steun jij Actie Zomerpret?

Josan Meijers, burgemeester van de gemeente Buren, onderschrijft het belang van de Zomerpretpakketten: “Ook in onze gemeente zijn er gezinnen die financieel maar moeilijk rond kunnen komen. Dat er thuis weinig geld is, merken kinderen altijd en overal. Kinderen die armoede ervaren hebben minder kansen. Ze kunnen niet meedoen. Het Zomerpretpakket zorgt dat ze dat wél kunnen. Het is geweldig dat Kinderhulp oog heeft voor deze kinderen en ervoor zorgt dat zij ook een mooie zomervakantie hebben. Want dat verdient ieder kind.”

Ook een select aantal gezinnen in de gemeente Buren ontvangen een Zomerpretpakket. Joris Maier is coördinator en intermediair van Kinderhulp en zal in overleg met basisschooldirecteuren een aantal gezinnen verrassen met een Zomerpretpakket.

Grote vraag naar Zomerpretpakketten

Voor het zesde jaar op rij helpt Kinderhulp kinderen in armoede deze zomer met een beetje extra pret. De reacties zijn telkens weer overweldigend en de vraag neemt ieder jaar toe. Vorig jaar kon Kinderhulp dankzij vele donateurs, sponsoren en vrijwilligers duizenden pakketten uitdelen, een enorme stijging sinds de start in 2017. De aanvragen voor dit jaar lopen al snel op, daarom voert Kinderhulp campagne om dit jaar 6.000 kinderen én tieners blij te kunnen maken met een Zomerpretpakket.

Sam& voor alle kinderen

De burgemeester en Kinderhulp werden vandaag geholpen door medewerkers van Sam& voor alle kinderen. Dit platform, waar zowel ouders als hulpverleners financiële aanvragen kunnen indienen voor kinderen in armoede, is een initiatief van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp.

Kijk voor meer informatie op www.kinderhulp.nl/zomerpret.

Meer over Actie Zomerpret
zomerpret