Uit onderzoek van Kinderhulp onder gezinnen met een laag inkomen blijkt dat 33.800 gezinnen dit jaar geen pakjesavond kunnen vieren. Simpelweg omdat er geen geld voor is. Kinderhulp helpt met Actie Pepernoot en heeft voor al meer dan 70.000 kinderen een aanvraag ontvangen voor een Sinterklaascadeau.

Meer dan de helft van de ondervraagde gezinnen merkt de effecten van de coronacrisis in de portemonnee. En dat heeft ook gevolgen voor Sinterklaasavond. Een moeder zegt daarover: “Wij hebben ervoor gekozen om het deze keer maar helemaal over te slaan. Mede doordat mijn man (hoofdkostwinner) zijn baan kwijt is geraakt.” Gezinnen met kinderen die nog geloven komen daar echter niet mee weg. Zij staan soms voor grote uitdagingen. Een alleenstaande moeder zegt: “Ik sta nu lichtelijk rood om iets van het verlanglijstje van mijn kind te kunnen kopen. Hij vraagt nooit ergens om, dus voor deze ene keer wil ik toch dat ene voor hem kunnen kopen.”

Niet uit te leggen

Dat Sinterklaas wel eens een huisje overslaat is niet uit te leggen aan een kind. Vooral als zij zien dat vriendjes en buurtkinderen wél een cadeautje krijgen. Voor 1 op de 12 kinderen die in armoede opgroeit is een cadeau op 5 december niet vanzelfsprekend. “Daarom is Kinderhulp er, geen kind mag overgeslagen worden door de Sint!” zegt Jan Wezendonk, directeur Kinderhulp, vastberaden. Inmiddels is er al voor meer dan 70.000 kinderen een aanvraag voor een Sinterklaascadeau ontvangen en voert Kinderhulp campagne om al deze kinderen blij te kunnen maken.

Wel vieren, maar met minder cadeaus

Naast de mensen die dit jaar (en/of voorgaande jaren) geen Sinterklaas kunnen vieren wegens geldgebrek zijn er ook mensen die het wel vieren, maar met minder. 41,4% van de ondervraagden geeft aan dat zij door de coronacrisis minder cadeaus kunnen kopen dan vorig jaar. Veel van hen gaan er creatief mee om. Ze gaan eerder in het jaar al op koopjesjacht, kiezen voor tweedehands speelgoed of roepen de hulp in van instanties zoals de Actie Pepernoot van Kinderhulp. Een van de ondervraagden geeft aan: “Ik kan iets van het verlanglijstje van mijn kinderen kopen omdat ik twee cadeaubonnen van Actie Pepernoot heb gekregen en omdat mijn schoonouders iets bijdragen.”

Actie Pepernoot wordt al sinds 2000 georganiseerd, met dank aan de deelnemers van de VriendenLoterij en alle andere sponsoren en donateurs. Via maatschappelijke organisaties die aanvragen bij Kinderhulp ontvangen de ouders/verzorgers een cadeaukaart t.w.v. 20 euro om zelf iets uit te kiezen voor hun kind.

Help je mee?

Doe een donatie