Sommige kinderen of situaties blijven je áltijd bij. In een blog delen hulpverleners een bijzonder verhaal over een kind dat hulp van Kinderhulp kreeg. Een verhaal dat hij of zij niet snel meer vergeet. Deze maand: Johnny Versteeg over hulp aan Oekraïense kinderen. Johnny coördineert als Cliëntondersteuner de hulpverlening in de gemeente Nieuwkoop.

Webafbeelding blog Johnny 1

“Op een ochtend in maart werd ik gebeld, omdat er een jongetje en meisje van 4 en 6 jaar oud bij het gemeentehuis stonden. Alleen. Uit Oekraïne. In hun hand een plastic tasje met een paar spullen…”

“Al vijftien jaar doe ik maatschappelijk werk en ik heb al veel meegemaakt, maar dit kwam wel binnen hoor. Want wat doe je dan? We hebben eerst een tolk geregeld en daarna was het alle hens aan dek om ze ergens onder te brengen. Want in diezelfde maand meldden zich 240 mensen uit Oekraïne, waaronder 140 kinderen. Ook veel kinderen zonder ouders. Dat raakt me. Al snel regelden we bed, bad en brood, maar er is zóveel meer nodig. Samen met de gemeente en vluchtelingenwerk heb ik de voorliggende voorzieningen geregeld. Laptops, fietsen, noem het maar op. En de inwoners doneren van alles, van kinderkleding tot bankstellen.”

“Niet veel later heb ik bij Kinderhulp aangeklopt. Want juist de wat kleinere zaken vielen tussen wal en schip. Er was kleding meegenomen én gedoneerd, maar er was een gebrek aan bijvoorbeeld onderkleding, verzorgingsproducten en speelgoed. De noodsituatie werd door Kinderhulp ingezien en al gauw ontving ik cadeaubonnen voor alle kinderen. Heel fijn, want het is niet aan mij om voor mensen te bepalen wat zij nodig hebben. De bonnen gaf ik – met een vertaalde uitleg – mee aan hulpverleners om samen met moeders en kinderen te verzilveren. Het ging om zulke kleine dingen. Ondergoed, sokken, kinderkleding, speelgoed en wat teken- en schrijfspullen om met elkaar te kunnen communiceren. Zo kon ik met 100 bonnen van €20 voor een heleboel kinderen een groot verschil maken. Want dan zie je die smile op een gezichtje, nou daar doe je het toch voor.”

Meer over hulp aan kinderen uit Oekraïne

Over Kinderhulp & hulpverleners

Kinderhulp werkt samen met duizenden maatschappelijke organisaties verspreid door het land. Hulpverleners van deze organisaties helpen gezinnen bijvoorbeeld met hun financiën, de opvoeding of sociaal-emotionele problemen. Zij weten welke kinderen echt onze hulp nodig hebben en kunnen –  wanneer andere instanties niet kunnen helpen – bij ons een aanvraag voor een kind indienen. Zo gaat de hulp van Kinderhulp vaak hand in hand met bredere ondersteuning van het gezin. Hierdoor kan een kind toch meedoen, verlichten we de zorgen van ouders iets en is de kans groter dat de situatie van het gezin op langere termijn verbetert. Lees verder over hoe wij werken.